Verwaarlozing van wonig in vruchtgebruik

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

Verwaarlozing van wonig in vruchtgebruik

#1 , 23 jul 2018 15:31

Beste Forumleden.

Alvoors mijn vraag te stellen eerst wat achtergrond info:

In 1990 is mijn vader overleden. Ik ben de enige zoon en mijn pouders zijn in het bezit van een eigendom. Omdat ik toen niet wou dat ùoeder uit het huis zou gezet worden heb ik afstand genomen van het erfdeel van mijn vader en heb notarieel laten vastleggen dat moeder het vruchthebruik mocht houden over de woonst.
Na enkel jaren is er een zeer tumululeuze ruzie onstaan tussnen mijn moeder en mijzelf en heeeft zij mij verboden de woonst nog te betreden. Ik he ook geen sleutel dus ik kan ook niet in de woning.
Er is ondertussen nooit meer contact geweest met moeder en het was zo ver gekomen dat moeder steeds overal ging vertellen dat zij geen zoon had. Dus zij ontkende staalhard dat zij alleen was en geen familie of kind had.
Nu, onlangs (na 15 à 17 jaar niets meer vernomen) heb ik via politie vernomen dat moeder reeds 3 maand opgenomen is in het ziekenhuis (zij is ondertussen 85 jaar)omdat zij een klacht ontvangen hebben van de buren wegens verwaarlozing van de woonst en stankoverlast.
Men heeft mij dan verzocht naar de woonst te komen en politie heeft mij gevraagd of ik de woning kon betreden. Dit was natuurlijk onmogelijk voor mij aangezien ik geen sleutel heb.
Vandaag ben ik op bezoek geweest bij moeder in het ziekenhuis en heb daar geprobeerd om een gesprek te hebben met haar in het bijzijn van een sociaal medewerker. Er was geen woord tussen te brengen want ik kreeg verwijten naar mijn kop geslingerd dat het niet mooi was.Uit deze gespreksronde is ook gebleken dat moeder niet meer bij volle verstand is en zij staalhard beweerd dat zij geen zoon heeft. Zij bekommerd zich niet meer om de woning en laat het huis staan zoals het is. Op de vraag of zij haar huis wou laten onderhouden door tuinmannen en poetsdiensten heeft zij geen antwoord gegeven.
Zij beweerd bij hoog en laag dat zij bij een notaris het hele huis heeft laten schrijven op een fonds en dat ik zogezegt niet zou erven.
Het is wel zo dat ik enige zoon ben en dus de eerste in lijn ben als erfgenaam.
Mijn vraag is nu: Wat kan ik doen om het huis in een deugdelijkstaat te laten onderhouden, en kan zij zomaar het gehele huis overdragen aan een fonds en mij als enige erfgename hiervan weerhouden. Moet ik de hulp inroepen van een advocaat of moet ik mij mijn notaris verhaal gaan maken, ik weet het echt niet meer.
In ieder geval als er niets gebeurd zou politie terug komen en wat er dan gebeurd is mij ook een raaadsel.
Graag uw deskundige mening hierover aub.

MVG
André

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 23 jul 2018 15:51

Werd jij, na het overlijden van uw vader, al niet voor de helft naakte eigenaar van de woning, en uw moeder voor de andere helft volle eigenaar en vruchtgebruiker?

Thomas Morus
Berichten: 5917
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 23 jul 2018 15:52

"notarieel laten vastleggen dat moeder het vruchtgebruik mocht houden over de woonst"

Kan ze dus niet.
U vermeldt dat ze slechts vruchtgebruiker is.
Iets dat niet van haar is kan ze niet wegschenken.
Het is wel een raadsel waarom u de wettelijke devolutie notarieel hebt laten vastleggen, als LLE had ze sowieso recht op het vruchtgebruik.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 jul 2018 22:32

Beste forumleden.

