Russische vriendin naar België halen

Appelsien22
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Russische vriendin naar België halen

#1 , 04 jul 2018 23:00

Hallo iedereen

Mijn Russische vriendin en ik (Belg) zouden graag onze toekomst in België verder uitbouwen.

Mijn vraag kan je eigenlijk zo samenvatten: is er een manier waarop mijn vriendin met haar huidige Duitse verblijfsvergunning naar België kan overkomen zonder eerst een tijdelijk visum aan te vragen, relatief snel kan beginnen werken terwijl we de procedure gezinshereniging opstarten, met oog op een permanente verblijfsvergunning in BE.

----------------------
Meer info:

Mijn vriendin behaalde een master in Duitsland en werkt daar nu +- 3 jaar. Ze beschikt over een zogenaamde 'Niederlassungserlaubnis' (volgens § 18b AufenthG) en mag dus permanent in Duitsland verblijven. Ze mag ook naar België(/EU) reizen en hier kort verblijven zonder formaliteiten (ik geloof 90 dagen per jaar). Ter info: ze heeft GEEN 'Daueraufenthalt-EU'-kaart.

Wij zoeken de ideale situatie waarin ze eigenlijk zo kort mogelijk werkloos zou zijn en toch zo snel mogelijk naar België kan komen, zonder overbodige formaliteiten.

Enerzijds heeft haar huidige Duitse werkgever een kantoor in België, waardoor ze eventueel met een Arbeidskaart B als hooggeschoolde relatief eenvoudig een werkvergunning zou kunnen krijgen (?) - indien ze daar een job voor haar hebben, natuurlijk. Dan heeft ze echter nog geen verblijfsvergunning.

Anderzijds zouden we de piste van gezinshereniging willen bekijken. We kunnen trouwen of eerst wettelijk samenwonen (indien dat eenvoudiger/beter is) om vervolgens haar verblijfsvergunning te krijgen. Wat echter niet duidelijk is, is of ze hiervoor nog een speciaal visum dient voor aan te vragen, of tijdelijk met haar Duitse verblijfsvergunning (die na 6 maand afwezigheid in DE, vervalt) hier mag verblijven tot de gezinshereniging compleet is. Langs deze weg zal het echter veel langer duren eer ze kan beginnen werken, denk ik.

Indien ze naar hier zou komen voor ze een job heeft, denk ik dat niet dat ze aan de slag kan met Arbeidskaart B (aangezien je deze enkel kan krijgen als je je nog in het buitenland bevindt).

Overigens vond ik nog het volgende over de Single Permit: https://www.werk.be/online-diensten/wer ... gle-permit

Is dit al in voege?


Alvast bedankt voor jullie hulp. Ik hoop dat jullie kunnen helpen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
berenod
Berichten: 942

#2 , 05 jul 2018 08:47

Dit is een wat lastige.
Zoals je zelf stelt heeft je vriendin geen rechten op wonen en werken in België. Per definitie is praktisch gezien haar Russisch paspoort haar identiteitsbewijs en haar "Niederlassungserlaubnis" haar visum voor Duitsland.

Dit laatste geeft haar enkel rechten in Duitsland, er is wel de Schengen overeenkomst die ervoor zorgt dat iedereen met een geldige verblijfstitel in een Schengenland altijd een ander Schengenland mag bezoeken als toerist, en dit voor een maximum van 90 dagen per half jaar.
Zij is dus voor België een Russisch staatsburger met een geldig toeristenvisum.

Hetgeen we echt moeten aanraden is de "lange" geduldige weg nemen, en alles correct doen.
Daar zijn twee mogelijkheden voor:
1) Huwen, een d-visum type gezinshereniging aanvragen en daarmee naar België verhuizen. Op die manier heeft ze enkele weken na haar inschrijving in België haar F-kaart, waarmee ze aan het werk kan.

2) Een visum (type C) aanvragen met doelstelling een samenwoningscontract aan te gaan eens ze in België is. Dit is na haar aankomst in België wel omslachtiger, men moet het samenlevingscontract doen, daarna zal ze een A-kaart krijgen, en dan pas ettelijke maanden later na het onderzoek door de dienst immigratie op schijnhuwelijk/schijnsamenwoning zal er een definitieve beslissing genomen worden of ze kan blijven en een F-kaart gaat krijgen.

