Gedwongen verkoop in onverdeeldheid?

Redert
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Gedwongen verkoop in onverdeeldheid?

#1 , 10 aug 2019 13:22

Beste forumleden,

Door het sterven van mijn grootvader (grootmoeder is reeds overleden) is zijn vruchtgebruik op de grond die verkaveld kan worden nu vervallen en wil een tante die al jaren op het geld zit te giezen nu graag onmiddellijk de grond verkavelen en verkopen.

Aangezien de grond in onverdeeldheid is, 5 eigenaars in totaal waarvan één mijn vader. Vragen wij ons af of zij dit zomaar kan? De 4 andere eigenaren willen niet verkopen.

Zij wil ook niet ingaan op ons aanbod om haar uit te kopen. Wij lieten de grond schatten door een onafhankelijke schatter en notaris die beide ongeveer op dezelfde prijs uitkomen. Echter is zij goed bevriend met een immomakelaar en zegt die dat de grond veel meer waard is.

Dus concreet: kan zij mijn andere tantes en nonkels dwingen tot verkoop?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#2 , 10 aug 2019 14:03

Beste

https://www.notaris.be/faq/verkopen-kop ... te-blijven

Elke mede eigenaar kan inderdaad vorderen om uit onverdeeldheid te stappen. het is dus niet omdat een meerderheid dat niet wil, dat een minderheid zijn rechten moet beperken.

In extremis kan zij voor de rechtbank vorderen dat zij haar deel krijgt. Het zal de rechtbank zijn die beslist op welke wijze dat gebeurt. Hoewel een openbare verkoop de meest gebruikte techniek is.

Daaruit zal blijken of die tante het al dan niet bij het rechte eind heeft. Als de grond zoveel meer waard is, wint per definitie iedereen. Indien niet kunnen de andere erfgenamen+mede eigenaars op die openbare verkoop haar uitkopen voor een waarde die overeenstemt of mogelijk zelfs lager is dan de gemaakte schatting.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

bosprocureur
Berichten: 6853

#3 , 10 aug 2019 17:34

Openbare verkoop heeft altijd wat weg van een loterij; meestal ligt de opbrengst wat lager dan te voorzien.

Om welke reden ook willen de andere eigenaars (nog) niet verkopen. Wat belet jullie om eens te luisteren naar die vriend (en vooral naar zijn argumenten) om uw beslissing te evalueren ?

En verder, jullie kunnen eventueel meebieden op een openbare verkoop.

Reclame

Redert
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 12 aug 2019 00:03

Bedankt voor jullie antwoord!

Blijkt dus toch dat ze de rest kan dwingen tot verkoop. Mijn vader heeft de naam van die goede vriend de makelaar al aan haar gevraagd maar deze wil ze niet vrijgeven (we vermoeden dat het dus gelogen is, deed ze wel al eerder) anders wouden we zeker eens bij hem gaan luisteren.

De grond kan toevallig in 5 verkavelingen worden gedeeld, is er dan een mogelijkheid om deze te verkavelen zodat zij "haar" stuk kan verkopen en de rest dat van hen kan behouden?

We zijn absoluut geen fan van een openbare verkoop aangezien dat moeilijk te controleren is. Er zijn al verschillende handelaars uit de buurt zéér geïnteresseerd. Is een groot stuk naast een steenweg dus commercieel interessant maar mijn tantes/nonkels hebben geen interesse om te verkopen buiten die éne dan.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#5 , 12 aug 2019 18:11

Beste

Moeilijk. Ook om te verkavelen zal u het akkoord van alle mede eigenaars nodig hebben. verkavelen houdt doorgaans ook in dat er een aantal kosten op voorhand dienen te gebeuren. En een verkavelingsvergunning is niet van vandaag op morgen in orde... Wil zij zolang wachten.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”