2 bestuursfuncties aannemen in een vzw

freebutterflyx
Topic Starter
Berichten: 100

2 bestuursfuncties aannemen in een vzw

#1 , 26 jan 2022 09:10

Een lokale sportvereniging heeft 6 bestuursleden zoals vastligt in de statuten. Daarbij is oa. een jeugdverantwoordelijke en een verantwoordelijke voor G-sporters. Beiden zijn nodig om te kunnen genieten van gemeentelijke sportsubsidies. In de laatste 15jaar is er slecht één keer een G-sporter lid geweest. De jeugd is max 10% van de leden met daarbij dan nog het merendeel tussen 15 a 18jaar.

De jeugdverantwoordelijke stopt nu als bestuurder wegens gezondheidsredenen.
Gezien het aantal vrijwilligers de laatste jaren (en zeker met corona) daalt is het moeilijk een nieuw bestuurslid te vinden.
Gezien er toch geen G-sporters zijn kan de verantwoordelijke voor de G-sporters makkelijk ook de taak van jeugdverantwoordelijke opnemen.

Maar mag iemand 2 bestuursfuncties in een vzw opnemen?
Uiteraard moeten dan ook de wettelijke formulieren ingevuld worden en moet dit gepubliceerd worden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

freebutterflyx
Topic Starter
Berichten: 100

#3 , 26 jan 2022 12:55

Ik heb reeds diverse artikelen nagelezen en ik heb geen duidelijk antwoord gevonden.
Er wordt onder andere altijd gemeld dat een bestuur uit minimaal 3 personen moet bestaan. Verder heb ik niet onmiddellijk iets gevonden wat verdere voorwaarden. Wij hebben 6 bestuursfuncties. Met 5 personen voor 6 functies zouden we dus voldoen aan de eis van minimaal 3 personen.
Maar ik vind hiervan geen bevestiging.

Reclame

LYNX XX
Berichten: 2564
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 jan 2022 14:14

https://www.formaat.be/artikel/benoeming-en-ontslag

Bij een algemene vergadering ( op te roepen zie link ) in plaats van 6 naar 5 bestuursleden gaan. De bevoegdheden/functies herschikken van 6 naar 5. Aantal functies is volgens mij niet verplicht, is door jullie zelf in te vullen. Wel de administratieve verplichtingen volgen.
Verdeel de functies onder de 5 overige leden.

LYNX XX
Berichten: 2564
Juridisch actief: Nee

#5 , 26 jan 2022 14:27

https://www.ejustice.just.fgov.be/info_ ... form_n.htm

https://ad-ministerie.be/zakelijk/belgi ... -invullen/

https://vi.be/advies/wijzigingen-binnen-de-vzw

Wijzigingen in de bestuur functies en bestuurders hangt van jullie af, na beslissing algemene vergadering. Invullen taken kan daarop gebeuren.

freebutterflyx
Topic Starter
Berichten: 100

#6 , 26 jan 2022 19:31

Op de bestuursvergadering vorige week werd het ontslag van één van de bestuursleden ontvangen en dan ook aanvaard. We hebben dan gezamenlijk beslist om indien toegelaten één persoon 2 functies te laten uitoefenen (zijnde jeugd en G-sport verantwoordelijke). Dit werd allemaal ik het verslag genoteerd.
Uiteraard zullen we het ontslag (en de aanstellling van een nieuw bestuurdslid) via de nodige documenten publiceren.

Als ik alles nalees wil dit concreet zeggen dat het niet verboden is dat iemand 2 functies aanneemt en de statuten moeten daarom niet worden aangepast. (het zou bvb kunnen dat in de toekomst deze 2 functies weer gesplitst worden)

LYNX XX
Berichten: 2564
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 jan 2022 11:09

What's in a name : functie ?

De functies worden op de AV vastgelegd. persoon kan verschillende doelen van de VZW behartigen en er voor verantwoordelijk zijn. 1 bestuurder kan verschillende functies bekleden.
Min. 3 bestuurders ( behalve indien slechts 2 leden ) en de VZW heeft meer dan 3 items/groepen in zijn activiteiten vervat. Dus meerdere functies bij éénzelfde persoon.

https://www.cultuurloket.be/inspiratie/ ... -voor-vzws

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”