Heden heb ik gesproken, op aanraden van mijn advocaat, met haar behandelende geneesheer (giriator) in het ziekenhuis. Hij wist mij te vertellen dat moeder wel degelijk sterk verward is en er sympthomen zijn van ouderdomsdementie. Ondanks de medicatie die zij nu krijgt blijkt deze verwarring en dementie niet weg te gaan. Dus het kan alleen maar nog bergafwaarts gaan met moeder. Ook heeft hij verklaard dat mijn moeder een zwaar letsel heeft in de buikholte, namelijk een slagader die op springen staat en waaraan er niets meer kan gedaan worden gezien haar leeftijd (85 jaar)
De arts heeft mij ook verteld dat moeder niet meer in staat zal zijn om zelfstandig een woning te beheren en te onderhouden, alsook haar finaciële toestand te beheren. De brieven bus puilt uit van rekeningen, gas, elektriciteit, water, telefoon, kadasteriaal afrekening enz.. hier word door moeder geen enkele reactie op gegeven. Dit laat haar dood eenvoudig koud.

Jammer genoeg wou deze arts zijn bevindingen niet op papier zetten en mij dit verslag mee geven onder gesloten en verzegelde omslag, zodat ik dit kon overhandigen aan mijn advocaat.
Hij verschuild zich een achter zijn beroepsgeheim maar ondertussen bespreekt hij wel duidelijk en ik klare taal met mij, de fysische en pshychische toestand van mijn moeder. Dit is voor mij een tweeledige zaak en wijst er duidelijk op dat de behandelende arts zich niet wil bemoeien met hetgeen er zich nu voordoet.
Ik ben dan onmiddellijk bij mijn advocaat geweest en hem duidelijk verslag uitgebracht van het gesprek tussen mij en de arts. Mijn advocaat begreep ook niet waarom de arts zich zo terughoudend, en moeilijk opsteld, en niet ingaat op deze vraag.
De arts kiest er nu zelf voor om de moeilijke weg te bewandelen en zal wellicht eerstdaags een dagvaarding in de bus krijgen om het op het gerecht te komen uitleggen, in bijzijn van mijn advocaat, en dar een verslag neer te leggen.
De onwil en onbegrip valt niet in goede aarde bij mijn advocaat die onmiddellijk deze procedure opgestart heeft.
De arts moet daarna niet afkomen met een ja maar..... De vraag is hem klaar en duidelijk door mij gesteld om een schriftelijk verklaring neer te leggen onder gesloten en verzegelde omslag wat betreft de toestand van mijn moeder. Ondertussen staat de woning nog steeds als "leegstand" en is er niemand die de woning kan betreden om eventueel post op te halen, vuilnis buiten te zetten, koelkast te reinigen op rottentende voedingswaren enz. Zoals in voorgaande topic gezegd hebben de buren reeds een klacht ingediend bij poltie wegens overlast aan stank en wilgroei in de tuin die ongtwijfeld ongedierte zou kunnen aantrekken. Politie is wel langs geweest, maar hebben de woning ook niet kunnen betreden, omdat zij geen bevelschrift hiervoor hadden. Zij hebben mij ook verwittigd dat ik onmiddellijk naar de woning moest komen, maar aangezien ik ook niet in bezit ben van een sleutel bleek dit een nutteloze poging om alsnog binnen te kunnen rond kijken. Er is ook geen PV opgemaakt voor deze klacht wat mij ook vreemd lijkt. Politie kan niets doen zeggen ze, dus voorlopig blijft de toestand ongewijzigd.
Afwachten nu wat er uit de bus komt op het bevelschrift aangevraagd door mijn advocaat.

