alimentatie meerderjarige zoon

leod
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

alimentatie meerderjarige zoon

#1 , 17 jul 2019 18:02

Beste,

Mijn vriend heeft 2 zonen voor wie hij elke maand 420 Euro alimentatie betaald + de helft van de buitengewone kosten.

De oudste zoon die meerderjarig is (20) heeft reeds 3 pogingen gedaan tot hogere studies. Hij is er nog geen enkele keer door geweest.
Wij moeten steeds zelf vragen naar zijn resultaten en dan nog krijgen we ze maar half. Nu wil hij terug stoppen aan de hogeschool en als 20-jarige een opleiding volgen in het secundair beroepsonderwijs in de derde graad.
De ex-vrouw van mijn partner gaat met alles akkoord want zolang hij naar school gaat ontvangt ze kindergeld en alimentatie.
Moeten wij nog opdraaien voor zijn schoolkosten als hij al een diploma secundair heeft en al 3 kansen gekregen heeft op een diploma hoger onderwijs?
Wij vinden dat hij als hij geen hogere studies meer wil doen, dat hij moet gaan werken en de opleiding die hij nu wil volgen in avondschool moet afwerken. Dit zou dan ook beteken dat er voor hem geen alimentatie meer betaald moet worden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 17 jul 2019 22:20

Gezien het feit dat de BSO 3e-graadsopleiding géén aanvullende studie is die de kansen op de arbeidsmarkt vergroot én bovendien nog eens een echelon lager ligt dan de afgeronde secundaire studies, en reeds 3 pogingen heeft ondernomen om hoger onderwijs te starten, dan bent u inderdaad niet verplicht om nog verder studies te bekostigen. Alleen is het probleem dat de andere ouder en uw zoon in kwestie daarvan niet overtuigd zijn. Doe een tegenvoorstel. Alles hangt af van de keuze BSO die hij wil volgen. Heeft hij écht zin om deze stiel uit te oefenen? zo ja: stel voor dat hij de studie kan aanvatten, maar dat u pas na het welslagen van een jaar de studiekosten terugbetaalt. Kan hij de studie ook in duaal leren? (halftijds werken en halftijds studeren) Dan verdient hij al snel 500 euro per maand en kan hij in een groot aantal van zijn leefkosten zelf voorzien mét behoud van kindergeld. PS: er is een dringend en nijpend tekort aan verpleegkundigen en de VDAB start speciale opleidingen mét ook ervaring op de werkvloer. Andere mogelijkheid: HBO-opleiding verzorgkundige: ook een knelpuntberoep.

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 jul 2019 09:14

Sowieso zal hij toch niet oneindig kunnen studies aanvatten? Op een keer zal zijn rugzakje met studiepunten toch op zijn?

Reclame

leod
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 jul 2019 10:32

Hij gaat terug naar het middelbaar dus hij heeft geen studiepunten meer nodig en het betreft de opleiding horlogemaker dus niets in de zorgsector.

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 jul 2019 11:47

Dat soort vacatures ga je niet op de site van de VDAB vinden :D Daar moet je bij vakidioten voor zijn :P Vooral in Antwerpen, maar ook in andere steden of in Namen (daar is ook een grote vakschool) of over de grens in Schoonhoven.
Hier zo'n organisatie: http://arsnobilis.be/jobs-in-de-sector/ ... biedingen/
Het lijkt mij zeker niet toekomstloos. Alhoewel je misschien een groter potentieel clienteel hebt als zetter dan als horlogemaker. Misschien moet hij dan maar volgend jaar zetter of slijper er bij doen :D Of goudsmid of zilversmid ... Het is in ieder geval een vak waar je nooit uitgeleerd bent. Ik ben zelf al vijf jaar bezig en ik kan nog niets, al zeg ik het zelf ;)

eylis
Berichten: 8840

#6 , 18 jul 2019 12:18

OK, dan maar voor horlogemaker. De kans op een job vergroot niet echt veel. Want met een BSO-opleiding kan hij de stiel dan wel, maar kan daarom nog geen eigen workshop opstarten. Daar zal hij het 7e specialisatiejaar met bedrijfskunde ed moeten volgen. Om zo'n shop te beginnen is ook een behoorlijk startkapitaal nodig. dus zal hij eerst enkele jaren voor een baas moeten werken. Horlogemakers worden zelden gevraagd (kijk maar eens naar de jobaanbiedingen in horlogerie) , dus dat wordt letterlijk een race tegen de klok. Als hij dit echt wil: geef je hem deze info best ook mee. En nee: u kan geen 20 000 startkapitaal voorschieten als hij zijn eigen shop wil beginnen :-) Stel dus het systeem voor: een jaar studeren én dan pas de kosten van dat jaar terugbetalen. (Dus de ali+ biezondere kosten) Laat aan de andere ouder weten dat alle gelden op een aparte rekening worden gezet en na dat jaar doorgestort. Zo'n strategie heeft bijna altijd wonderbaarlijke gevolgen. Ze slagen allemaal :-)

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#7 , 18 jul 2019 13:46

Een eigen atelier opstarten net uit de schoolbanken is inderdaad een weinig haalbaar scenario. De kostprijs is veel te hoog door de vele specialistische machines en gereedschappen die nodig zijn.

Meestal start je dan in loondienst van een grotere firma, en wordt het een paar jaar bandwerk...

Terug naar “Echtscheiding”