Dit zijn de twee enige correcte mogelijkheden. Er zijn er anderen maar daar ga je gebruik maken van achterdeurtjes in de wetgeving om haar gelegaliseerd te krijgen, er is een redelijk grote kans dat het lukt, maar als het niet lukt heeft ze in één keer alle kansen om een visum te krijgen voor eender welk Schengenland verspeeld (centrale database). Zéér riskant dus voor iemand die een toekomst in Europa wil uitbouwen!

I uw/haar geval zijn er dan weer extra complicaties omdat ze niet in haar thuisland woont, de grote hoop van zulke zaken gaat gebeuren in het Thuisland van de derdelander die een belg naar hier wil brengen.

Ik ben zelf met een niet-Europese echtgenote getrouwd, maar wij hebben wel alles geregeld in haar thuisland.

In geval van huwelijk zijn er meestal eisen van het thuisland van de derdelander waar jij aan moet voldoen (in mijn geval was dat woonst, inkomen, en de toelating van mijn ambassade om te trouwen), en dan bij het aanvragen van het D-visum gaat een grondig onderzoek plaatsvinden (interviews, een hoop documentatie zoals foto's, bewijzen van tijd samen door te brengen, ... aanbrengen) alvorens de ambassade het visum af gaat geven. Het is dan ook nog zeer goed mogelijk dat de ambassade zelf nog wat twijfelt, en dan vertrekt het dossier naar België om erover beslist te worden. Ben je gelijk enkele maanden verder!

Dat is dan ook de reden dat met een D-visum ze onmiddellijk haar F-kaart zal krijgen, alle controles zijn reeds uitgevoerd alvorens het visum af te leveren!


Er zijn meestal ook een hoop papieren nodig voor de derdelander dewelke ze meestal alleen in haar thuisland kan krijgen, genotariseerde geboorteakte en dergelijke meer.

Ik zou beginnen met de ambassades plat te lopen en achter info te vragen, hier in België correcte info krijgen gaat zeer moeilijk worden, men is er niet altijd correct van op de hoogte. Er wordt zelfs regelmatig foute info gegeven waardoor de toekomst van de persoon in Europa soms helemaal in het water kan vallen!

Er zij vermoedelijk wel gespecialiseerde forums van Belgen in Rusland, of met Russische partners, waar je meer info kan krijgen.

Succes, zoals gezegd, doe niets overhaast zoals hier proberen alles in orde te krijgen zonder op het juiste visum in België aanwezig te zijn (dus enkel c-type samenwoning, of d-type gezinshereniging), anders ga je risico lopen van haar persona non grata te krijgen in heel Europa!

Zelfs als het lukt zijn er nog velen die er later hinder van ondervinden, zoals bijvoorbeeld ouders laten overkomen voor een bezoek of dergelijke, wanneer men ziet dat het traject dat je zelf hebt afgelegd is niet helemaal koosjer is, kan je dat ook vergeten!

Qua werkvergunning zijn er zoals je zelf schrijft misschien ook mogelijkheden, daar het ik echter helemaal geen ervaring in.

Appelsien22
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 05 jul 2018 20:54

Dag Berenod

Hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik zou je graag nog wat vragen stellen over jouw suggesties:

- Situatie 1: Ik vraag mij toch af of er geen mogelijkheden zijn haar Visum-D in België aan te vragen terwijl ze hier met haar Duitse Niederlassungserlaubnis tijdelijk als 'toerist' verblijft - of is dat niet toegelaten?
Een huwelijk tijdens deze periode is natuurlijk ook mogelijk indien dit de zaak vergemakkelijkt. Wij zouden gewoon niet graag huwen om dan weer apart te gaan wonen tot het visum in orde is.

Verder heb ik nog een vraag over een situatie die je niet aanhaalde (een variant op mijn orginele post)

Stel dat mijn vriendin een Arbeidskaart B weet te bemachtigen, dan kan ze in haar thuisland (of eventueel in Duitsland) een Visum Type-D aanvragen en vervolgens in principe legaal verblijven in België - zelfs zonder huwelijk.

Volgens deze site... zou ze zelfs haar aanvraag in België kunnen indienen?
B. Indien u zich reeds in België bevindt (bijvoorbeeld u bent houder van een geldig C-visum of u bent vrijgesteld van de visumverplichting voor een verblijf van niet meer dan 3 maanden, ofwel (a) omwille van uw nationaliteit, ofwel (b) omdat u houder bent van een verblijfstitel die de binnenkomst zonder visum mogelijk maakt, ofwel (c) omdat u houder bent van een geldig D-visum,) en van plan bent om er meer dan 3 maanden te verblijven kunt u eveneens een aanvraag voor een machtiging tot verblijf indienen bij het gemeentebestuur van uw verblijfplaats. U overlegt de bewijsstukken die in punt 2.2 vermeld worden.
--> Het is nog zeer de vraag of haar Duitse visum/Belgisch toeristenvisum hier ook voor geldt.