Ik begrijp niet goed dat zulke zaken enkel in België kunnen. Niemand kan of wil iets doen en men wijst gewoon met de vinger naar elkaar. Parasols zijn welkom met deze temperaturen maar op administratief vlak worden er hier veel paraplu's opengetrokken. Alle info en reactie zijn welkom.
MVG
André

Franciscus
Berichten: 38583

#5 , 25 jul 2018 22:57

Naar de plaatselijke vrederechter en met een attest van een dokter laten vaststellen dat u moeder handelingsonbekwaam is en dan kan de vrederechter een bewindvoerder aanstellen die het nodige kan doen.
Maar als u blijkbaar geen erfgenaam meer zou zijn???? toch eens bij die notaris gaan horen hoe het nu zit.
Als zoon familie gaat u zo wie zo een aantal kosten moeten betalen erfgenaam of niet.
http://www.elfri.be/verruimde-bevoegdhe ... n-17032013
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 1804032130
https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q= ... language%3
Dnl%26la%3DN%26cn%3D2003050362%26table_name%3Dwet&usg=AFQjCNE7lnbELhbTApo0JlomBzlFDQ7Gdw&sig2=ahk4oxlqFSWC9sbc6cOl7g
http://www.corstjensdillen.be/documents ... ml?lang=nl
http://www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzi ... collocatie
Normaal dat de geriater die zaken niet op papier gaat zetten is beroepsgeheim en voor dat attest kan u best een andere arts vragen een attest af te leveren.
Vrederechter van het kanton zal wel naar ziekenhuis of zorginstelling gaan om het nodige te doen.
Ofwel wordt u bewindvoerder ofwel zal er een advocaat aangesteld worden.
Als bewindvoerder kan u met toelating van de vrederechter het pand laten verkopen om haar kosten te betalen.

Als u nog vragen hebt stel ze maar.
Zoekwoorden zijn collocatie - bewindvoering - vrederechter en erfenis met boedelbeschrijving.

eylis
Berichten: 8837

#6 , 25 jul 2018 23:34

Hel vreemd begin van dit verhaal: toen uw vader overleed hoefde u zich helemaal geen zorgen te maken dat uw moeder uit huis gezet zou worden; dit was de gezinswoning en uw moeder als langstlevende voor de helft vruchtgebruiker en voor de helft eigenaar. U was voor de helft ook naakte eigenaar. Dus die notariële akte was nergens voor nodig. In eerste instantie zou ik terugkeren naar de notaris en bekijken wat u daar in werkelijkheid heeft laten vastleggen. Want ik kan me niet indenken dat een notaris zo'n akte zou opstellen (die nergens toe dient). Van hem krijft u ook de bevestiging dat u reeds voor de helft eigenaar bent van dit pand. Vraag hem hiervan een afschrift. De situatie zoals ze nu is: moeder in ziekenhuis en momenteel niet in staat het pand te beheren en het ziet er niet naar uit dat ze dat weer zal kunnen . U bent voor de helft eigenaar en u bent verantwoordelijk voor structurele herstellingen. Zoals de verwaarlozing en de vervuiling van het pand er nu voor staat, zijn er reeds klachten genoteerd en komt de bewoonbaarheid van uw (halve) eigendom in gevaar. Gezien de toestand van uw moeder, zou ik toch bekijken hoe u zich zelf toegang tot uw eigendom kan verschaffen om de staat ervan te stabiliseren en de ergste problemen op te lossen. Belangrijk: Maak vooraf foto's van de staat van de woning (met een krant van de dag in beeld) en daarna foto's van de schoonmaak en het resultaat. De enige persoon die hier klacht voor zou kunnen neerleggen is uw moeder zelf; Gezien haar mentale en fysische toestand, lijkt het weinig aannemelijk dat ze dit zal doen. en met de foto's van de werken die u uitvoert, is het vrij duidelijk dat u hier een noodzakelijke ingreep heeft gedaan.

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 26 jul 2018 08:54

Ik begrijp niet goed dat zulke zaken enkel in België kunnen.
Ken jij dan zo goed de toestand in de andere landen?????

eylis
Berichten: 8837

#8 , 26 jul 2018 10:14

Nog een belangrijke tip: u meldt dat de brievenbus uitpuilt van rekeningen en andere post. In dat geval kan u gerust als zoon de brieven uit de bus halen en de afzenders contacteren om te melden dat uw moeder opgenomen is, momenteel niet in staat is de zaken af te handelen en u op dit ogenblik nog geen volmacht heeft om zaken af te handelen. Vraag of de betalingen kunnen uitgesteld worden. Hiermee bewijst u uw correcte inzet. Neem ook de schriftelijke bewijzen hiervan mee naar het vredegerecht zodat in spoed beslist kan worden dat u bewindvoerder kan worden.

