mede-eigendom betaler beslist

Ro123
Topic Starter
Berichten: 51

mede-eigendom betaler beslist

#1 , 04 jul 2019 19:38

Nieuwe wet op de mede-eigendom : principe betaler beslist in nu ingebouwd in de wet .

Statuten bepalen dat de eigenaar van de 2 gelijkvloerse appartementen ( blok van 8 kavels ) niet moet bijdragen in de kosten van het plaatsen van een nieuwe lift.
Hij kan met een eenvoudige trap naar de kelderverdieping.

Vermits deze eigenaar niet bijdraagt in de kosten van de nieuwe lift, mag hij ook niet meestemmen over het type van nieuwe lift dat er gekozen wordt.
Ook wordt er in de offerte van de aanbieder specifiek opgenomen dat de eigenaars die betalen ook een kaart ( = sleutel ) krijgen om naar de kelderverdieping te gaan. De niet-deelnemer aan de investering ( gelijkvloers ) krijgt deze sleutel niet.
Uiteraard is het normale gebruik van gelijkvloers naar boven en van boven naar gelijkvloers sleutelvrij.

Dit om te verhinderen dat de eigenaar van de gelijkvloerse appartementen de lift zou gebruiken om naar de kelder te gaan ( kan dit met de trap), vermits hij niet bijdraagt in de investering in de nieuwe lift.

Kan dat ?

Ro

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 04 jul 2019 20:07

Ja dat kan. Maar wat doen jullie als er vrienden van hen op de 3de verdieping wonen en ze bijna dagelijks daar naartoe trekken?
Heb dat meegemaakt in het Antwerpse: Moeder hield café/Taverne op het gelijkvloers en dochter woonde op de 8ste verdieping. Voor ze de zaak open deed, ging ze steeds 10-15 minuten goeden dag zeggen aan de dochter. Ze had normaal geen toegang tot die lift, en betaalde niet meer in de onderhoudskosten ervan. Syndicus ging naar de rechtbank, en rechter besliste dat het wel mocht. Reden:een moeder mocht haar dochter bezoeken. Als ze nu ergens anders had gewoond, had ze die lift ook moeten nemen.

Ro123
Topic Starter
Berichten: 51

#3 , 04 jul 2019 20:57

Inderdaad Mava105, het is juist wat je aanbrengt.
Gelukkig heeft deze eigenaar geen vrienden, noch relaties op de bovenstaande verdiepingen.
De statuten stellen hem vrij tot bijdrage, omdat hij enkel een kelder heeft, die met trap bereikbaar is.
Niet bijdragen is ook niet beslissen over het type van lift en specifieke werking van lift. Dus kelder niet bereikbaar zonder sleutelkaart. Bewoners bovenverdiepingen die de kost nieuwe lift dragen krijgen die kaart wel.

Specifieke vraag blijft, kan je die niet bijdrager van de kosten in de lift verhinderen om de lift te gebruiken naar kelderverdieping. Nogmaals hij kan met de trap.
Het staat hem vrij zoals elk bezoeker de lift te nemen naar bovenverdiepingen, maar zonder kaart, gaat lift niet naar kelderverdieping.

Kan zoiets in het kader van de nieuwe wet op de mede eigendom : betaler beslist ?

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 04 jul 2019 21:08

TS stelt toch dat de lift naar boven zonder kaart, dus vrij door iedereen kan gebruikt worden. Het gaat enkel om het liftgebruik naar de kelder te beperken en eigenlijk te ontzeggen aan de "gelijkvloerder". Bekijk met de installateur wat er technisch mogelijk is? Er is mijn inzien echter ook nog altijd een mogelijkheid dat de "gelijkvloerder" de lift mag gebruiken mits de betaling van een jaarlijkse vergoeding te bepalen door de "eigenaars" van de lift. Het zou immers jammer zijn dat de situatie zodanig verzuurd raakt dat samenwonen onmogelijk wordt.

Veel succes.

Thieu Rutten
TM juridisch forum.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 05 jul 2019 08:44

De AV kan het gebruik van de lift voor de gelijkvloerder zeker verbieden, zeker als hij niets bijdraagt in zijn kosten. Ze kunnen daartoe alle middelen inzetten die zij geschikt hiervoor vinden (kaart, sleutel, code,...)

Ro123
Topic Starter
Berichten: 51

#6 , 05 jul 2019 12:42

mava105, dit is ook de mening van onze VME .
Maar heeft U ergens een wettekst of kennis van een vonnis dat zo'n stelling zou onderbouwen ?

Ro

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#7 , 05 jul 2019 14:00

Is er een trap naar de verdiepingen ? Indien niet hoe ga je de eigenaar van het gelijkvloers verbieden om de lift te gebruiken ? Hij kan en mag toch op bezoek gaan bij de boven liggende buren of niet. Indien er een trap is dan heeft hij een middel om boven te raken dat is iets anders. Maar in geval van geen trappen naar boven, stel ik mij hierbij vragen. Ben zelf geen bewoner van het gelijkvloers, maar occasioneel gebruik moet kunnen.
en zie # 2 is een voorbeeld gesteld door de rechter met gezond verstand.
Het is de wetgever die alles zo ingewikkeld maakt en voor voer zorgt tot discussies.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 05 jul 2019 15:55

Trappen zijn wettelijk verplicht. Hoe kan je anders vluchten bij brand als je de lift niet mag gebruiken?

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#9 , 05 jul 2019 16:02

Trappen zijn wettelijk verplicht. Hoe kan je anders vluchten bij brand als je de lift niet mag gebruiken?
Mava, daar betrap je mij op een stommiteit, eerlijk is eerlijk. Ik laat mij stilaan opnemen voor dementeren.
Pluim voor u.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”