Moeilijke controledokters

Amelietje
Topic Starter
Berichten: 48
Juridisch actief: Nee

Re: Moeilijke controledokters

#16 , 05 dec 2018 14:14

Beste,

Neen, het afwezigheidsattest bevat geen enkele vermelding over al dan niet mogen buitenkomen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#17 , 05 dec 2018 14:24

Inmiddels zijn we 1 dag verder en ben ik niet gegaan. Wel heb ik een mail gestuurd met het feit dat de dokter altijd welkom is om de controle bij mij thuis aan te vangen.
Dat was niet slim! U had beter een taxi genomen, om dan achteraf de kosten terug te vorderen van uw werkgever of de ongevallenverzekering.

Door niet te gaan, verliest u uw recht om gewaarborgd loon. Dit is meer dan de kost van een taxi, en de kans dat u dat loon toch nog krijgt, is klein, vrees ik... Geen slimme beslissing, dus. U had geen enkele reden om niet te gaan...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

rika
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#18 , 21 dec 2018 11:07

goeiemorgen,
hebt u de behandelende geneesheer laten bevestigen dat het voor u fysiek onmogelijk was om er te geraken en u geen beroep kon doen op privé vervoer ?
zoniet, kan u dat best nog doen en het attest direct doormailen aan de controlegeneesheer van de verzekeraar arbeidsongevallen .

hou best ook alle documenten bij, want de verzekering arbeidsongevallen is héél vlug om het recht op uitkeringen te schorsen, en het letsel te "consolideren"... dus alle verslagen van specialisten opvragen en bijhouden want als ze de uitkeringen stopzetten, heb je plots niets meer en moet je beroep aantekenen ..
een ervaringsdeskundige :(

Reclame

eylis
Berichten: 8837

#19 , 21 dec 2018 11:43

@rika: de behandelende arts zal heus niet bevestigen dat de patient geen beroep kan doen op privé vervoer. Dat is zijn bevoegdheid én zijn plicht niet. Voor zover ik al ziektebriefjes heb gezien van verschillende artsen zijn er twee mogelijkheden: ofwel is het een voorgedrukt formulier waarop staat de patient *mag/*mag niet de woning verlaten. (en dan kruist hij/zij aan wat van toepassing is). Ofwel schrijft hij/zij duidelijk zelf: de patiënt mag de woning verlaten.
Als er niets staat op je ziekte-attest: kan je eigenlijk poneren dat de arts je niet de toestemming heeft gegeven de woning te verlaten.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#20 , 21 dec 2018 13:28

Dat denk ik ook: je kan ALTIJD beroep doen op privé-vervoer. Er is geen plekje in Vlaanderen waar een taxi u niet wil of kan komen ophalen. Zelfs als je ernstig bedlegerig bent, zou je in extreme gevallen beroep kunnen doen op een privé ambulancedienst om je ergens anders heen te brengen. Maar in het geval van de TS had het voldoende geweest om simpelweg een taxi te bellen. Vervoer kan dus geen excuus zijn om niet naar een controle-arts te gaan...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Amelietje
Topic Starter
Berichten: 48
Juridisch actief: Nee

#21 , 23 dec 2018 12:20

Hoi hoi,

Inmiddels heb ik van die zaak niets meer gehoord en ga er dan ook vanuit dat mijn opgegeven reden alsnog gerechtvaardigd werd.
Ik heb aan de dokter in kwestie nl. tijdig schriftelijk een reden opgegeven en een alternatief voorgesteld, maar heb van hem in heel die zaak nooit enige reactie ontvangen. Nochtans is hij degene die mij oproept en is het dan ook aan hem om over die reden te oordelen en niet aan mijn baas of al die rangen die erboven staan. Door niet te reageren, heeft hij in feite zijn stilzwijgend akkoord gegeven.

ps. Inmiddels heb ik nog steeds last van de restschade, nl. botoedeem en zal dus ook (met verslag van de kinesist en huisdokter) nog wat langer arbeidsongeschikt blijven, zij het dan gedeeltelijk.

B.Debuck
Berichten: 335
Juridisch actief: Nee

#22 , 24 dec 2018 11:32

Beste,

Schrik er maar niet van als er geen gewaarborgd loon wordt uitbetaald deze maand.

Markje
Berichten: 276
Juridisch actief: Nee

#23 , 24 dec 2018 12:04

Ik snap niet goed TS als je alles zo goed weet volgens jouw inzicht, dat je dan vragen stelt op het juridische forum.
Wanneer men niet reageert op uw schriftelijke reden, dat wil niet zeggen dat de persoon in kwestie zijn stilzwijgend akkoord geeft.
Hij kan simpel niet reageren om verdere reacties te vermijden en wenst gewoon de procedure te volgen zoals het voorgeschreven is in zijn regelgeving.
Indien uw mening indruist tegen deze regelgeving zult u de consequenties daarvan moeten ondergaan.

evgoeth
Berichten: 557
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#24 , 26 dec 2018 12:17

Ik snap niet goed TS als je alles zo goed weet volgens jouw inzicht, dat je dan vragen stelt op het juridische forum.
Ik ben dan ook niet de enige wiens haren overeind komen staan bij topics zoals deze ...