Franciscus
Berichten: 38583

#9 , 26 jul 2018 13:08

Inderdaad wat is daar nu zo raar aan.
De behandelende geneesheer beroep zich op zijn beroepsgeheim toch normaal naar derden toe.
Als familie licht hij u wel in wat ook correct is.
Juridisch is iets anders dan medisch en nu moet er iets juridisch gebeuren en dat is via een attest dokter bij vrederechter bewindvoering aanvragen.
Attest zal vaststellen dat moeder handelingsonbekwaam is. Vrederechter zal daar de juridische gevolgen aan verbinden.
Wat de brieven betreft mogelijk zal u binnen enkele weken via DW als zoon wel brieven krijgen met aanmaningen wegens niet betalen van de rekeningen.
Hebben soortgelijk meegemaakt dat incassobureaus en GDW bij een aangetrouwde nicht de brieven achterlieten wegens niet betalen ziekenhuisrekeningen terwijl ze daar al weken was opgenomen wegens o.a. diabetes.
Toen we baar haar binnen konden heeft de bank zonder dat er iemand heeft getekend alle rekeningen betaald.
Heb toen met de DW en incasso's gebeld - begrepen de situatie en dienden nergens de extra kosten te betalen -
De oorspronkelijke rekeningen werden wel direct betaald.
Dan als factuuradres adres van haar nicht opgegeven.
Daarna toen de patiënt terug wakker was hebben we lastgevingen laten tekenen zodat haar beide nichten en ik alles konden regelen.

Ziekenhuis was ferm in de fout gegaan - hadden 5 namen van familieleden met adres en telefoonnummers in hun systeem staan hadden niemand verwittigd gezien patiënte dat niet had gevraagd!!!! Iemand die half comateus is wegens haar ziekte. Met dat ziekenhuis en de directie hebben we een paar heel pittige gesprekjes gehad.

U bent tenslotte al verwittigd.

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#10 , 27 jul 2018 13:42

@mava105

U gaat mij niet vertellen dat in België alles op uniformiteit berust.
Kijk maar even naar de toestand die nu heerst met de hittegolf. Code oranje wordt niet door elke provicie op dezefde manier geinterpreteerd, laat staan de uitvoering hiervan. Onafhankelijke beslissingen van provincie gouverneurs. Denk je dat de bevolking daar mee akkoord gaat???
Alles moet hier blijkbaar 10 bureau's passeren, die dan nog administratieve eilandjes op zichzelf zijn. Vragen 10 tal keer hetzelfde document op dat ze dan allang gekregen hebben. Dit is België. Eén grote administratieve chaos.
Kijk even over onze landsgrenzen en plots kan daar alles op een zeer normale en met zo min mogellijk administratieve romslomp gebeuren.
In Nederland bvb, word een rond punt op 2 maand aangelegd, hier in België moeten er eerst,weet niet hoeveel, voorafgaande studie's gebeuren meestal door meerdere studiebureu's, die handenvol belastingsgeld kosten, en dan eindelijk, na jaren komt er een rond punt, dat dan zo slecht is van infrastructuur dat ze constateren na een tijdje, dat er meer ongelukken gebeuren dan vroeger. Breek dan terug maar op en terug naar af. Gooi maar met geld dat niet uit eigen zak moet komen. Ik kan zo duizend voorbeelden aanhalen, maar je zal het bedrag wel op je belastingsbrief zien.Leve Belgische administratie.
En bewijs mij nu maar even het tegendeel.

