doorrekening van vergetelheid

Geert De Lange
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

doorrekening van vergetelheid

#1 , 13 aug 2022 16:03

Het huis van wijlen ouders werd in oktober ll. verkocht. De makelaar - zoals het meestal verloopt, dacht ik, - had de vereffening van zijn in te houden bedrag aan de notaris overgelaten ter voldoening bij het verlijden van de akte.
De notaris is dit vergeten te doen. Nu heeft de makelaarsfirma een claim op het notariskantoor.
De notaris poogt dit bedrag nu vooralsnog via de erfgenamen te ontvangen.

a) mag de notaris een claim ter zijner naam doorsluizen naar de erfgenamen terwijl de akte reeds 10 maanden verleden is ?
b) de eerste schuldenaar is het notariskantoor, gezien die de claim heeft ontvangen.
c) gezien b) is er nog helemaal geen contact, noch factuur, noch vraag tot betaling geweest tussen de makelaar en de erfgenamen. Is de verrekening van de makelaarskosten bij de notaris een vaststaand feit, maw is het een vast juridisch gegeven dat de notaris de makelaarskosten MOET innen bij het verlijden van de akte ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW
Berichten: 12828

#2 , 13 aug 2022 16:05

Afrekening notaris klopt niet (wat u ook erkent) en verjaring is er niet. Deze kosten kunnen dus nog perfect op u verhaald worden.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 13 aug 2022 20:08

Wie had het contract afgesloten met de makelaar ?
Normaal zijn dat de verkopers toch ... zij zijn normaal dan ook de schuldenaars.

Aan de afrekening vd notaris gaat u toch kunnen zien dat de commissie voor de makelaar niet is ingehouden ?

Reclame

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 14 aug 2022 11:49

Daar zal TS toen wijselijk over gezwegen hebben, omdat anders de afrekening nog hoger uitviel. Nu kan ze mogelijk nog hoger uitvallen.

ThemisLaw
Berichten: 12
Juridisch actief: Ja

#5 , 16 aug 2022 14:53

Beste Geert,

Veel zal afhangen van de situatie, waarop ik helaas geen volledig zicht heb.

Wie heeft het contract met de makelaar getekend? Meestal zijn dat alle erfgenamen (of één erfgenaam voor rekening van alle andere).

In dat geval zijn het de erfgenamen die de betalingsverplichting ten aanzien van de makelaar hebben. M.a.w. zal de makelaar de erfgenamen kunnen aanspreken voor de verschuldigde commissie.

Dat de notaris de verplichting heeft om de commissie door te storten aan de makelaar doet daar niet toe. Hij doet dit voor rekening van de erfgenamen. Indien hij dit niet heeft gedaan, heeft hij het volledig bedrag van de verkoop dan overgemaakt aan de erfgenamen? Of heeft de notaris de makelaarscommissie hiervan afgehouden en het geld nog niet doorgestort? In beide gevallen blijven de erfgenamen hiervoor aanspreekbaar door de makelaar. Indien de tweede hypothese van toepassing is kunnen de erfgenamen zich op hun beurt richten tot de notaris om het geld alsnog door te storten dan wel het hen terug te betalen (indien de erfgenaam ondertussen de makelaar hebben vergoed), dan wel in te staan voor de interesten, schadevergoeding jegens de makelaar.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”