#6 , 08 jan 2024 09:58
Er zijn twee zaken die spelen:
Ten eerste het fiscale, indien die schenkingen aan uw nichten en neef niet geregistreerd geweest zijn, en de schenker overlijdt binnen de 3 jaar na de schenking, dan gaan de ontvangers hier alsnog successierechten op moeten betalen.
Wanneer men de schenking wel geregistreerd heeft (en dus in het geval van neven/nichten er de 7% schenkingsbelasting is op betaald), zijn er later geen successierechten meer verschuldigt.
Dan als tweede punt is er de juridische zijde, namelijk dat de schenkingen niet mogen resulteren in een situatie waar dat een bepaalde begunstigde minder dan het reservataire gedeelte zou ontvangen.
U als kleinkind hebt recht op het reservatiare deel van uw ouder indien deze voor u overleden is (afstammeling in "nuttige graad").
Praktisch wil dit zeggen dat men een kind (of zijn/haar kinderen indien reeds overleden) niet volledig kan onterven.
Zij blijven altijd recht hebben op het reservataire deel, en om dit reservataire deel te bepalen wordt ook het weggeschonken deel mee in de berekening opgenomen.
Wat de grootouder wel kan doen natuurlijk is "cadeau's" geven, maar dit moet dan al best via een bankoverschrijving gebeuren waar in de beschrijving staat voor welke gelegenheid, zoals "prettig nieuwjaar" of "proficiat met je verjaardag".
Probleem is bepalen wanneer het een cadeau is en wanneer een schenking. Dit staat niet vastgelegd in wetten of zoiets, dus zal altijd bepaald worden door een rechter moest er ooit discussie over komen.
Als vuistregel wordt genomen (weerom, ligt niet vast in wetten), dat alles minder dan 1% van je totaale bezit weggeven per jaar als cadeau kan worden beschouwd, is het meer, dan wordt het een schenking!
Aan de bedragen die jij aanhaalt (10 à 12,000€) zou je grootmoeder al héél welstellend moeten zijn om dat als cadeau's te kunnen beschouwen.
En de nicht die zelf 12,000€ heeft naar haar eigen overgeschreven zal daar waarschijnlijk geen schenkingrechten op betaald hebben (ik dacht trouwens dat de aangifte daarvan sowieso via de notaris moet passeren).
Eigenlijk allemaal een perfect recept om een grote familie ruzie te creëren na het overlijden vaan grootmoeder, eindigt meestal in een oorlog die ettelijke jaren kan duren alvorens iemand ook maar iets ziet van de erfenis!