Erkenning - achternaam

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Erkenning - achternaam

#1 , 08 okt 2018 15:06

Beste,

Ik ben al een hele dag aan het telefoneren en eigenlijk kan niemand mij een duidelijk antwoord geven.
Ik ben momenteel 29 weken zwanger en mijn partner en ik zijn vorige week naar het stadhuis gegaan om ons kindje te erkennen voor de geboorte.
Dit gaf natuurlijk geen problemen.
Nu zijn wij al 7 jaar samen en had ik reeds een zoontje (intussen 10 jaar) die nooit erkend is geweest door zijn biologische vader.
Nu er een tweede kindje op komst is zouden wij graag ook voor praktische zaken mijn zoon laten erkennen door mijn huidige partner.
Op zich is die erkenning geen probleem, maar mijn eerste zoon draagt mijn achternaam die ik ook ongewijzigd wil laten na de erkenning.

Nu zeiden ze mij dat het volgende kindje dan hoogstwaarschijnlijk ook mijn achternaam zou moeten krijgen, omdat er geen verschillende achternamen mogen zijn binnen éénzelfde gezin.
Echter, omdat er geen biologische band is tussen mijn eerste zoon en mijn partner zou het toch niet uitmaken zei een andere persoon bij de burgerlijke stand dan weer.

Ze zijn niet bepaald behulpzaam, en ik zou natuurlijk graag weten wat we best kiezen en wat de gevolgen zijn omtrent de familienaam.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Ghentian
Berichten: 859
Juridisch actief: Ja

#2 , 08 okt 2018 16:52

Biologische band is nooit relevant binnen het familierecht. Als uw partner het kind erkent, is het zijn kind - los van de biologische relatie.

Een regel is dat kinderen die dezelfde juridische ouders hebben, dezelfde naam hebben. Op zich niet onlogisch.

Als hij de oudste niet erkent, stelt het probleem zich niet.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

Franciscus
Berichten: 38583

#3 , 08 okt 2018 17:06

Is het dezelfde biologische vader?
Waarom dan ook niet erkennen?

Maar zoals @Ghentian heeft geschreven zijn de regels.

Reclame

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#4 , 08 okt 2018 19:26

Het is niet de biologische vader van mijn eerste zoon. Hij zorgt wel al 7 jaar mee voor hem, vandaar dat we dit nu officieel willen maken nu er nog een kindje komt. Ook omdat we samen gebouwd hebben en mijn eerste zoon enorm benadeeld zal zijn bij erfenis e.d.

Ik wil mijn zoon zijn achternaam niet veranderen, dit is al 10 jaar zo dus zou het wat jammer vinden voor hem. Alsook heeft mijn huidige partner toevallig dezelfde achternaam als zijn biologische vader die hij nooit gekend heeft.

Maar ik ga er dus vanuit dat mijn volgende zoon dan ook mijn achternaam moet dragen.
En als we wachten tot de baby is geboren veronderstel ik dat bij de erkenning van de oudste hij ook verplicht zal zijn dezelfde achternaam van zijn broer moet aannemen?

In ieder geval bedankt voor de uitleg!

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 okt 2018 11:09

Maar ik ga er dus vanuit dat mijn volgende zoon dan ook mijn achternaam moet dragen.
Dat is al niet het geval. Het principe van de eenheid van naam geldt enkel als de afstamming komt vast te staan t.a.v. beide ouders. Als uw partner uw oudste niet erkend kan uw oudste zoon zijn naam houden en kunnen jullie voor de nieuwe baby de naam kiezen die jullie willen.

Ik ben geen specialist in die materie en ga u geen pasklare zekere oplossing geven. Enkel mijn bedenkingen.
Lees dit eens: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... e_name=wet

Uw oudste zoon is geboren voor 1 juni 2014.
Artikel 11 van de wet van 8 mei 2014 zegt:
Deze wet is van toepassing op kinderen die geboren of geadopteerd zijn na haar inwerkingtreding.
Wanneer er echter reeds ten minste één kind is van wie de afstamming ten aanzien van dezelfde ouders vaststaat op de dag waarop deze wet in werking treedt, blijven de vroegere artikelen 335, 353-1 tot 353-3 en 356 - 2 van het Burgerlijk Wetboek, naar gelang van het geval, van toepassing op de vaststelling van de naam van het kind of het adoptief kind dat is geboren of geadopteerd na de inwerkingtreding ervan en wiens afstamming ten aanzien van dezelfde ouders vaststaat.

Uw oudste zoon is geboren voor de inwerkingtreding van de wet. Op het ogenblik van de inwerkingtreding stond de afstamming niet vast t.a.v. dezelfde ouders. Dus bepaalt art. 11 dat de nieuwe wet niet op hem van toepassing is.

Ook in art. 12 van de wet zie ik geen bepaling die op uw oudste zoon van toepassing is.