MVG
André

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#11 , 27 jul 2018 13:50

@ Franciscus

Correct. maar daar zit hem juist het addertje onder het gras. Advocaat kan niet naar vrederechter stappen zonder een verklaring van de behandelende arts. De behandelende arts beroep zich op zijn beroepsgeheim en kan ook wettelijk niet verplicht worden een verklaring af te leveren aan mijn advocaat.
Besluit: We zitten nu in een pat stelling.
Enige hoop is alsnog bij de huisarts van moeder verhaal halen en mogelijk spreekt die van arts tot arts met haar behandelde geneesheer in het ziekenhuis. dan vragen of deze een schriftelijke verklaring wil maken voor de advocaat. Wettelijk kan een huisarts WEL verplicht worden een attest af te leveren.

Graag uw reactie aub.
MVG
André

eylis
Berichten: 8837

#12 , 27 jul 2018 14:35

Toch vreemd scenario: élke huisarts kent de procedure "bewindvoering" voor de vrederechter om (oudere of ernstig zieke) mensen onder zakelijke begeleiding te laten plaatsen. Daartoe neemt de dokter een standaard test af die de geestelijke toestand van de persoon quoteert. Daarbij geeft de dokter ook een persoonlijke appreciatie van de wilsbekwaamheid van de patient. dit komt in een verslag voor de vrederechter. Het is niet de dokter die beslist: hij geeft enkel een stand van zaken. De specialist moet dus niet persé een volledige diagnose neerpennen, maar neemt een standaardtest af tav de rechter. Als de specialist het niet wil doen, mag de behandelende arts dat ook.

Thomas Morus
Berichten: 5917
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#13 , 27 jul 2018 15:08

Gewoon via huisarts gaan. In mijn familie en kennissenkring al enkele keren de procedure volledig probleemloos doorlopen. Dit zijn zeer courante dagelijkse procedures;
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Bektronics
Topic Starter
Berichten: 76
Juridisch actief: Nee

#14 , 28 jul 2018 18:26

@eylis en Thomas Morus.

Ja heel vreemd dat de behandelende geneesheer (geriator) dit document niet wil overhandigen.
Ik heb hem duidelijk gezegd dat ik NIET een verslag moest hebben over het ziektebeeld van moeder maar wel of zij nog bekwaam was om zelfstandig een woning te beheren alsook de financiële kant van de zaak.
Tijdens het gesprek had ik zo de indruk dat de arts zich niet met deze zaak wou bemoeien en zich daarom verschuild achter zijn beroepsgeheim.
Toch heeft hij mij klaar en duidelijk mondeling verklaard dat moeder aan het dementeren is en zeer verward overkomt en dat zij niet meer in staat zal zijn om zelfstandig een wonig te beheren.
Daarom ook inschrijving naar een rusthuis aangevraagd in afwachting van.
Goed gezegd anders, maar op papier zetten........ Hola dat was wat anders!!!!
Voor andere zaken heeft hij dan wel fors uit de biecht geklapt wat betreft de gezondheids toestand van moeder. Hier lapte hij zijn beroepsgeheim aan zijn laars.

Ik zal nu even langs gaan bij moeder haar huisarts wanneer die terug is uit verlof op 09/08.
Zal wel horen wat deze er van zegt.
Vind het zeer vreemd dat een normaal verslag van de arts zijn appreciatie hier niet in een verslag kan gegoten worden.
Zo loopt een mens steeds met zijn hoofd tegen een muur.

Ondertussen is de toestand aan de woning nog steeds niet gewijzigd. Buren klagen wel en bellen mij steeds op, maar ik kan er ook niets aan doen. Ik zeg dan steeds dat zij er maar politie moeten bijhalen en klacht neerleggen, maar klaarblijkelijk hebben deze ook niet veel zin om iets op papier te zetten.
Afwachten of mijn advocaat nog iets uit de mouw kan schudden.

Alvast mijn dank voor de nuttige reactie's.
Indien nog reactie's of voorstellen, altijd welkom
MVG
André

Terug naar “Andere”