Mathieu Rutten

#25 , 26 dec 2018 14:06

Beste,
Mijn God, wat een gedoe voor een verstuiking....Neem contact op met de mindermobielencentrale van je gemeente, dit kost zeker geen 100 euro. De controlegeneesheer moet immers op objectieve wijze kunnen constateren in hoeverre u arbeidsongeschikt bent om uw normale arbeidstaken uit te oefenen. Het topic werd meer dan 3 weken geleden gestart. Dit zou inmiddels toch moeten opgelost zijn....

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#26 , 02 jan 2019 09:47

Inmiddels heb ik van die zaak niets meer gehoord en ga er dan ook vanuit dat mijn opgegeven reden alsnog gerechtvaardigd werd.
Ik vrees dat u dit serieus verkeerd inschat. :roll:
Ik heb aan de dokter in kwestie nl. tijdig schriftelijk een reden opgegeven en een alternatief voorgesteld, maar heb van hem in heel die zaak nooit enige reactie ontvangen.
Dit hoeft ook niet. Jij hebt geen alternatief voor te stellen. Je moet naar die afspraak gaan! Het feit dat hij niet reageert wil evenveel zeggen als "Mevrouw, ofwel kom je opdagen, ofwel meld ik aan uw werkgever dat u niet opgedaagd bent. Punt."
Nochtans is hij degene die mij oproept en is het dan ook aan hem om over die reden te oordelen en niet aan mijn baas of al die rangen die erboven staan.
De controlearts moet enkel oordelen over uw werkongeschiktheid. Als jij niet komt opdagen op een afspraak, moet die controlearts dit enkel doorgeven aan uw wergever en zal deze laatste de gepaste maatregelen nemen.
Door niet te reageren, heeft hij in feite zijn stilzwijgend akkoord gegeven.
Waar haal je dat??? Denk je dat die controleartsen tijd hebben om de "onderhandelen" over een afspraak? Zo werkt het niet. Ofwel ga je naar die afspraak, ofwel ga je niet en draag je de gevolgen. Een controlearts hoeft helemaal niet in te gaan om verzoeken zoals die van u (hij mag dit wel, maar moet dit zeker niet). Als hij niet reageert wil dit evenveel zeggen als niet ingaan op uw verzoek. het is alles behalve een stilzwijgend akkoord.

Maar bon, zoals hierboven reeds gezegd: kom niet zagen als je geen gewaarborgd loon uibetaald krijgt voor die dagen, want uw werkgever is volledig in zijn recht om dit niet uit te betalen.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Mathieu Rutten

#27 , 05 jan 2019 14:17

Beste,
Sancties in geval van weigering van controle
Sinds 1 januari 2014 stelt de wet dat de werkgever, in geval de werknemer zich aan de medische controle onttrekt, mag weigeren om het gewaarborgd loon te betalen voor de dagen die aan de onderwerping aan de medische controle voorafgaan. Het gewaarborgd loon zal dus niet betaald moeten worden vanaf de dag waarop de werknemer zich onttrokken heeft aan de medische controle tot de dag waarop er werkelijk een medische controle heeft kunnen plaatsgevonden.
Het gewaarborgd loon mag evenwel niet geweigerd worden indien de controlearts zich bij de woonplaats van de werknemer aanbiedt terwijl de werknemer afwezig is en hij de toelating heeft om de woning te verlaten. In dat geval moet de controlearts de werknemer immers op zijn medisch kabinet uitnodigen (oproepingsbrief). Beantwoordt de werknemer de uitnodiging niet, en laat hij zich dus niet op het kabinet van de dokter controleren, dan mag het gewaarborgd loon uiteraard wel geweigerd worden. De controlearts moet de werknemer wel een redelijke termijn geven om zich bij zijn kabinet aan te bieden: de afwezige werknemer moet immers de nodige tijd krijgen om de oproepingsbrief te vinden en zich naar het kabinet te begeven.
Het gewaarborgd loon kan eveneens geweigerd worden aan de werknemer die niet thuis was op het moment van de controle indien hij op dat moment onder het ‘medisch huisarrest’ viel (zie hoger), zelfs indien zijn medisch attest vermeldt dat hij de toelating heeft om de woning te verlaten.
Kosten verbonden aan de controle
De verplaatsingskosten van de werknemer alsook de kosten eigen aan de controle (verplaatsingskosten en erelonen van de controlearts) vallen ten laste van de werkgever.

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#28 , 05 jan 2019 16:48

Ik zou graag eens van TS horen wat er nu van geworden is.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#29 , 05 jan 2019 18:23

Ik zou graag eens van TS horen wat er nu van geworden is.
Veranderd in een struisvogel.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Arbeidsongevallen”