Uit eigendom trekken, ex-partner blijft. Wat zijn de mogelijkheden?

Cid
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Uit eigendom trekken, ex-partner blijft. Wat zijn de mogelijkheden?

#1 , 18 mar 2024 17:07

Mijn ex-partner en ik doen aan birdnesting, ons kind woont permanent in het huis waar wij allebei eigenaar van zijn, en wij wisselen om de week van verblijfplaats.
Binnen een aantal maanden wordt de woning te koop gezet. Omdat de communicatie tussen mij en de ex-partner helaas niet vlot meer verloopt had ik graag z.s.m een huurwoning gezocht om tijdelijk in te trekken. Ik heb aan mijn ex-partner voorgesteld dat ik er nu al zou willen uittrekken en dat hij in onze eigen woning kan blijven tot het huis verkocht is. Het idee is dan dat hij mij huur betaald (in de vorm van 100% de betalingen van de hypothecaire lening voor zijn rekening te nemen- nu doen wel elk 50%) tot de woning verkocht is.
Echter ik krijg geen enkele reactie op mijn voorstellen, ook de verkoop van de woning moddert wat aan.
Kan ik eenzijdig de beslissing nemen om uit de woning te trekken en hem verplichten om mij huur te betalen?

Alvast dank voor het advies.

Sirkii
Berichten: 5463

#2 , 19 mar 2024 10:57

Als je r samen niet uitkomt rest je de rechtbank.

Blaatpraat
Berichten: 3801

#3 , 21 mar 2024 11:51

Nee, kan je niet eenzijdig opleggen.
Kans is zelfs klein dat de rechtbank dit zal toestaan, want ook bij het uittrekken blijf jij mede-eigenaar en geniet je ook mee van de eventuele waardevermeerdering bij verkoop.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38766

#4 , 21 mar 2024 17:41

Waar verblijft u nu in de week dat u niet aan 'birdnesting' doet

ForumGast
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 13 jun 2024 13:21

Goeiemiddag,

ikzelf en mijn ex-partner hadden een gelijkaardige situatie.
Het samen in 1huis blijven werd moeilijker en het huis zou verkocht worden dus ik verhuisde met de twee kinderen. Door het verlaten van het huis, werd het plots veel moeilijker. (als hij tegenwerkt om een schatter binnen te laten, de waarde naar beneden haalt om het zelf te willen inkopen, er blijft wonen zonder woonstvergoeding te betalen, enz... is het even zwaar als dat je nu doorbijt tot aan de verkoop denk ik.

Ik weet hoe zwaar het is, maar ik zou aanraden om in het huis te blijven, omdat er financiële en praktische zaken aan verbonden zijn. Eventueel kan hij naar een andere locatie? Of het birdnesten nog even volhouden. Hoe zwaar het ook is, verhuizen is ook zwaar, zeker als er kindjes bij zijn.

Je geeft dan een groot deel van de controle ook uit handen en er is geen weg terug.


De regeling van de lening verder afbetlaen hebben onze advocaten op papier laten zetten, omdat hij weigerde huur te betalen. Let hiermee op ! Als hij niet betaalt, komt de bank alsnog bij jou enerzijds, en anderzijds, betaal jij elders huurgeld en krijg je misschien van hem niets. Dit moet dan weer via de rechtbank lopen om het alsnog te verkrijgen, er is dan discussie over de beginmaand, ....
Om jezelf veel miserie en extra rechtbankbezoeken en advocaatskosten te vermijden, laat ajb alles officieel op papier zetten indien je toch het huis verlaat. Hij die de lening betaalt leek bij ons logisch omdat hij in de woning bleef, maar achteraf bij de verkoop eist hij alles terug van 2021 tot heden.
Ik wil niet dat jij ook in dergelijke situatie terecht komt.

Terug naar “Echtscheiding”