Verkoopovereenkomst tussen notaris en verkoper verbreken

RonnyJD
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Verkoopovereenkomst tussen notaris en verkoper verbreken

#1 , 13 nov 2019 16:08

Iemand wil zijn woning verkopen en tekent hiervoor een verkoopovereenkomst met de notaris. De woning wordt te koop aangeboden via de notariële website Biddit. Voorafgaande aan de start van de veiling dient de verkoper een aantal overeengekomen bezichtigingsdagen te houden. Er komen echter geen bezoekers langs en de verkoper vraagt de notaris om raad. Alleen blijkt de notaris plots niet meer thuis: geen hulp, geen reactie, geen woord.
Voor ondertekening van het contract tussen verkoper en notaris was deze laatste bereid om steeds te helpen: altijd beschikbaar, mailen mag ook op zaterdag en zondag en antwoorden volgen, bij vragen geef gerust altijd een seintje ...
Het contract is getekend, en plots helemaal niets meer: geen hulp, geen antwoorden, geen contact.
Kan de verkoper het contract ontbreken? Alle vertrouwen in de notaris is ondertussen weg en er is ook nog geen koper in het spel.
Indien de verkoper de rit gewoon uitzit, wordt uiteindelijk de woning niet verkocht en blijft de verkoper met niet alleen met een financiële kater achter, maar vallen ook alle toekomstplannen na verkoop in duigen.
Nochtans verzekerde de notaris de verkoper er verschillende keren van dat woningen zoals de zijne momenteel erg in trek zijn en de woning dan ook meteen verkocht zal geraken. Het gaat niet om een krot of een woning voor opkopers maar om een degelijke, instapklare woning.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#2 , 13 nov 2019 19:59

Beste

Uw verplichtingen worden bepaald door de overeenkomdn de algemene voorwaarden biddit. Eens lezen misschien?
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 13 nov 2019 20:05

"dat woningen zoals de zijne momenteel erg in trek zijn "

Mogelijk, maar wat met die van U?
Is de uwe zoals de zijne?
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 14 nov 2019 08:48


Nochtans verzekerde de notaris de verkoper er verschillende keren van dat woningen zoals de zijne momenteel erg in trek zijn en de woning dan ook meteen verkocht zal geraken.
Gewone verkooppraat. Nooit geloven.
De woning kan dan wel instapklaar zijn, maar is de ligging wel OK? En voor een verkoper is een woning ALTIJD instapklaar. :lol:
Notaris is altijd bereikbaar via een aangetekende brief. Dat is iets anders dat een telefoontje of een sms .

Sirkii
Berichten: 5396

#5 , 14 nov 2019 12:11

Mijn dochter heeft recent via Biddit een huis gekocht. Had dus enkel inzage in de verkoopsvoorwaarden. Als verkoper heb je waarschijnlijk een overeenkomst getekend met daarin clausules zoals de minimum verkoopprijs en kosten voor u bij inhouding (=minimum verkoop niet gehaald)

Lees dus uw overeenkomst na. Waarschijnlijk stopt biddit na de onsuccesvolle verkoop en krijg je een notarisrekening voor alle kosten (opzoekingen, attesten etc)

De biddit verkoopsvoorwaarden zijn soms wel schrikwekkend (rommel op te kuisen door koper etc) wat mensen afschrikt. Ook de betaling binnen 6 weken schrikt mensen af omdat een lening rondkrijgen op 6 weken geen sinecure is. Evenals de clausule dat ontbinding wegens geen lening niet kan. Dan blijven alleen kopers over die een stevige buffer hebben.

Als niemand komen kijken is op de bezoekmomenten dan is er toch iets mis met de combinatie “instapklaar”, “ligging” en “instelprijs”.

Ben je bereid een link naar het pand (per privé bericht) te delen voor een vrijblijvende mening?

PS. Ben geeen makelaar ;-)

Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#6 , 14 nov 2019 14:32

"Het contract is getekend"

Herlees dus uw contract waarmee u uw eigendom te koop stelde op die website.
Ik herhaal (tot in de treure):
contract = bindende verbintenis = uitvoering opeisbaar
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Kopen”