M.i. (maar ik kan mis zijn) kan uw oudste zoon dus zijn naam behouden als hij door uw partner erkend wordt, ook al heeft de nieuwe baby een andere naam.

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 10 okt 2018 10:53

Hallo,

Ik heb voor de zekerheid toch maar gebeld naar ons notariaat. De juriste vertelde mij dat het toch wel degelijk zo is dat beide zonen dezelfde naam zullen moeten dragen, indien mijn vriend mijn oudste zoon erkend. Hij zal dan gezien worden als de wettelijke vader en dus zijn het twee kinderen uit éénzelfde gezin.

We hebben besloten om er waarschijnlijk een dubbele achternaam van te maken, maar gaan dit wel bespreken met de oudste :-).

Bedankt voor de reacties en het mee helpen zoeken naar een antwoord :-)!

Ghentian
Berichten: 859
Juridisch actief: Ja

#7 , 10 okt 2018 13:28

M.i. inderdaad de enige correcte uitleg! Fijn om het bevestigd te horen.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 10 okt 2018 15:23

Een telefoontje van een juriste van een notariskantoor overtuigt mij niet. Kan die juriste ook meedelen op welke wetteksten zij zich baseert?

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#9 , 11 okt 2018 10:03

Nu twijfel ik alweer, misschien heeft ze natuurlijk niet goed gekeken naar het feit dat mijn zoon van 2008 is. Maar ze klonk toch zeer overtuigd. Mijn vader kent een advocaat en gaat hiervoor nog eens bij hem luisteren, kwestie van zeker te zijn. Als ik daarvan meer weet, laat ik het zeker horen!

Groetjes

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#10 , 23 okt 2018 11:44

Er kwam geen reactie van de advocate, dus ben ik maar gewoon eens langs geweest bij het notariaat.
Eindelijk hebben we duidelijkheid gekregen.

Indien ik mijn oudste zoon laat erkennen door mijn partner heeft dit geen naamswijziging tot gevolg, sterker nog, de familienaam kan enkel gewijzigd worden door middel van een volle adoptie. Aangezien dit een heel proces is hebben we er voor gekozen om gewoon voor de erkenning te gaan. Het enige verschil met een volle adoptie is dat de nakomelingen van mijn oudste zoon (indien hij eerder komt te overlijden dan zijn kinderen) geen erfrecht hebben op het deel van mijn partner, maar dit gaan we oplossen via een testament zodat er zeker geen verschil is op dat vlak tussen beide broers.

Mijn tweede zoon krijgt dus de achternaam die we zelf kiezen en deze hoeft niet noodzakelijk dezelfde te zijn als die van de oudste.

Groetjes

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#11 , 23 okt 2018 14:03

Zie art. 335 Burgerlijk Wetboek
§ 2 Het kind wiens afstamming alleen van moederszijde vaststaat, draagt de naam van zijn moeder. Het kind wiens afstamming alleen van vaderszijde vaststaat, draagt de naam van zijn vader.
§ 3 Indien de afstamming van vaderszijde komt vast te staan na de afstamming van moederszijde, blijft de naam van het kind onveranderd. Hetzelfde geldt indien de afstamming van moederszijde komt vast te staan na de afstamming van vaderszijde.
Evenwel kunnen de ouders samen, of kan een van hen indien de andere overleden is, in een door de ambtenaar van de burgerlijke stand opgemaakte akte verklaren dat het kind ofwel de naam van de persoon ten aanzien van wie de afstamming als tweede komt vast te staan zal dragen, ofwel één die samengesteld is uit hun twee namen, in de door hen gekozen volgorde met niet meer dan één naam voor elk van hen. Deze verklaring wordt afgelegd binnen een termijn van één jaar te rekenen van de dag van de erkenning of van de dag waarop een beslissing die de afstamming van vaderszijde of van moederszijde vaststelt in kracht van gewijsde is gegaan, en voor de meerderjarigheid of de ontvoogding van het kind.


Na de erkenning van het kind door de man kunnen de ouders dus de naam van het kind kiezen. Zeggen dat de familienaam enkel door volle adoptie kan gewijzigd worden is m.i. fout.

MelM
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#12 , 23 okt 2018 14:11

Inderdaad, als ik het zo lees lijkt mij dat ook het geval.
Nu zou ik er sowieso niet voor kiezen om zijn achternaam nog te wijzigen, daar zou hij hem niet goed bij voelen.

Ik hoop natuurlijk alleen dat ze het dan wel bij het rechte eind heeft omtrent de naam van het tweede kindje. Ik blijf het vreemd vinden dat ondanks een erkenning het recht toch nog een onderscheid maakt bij een latere erkenning.
Iedereen waarbij ik het gevraagd heb geeft een ander antwoord, jammer genoeg.

Terug naar “Adoptie”