Parking op openbaar domein

Question100
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Parking op openbaar domein

#1 , 10 dec 2020 15:29

Beste lezer

Wij kochten 10 jaar geleden een stuk grond in een plaatselijke verkeersstraat. Op datzelfde moment moest er een kosteloze overdracht gebeuren van grond aan de gemeente. In feite hebben wij nu 10 meter grond tussen onze eigendom en de straat. Wij hebben de kosten gedragen voor de aanleg van het kosteloos overgedragen stuk grond aan de gemeente, zodat ons privédomein bereikbaar is vanaf de straat. Onlangs werden er plannen goedgekeurd door de gemeente waarbij de straat volledig naar tegen onze eigendom wordt getrokken. Het stuk gras voor onze haag zal zich verplaatsen naar de overkant.

In de verkavelingsakte lezen wij het volgende nder 'VI. Stedenbouwkundige voorschriften' puntje '6. Parkeerruimtes, garages': "Bij iedere woning dient er per woning één garage voorzien te worden. Ofwel geïncorporeerd in de woning ofwel aangebouwd. Aansluitend op de openbare weg dient verder minimum één bijkomende parkeerplaats voorzien te worden voor occasioneel gebruik".

Deze laatste zin interpreteren wij als een 'recht' op het openbaar domein tussen onze haag en de straat, alsook een recht op een parking op het openbaar domein.

Kan u duiding geven over de situatie? Kan de gemeente de straat zomaar van plaats wijzigen? Wat met de kosten die wij gedragen hebben?
Is er een algemene regel/wetgeving die recht geeft op een parking op het openbaar domein?

Bedankt voor uw bericht.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Inazuma
Berichten: 7768
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 11 dec 2020 11:16

Het betekent enkel dat die parkeerplaats bereikbaar moet zijn vanaf de straat, door er op aan te sluiten.

Het geeft geen "recht" op gebruik van het (door verplichte afstand) openbaar (geworden) domein.

Reclame

Terug naar “Staatsrecht”