wettelijk verlof

Mieke Verhelst
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

wettelijk verlof

#1 , 30 nov 2018 09:50

Beste,
Zelf werk ik in een bedrijf onderverdeeld met op de werkvloer volgens hiërarchie 1: de winkelverantwoordelijke
2: de chefs
3: de 1 ste verkoopsters
4 : de bedienden
Mijn vraag is er een wetgeving die beslist wie eerst in rang mag verlof nemen?
Hebben bij ons een wederkerend probleem waarop de 1ste verkoopster met kinderen telkens moet wachten om verlof te nemen omdat de chef ( zelfde afdeling) beslist om eerst in verlof wil gaan... en de eerste verkoopster dan maar ergens in augustus kan verlof nemen...
Met als antwoord van de chef ik sta hoger dan jij....
Zelf weet ik gezin met kinderen hebben voorrang alsook wanneer de man /vrouw in de bouw werkt..
Weet je raad ?
Alvast bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 nov 2018 10:16

Opp vele bedrijven een jaarlijkse discussie, die nochtans kan vermeden worden door de werkgever,

hier een goed bericht van TIPS& ADVIES !

Heeft er iemand “voorrang” ?

Slechts één regel. Ja dus… en die heeft betrekking op de “gezinshoofden” of m.a.w. op werknemers met kinderen. Zij moeten wettelijk gezien im­mers voorrang krijgen om verlof te nemen tijdens de schoolvakanties (KB 30 maart 1967).

Slechts halve oplossing. Inderdaad, dat is een leuke regel als er discussie is tussen een werknemer mét en een werknemer zonder kinderen, maar dat is het dan ook.

Een discussie tussen twee werknemers met kinderen lost u daar uiteraard niet mee op en die komen na­tuurlijk het meeste voor.
Eigen voorrangsregels maken ?

Verlof partner ? Stel, de man van uw secretaresse werkt in “den bouw”, dus die man kan dan niet an­ders dan die drie weken bouwverlof te nemen.

Bent u dan verplicht om uw secretaresse ook in die pe­riode haar verlof te gunnen ? Of moet u daar in feite geen rekening mee houden ?

Neen, maar… Verplicht is het dus m.a.w. niet, er is dus geen wettelijke voorrang voorzien voor partners van werknemers in de bouw. In de praktijk houdt u hier best wel zoveel mogelijk rekening mee natuurlijk, anders worden ze ziek, zijn ze weg zon­der toestemming, enz.

Tip. Het “gezinshoofd” heeft geen voorrang voor die drie weken bouwverlof. Augustus valt ook nog in de schoolvakantie, dus die kan dan nog altijd gaan.

Allebei bouwverlof. Dat kan ook nog natuurlijk, de man van uw bediende werkt bv. ook in de bouw, zij wil dus ook net als uw secretaresse die drie weken van het bouwverlof. Wat nu ?

Probleem. Zoveel is zeker, maar wat ook zeker is, is dat er u weinig verweten kan worden als u weigert dat ze alletwee samen die drie weken verlof ne­men. U kunt dus perfect één van beiden, bv. die­ge­­ne met de minste anciënniteit, weigeren om net die drie weken verlof te nemen.

Tip. Bepaal zelf op basis van objectieve criteria, bv. in het arbeidsreglement of het arbeidscontract, hoe dergelijke discussies worden opgelost.

Zo kunt u bv. voorzien dat er naast de voorrang van de gezinshoofden rekening gehouden zal worden met verplichte vakantieperiodes (zoals het bouw­ver­lof) of collectieve sluitingen van de partner en ten slotte als het echt moet, met anciënniteit

De enige regel die geldt is dat werknemers met kinderen voorrang hebben om in de schoolvakantie verlof te nemen. Daarnaast kunt u zelf echter andere voorrangsregels voorzien in het arbeidsreglement of -contract.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Mieke Verhelst
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 nov 2018 12:33

Maar wat doe je dan als werkgever en chef beste vriendjes zijn....
Alvast bedankt

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 30 nov 2018 12:44

Maar wat doe je dan als werkgever en chef beste vriendjes zijn....
Alvast bedankt
Daar kan je niks tegen doen hoor.

ik heb 30 jaar personeel gehad, de verlof periodes stonden in het arbeidscontract, paste dit niet OK, je kan bij ons niet werken dan.

in de 10 andere maanden was er nooit problemen, en er werd onder elkaar gewisseld of afgesproken , het moet natuurlijk langs de twee kanten toegevingen gedaan worden natuurlijk.

Je zit natuurlijk in een zeer moeilijke sector grootwarenhuizen, met zeer veel openingsuren per week, administratie kantoren hebben het wel gemakkelijk, deur toe en het werk word erna ook wel gedaan, maar in winkels , horeca, vervoerdiensten, klinieken, veiligheidspersoneel etc... daar is dit niet zo simpel als men soms kan denken !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Mieke Verhelst
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 30 nov 2018 15:28

inderdaad!
Conclusie er zijn daar geen spelregels in dus ongeacht je rang heb je niet het recht om dit eigenlijk te gebruiken/misbruiken om je eigen verlof toe te kennen !Dus als ze dit nog eens komen te vertellen kan men daar wel op repliceren...Want hoger in rang heeft dus geen voorrang of recht...het gaat over collegialiteit...

Terug naar “Andere”