Omgevingsvergunning - Beroep bij Deputatie - Soort "gezag van gewijsde"?

Keon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

Omgevingsvergunning - Beroep bij Deputatie - Soort "gezag van gewijsde"?

#1 , 03 mei 2019 20:07

Stel, het CBS weigert uw omgevingsvergunning om reden A en B en in de beroepsprocedure weigert de Deputatie uw vergunning om reden C en D.
Als je nu uw aanvraag - na enkele wijzigingen - herneemt bij het CBS, mag het CBS dan de vergunning andermaal weigeren omwille van reden A en B?
Anders gesteld, heeft een beroepsprocedure bij de Deputatie een soort "gezag van gewijsde" ten aanzien van het CBS? Zo ja, in welke wetsartikel staat dat beschreven?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Keon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 mei 2019 20:33

Antwoord zelf gevonden: "Aan een administratief beroep (bij de Deputatie) is geen gezag van gewijsde verbonden".
Aan een beroep bij de RvVb is wel een gezag van gewijsde verbonden.

(Bron: https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/ ... 001_AC.pdf en de auteur heeft dat dan gehaald uit A. MAST, Overzicht van het Belgisch administratief recht, Mechelen, Kluwer, 2009, 783).

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#3 , 04 mei 2019 10:06

De deputatie zal in bepaalde gevallen wel moeten motiveren wanneer zij afwijkt van een eerdere positieve of negatieve beslissing. Het college is niet gebonden door een beslissing van de deputatie, maar de kans is wel reëel dat de deputatie haar vorige beslissing zal volgen.

Reclame

Keon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 mei 2019 18:22

Langs de andere kant, de Deputatie is hiërarchisch gezien het bestuur boven het CBS. Op basis daarvan kan men de beslissing van de Deputatie ook beschouwen als een terechtwijzing van het CBS (of een bevestiging indien dezelfde argumenten worden overgenomen). Binnen het administratief recht spreekt men daarom ook over het hiërarchisch beroep.
Maar in de (internet) literatuur heb ik nergens zwart op wit kunnen lezen of dit mee vervat zit in het georganiseerd administratief beroep bij de Deputatie (ik vermoed van wel).


Terug naar “Staatsrecht”