Schoonvader heel weinig pensioen.

Auto’tje
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

Schoonvader heel weinig pensioen.

#1 , 11 apr 2019 15:45

Weet iemand hoe het komt dat m’n schoonvader zo’n laat pensioen heeft?
Hij heeft 300 euro minder dan zijn zus doe nooit heeft gewerkt.

Hij heeft gewerkt van 1974 tot 2015, gestopt met werken door gezondheidsredenen, wel zelf vertrokken omdat hij er volgens mij is ingeluist door zijn werkgever.

Hij kreeg al sinds 2011 een overlevingspensioen. Dit is hetzelfde pensioen als dat hij ik 2020 zal krijgen = 1180 euro.. dat is toch enorm weinig?
Iemand die nooit gewerkt heeft krijgt dan 1500 euro? Klopt toch niet?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mathieu Rutten

#2 , 11 apr 2019 15:56

Autotje,

Laat ons eerst en vooral duidelijk stellen dat er enkel sprake is van een overlevingspensioen als één van de huwelijkspartners is overleden. Misschien toch even verduidelijken. U stelt dat uw schoonvader reeds sedert 2011 een pensioen geniet en toch is blijven werken tot 2015. Gaat het hier om een overlevingspensioen en werken in het stelsel van de toegelaten arbeid? Geniet zijn zus een overlevingspensioen of een rustpensioen?

Dus alles even bijstellen en correcte informatie geven, pas dan kunnen wij u een zinnig antwoord bezorgen.

Dank bij voorbaat.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Auto’tje
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 apr 2019 10:04

Beste,

Hij werkte nog maar 2 dagen in de week in combinatie met zijn overlevingspensioen. Maar is moeten stoppen omwille van erge rugklachten.

Dus dan is hij gestopt met die 2 dagen in 2015. Nu loopt zijn overlevingspensioen nog tot 2020 en dan krijgt hij zijn pensioen en valt zijn overlevingspensioen weg.

Bedragen zijn hetzelfde 1180 euro..
Lijkt me heel weinig.. zijn zus heeft nooit gewerkt en heel nu een volwaardig pensioen van 1500 euro.

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 12 apr 2019 16:06

Beste,

Je vader geniet een overlevingspensioen en dit overlevingspensioen is gebaseerd op de loopbaan van wijlen uw moeder. Als uw moeder geen aaneensluitende loopbaan had vanaf haar 20ste tot overlijden, kan het inderdaad goed zijn dat je een dergelijk laag overlevingspensioen bekomt. Kan ook zijn dat uw moeder niet steeds voltijds heeft gewerkt.

Later op pensioengerechtigde leeftijd kan hij zijn overlevingspensioen met zijn eigen rustpensioen cumuleren ten belope van 110% van het overlevingspensioen voor een volledige loopbaan, dus overlevingspensioen x omgekeerde loopbaanbreuk x 1.10.

Zoals u zelf reeds heeft aangegeven heeft uw vader vanaf 2011 tot 2015 slechts een klein pensioen opgebouwd en vanaf 2015 tot 2020 geen loopbaan meer opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk dat het cumulatieplafond overlevingspensioen/rustpensioen wordt overschreden. Het zit er dus dik in dat zijn pensioen niet zo hoog zal zijn.

Uw tante geniet een overlevingspensioen op basis van de loopbaan van wijlen haar echtgenoot. Vandaar het verschil. Er is dan ook helemaal niets mis met het pensioen van uw tante. Ook al heeft zij zelf niet gewerkt, zij heeft recht op een overlevingspensioen. Zij heeft tenslotte tijdens haar huwelijk er voor gekozen om voor haar gezin en haar huishouden te zorgen en hier is absoluut niets mis mee.

Het is altijd moeilijk om situaties te vergelijken omdat men niet alle elementen kent en de wetgeving onvoldoende beheerst.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud.

Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Terug naar “Pensioenen”