Alvast bedankt!

Reclame

berenod
Berichten: 942

#4 , 06 jul 2018 07:27

Een type D visum is een gezinsherenigingsvisum, en daar moet je eerst een gezin voor zijn!

Dit kan dus enkel in de volgende gevallen aangevraagd worden:
- Om twee in de echt gehuwde personen te herenigen.
- Om minderjarige kinderen met hun ouders te herenigen.

Het al dan niet hebben van een arbeidskaart maakt daar geen verschil in.

Een type D visum wordt eigenlijk niet gebruikt om in België te verblijven, enkel om mee naar hier te komen en een F-kaart mee aan te vragen (na inschrijving op een Belgisch adres en geldig voor 5 jaar).
Je mag wel automatisch 180 dagen met het visum in België blijven, maar dit is dus niet echt het doel.

Een D-visum is dus ook geen Schengen visum, het is dus zuiver een Belgisch visum (alhoewel je er de eerste 90 dagen van de 180 dagen geldigheid wel mee in de Schengen landen kan reizen).

Een relatie hebben is voor de Belgische wet niet hetzelfde als een gezin hebben! Voor degenen die niet wensen te trouwen (moderne tijd!) heeft men dan speciaal het "visum met doel op samenwonen" gecreëerd, dit is wel een visum type C (geldig voor 90 dagen), aangezien je eerst in België moet zijn alvorens je kan gaan samenwonen en een gezin kan stichten zonder te trouwen.
Een normaal type C visum is normaal gezien een visum voor tijdelijk verblijf, wat eist dat op het einde van geldigheid de Schengenzone terug verlaten wordt, alle andere gebruik is een oneigenlijk gebruik van dat visum.
Net daarvoor heeft men dat speciaal visum met oog op samenwoning gecreëerd, om de "opening" te geven dit om te zetten naar een lang verblijf met F-kaart zonder in overtreding met de visumwet te komen.
Om dit visum te kunnen krijgen worden er wel een hoop extra vragen gesteld en ga je op de ambassade wel degelijk je relatie moeten bewijzen, dus foto's bijhouden, tripjes die je doet en tijd die je samen doorbrengt.
Men verwacht minimum dat de relatie toch al 9 maanden tot een jaar bestaat alvorens men zulks een visum gaat geven. Aan u om die periode te bewijzen!

Wat wel volgens mij eerder mogelijk gaat zijn is dat je tijdens haar verblijf in België met haar Belgische arbeidskaart een samenlevingscontract aangaat, en van daaruit verder gaat met het aanvragen van een F-kaart. Dit is een logische evolutie van hoe een relatie kan en zou ontstaan terwijl zij legaal een langere periode in België aanwezig is, men gaat ook dan weer wel je relatie helemaal doorspitten om zeker te zijn de de relatie niet als enig doel heeft een verblijfsrecht aan te vragen, iets waar spijtig genoeg nog veel misbruik van gemaakt wordt!

Een visum kan je trouwens nooit in België aanvragen, dit moet steeds in een buitenlandse diplomatieke post. Het is dus wel mogelijk in de Belgische ambassade (in Berlijn), maar zoals gezegd bestaat de kans dat ze je vriendin, omdat ze Russisch is, gaan doorverwijzen naar de Belgische ambassade in Moskou.

Trouwen zal het makkelijkst zijn

willyboy
Berichten: 897

#5 , 06 jul 2018 09:01

Vergeet je apostille van Denhaag niet .
Waarom bied de dame zich niet aan in Belgische ambassade in Moskou met de nodige documenten en start gewone huwelijksprocedure op . Dit is al zeer moeilijk . Ik ken de praktijk heel goed .

Appelsien22
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 12 jul 2018 22:09

Nogmaals bedankt iedereen voor het advies.

Jammer genoeg zie ik momenteel door de bomen het bos niet meer.

@Berenod: de mogelijkheid bestaat dat ze een arbeidskaart B zou krijgen in België. Hiernaast heb je dan ook nog een verblijfsvergunning nodig (ik dacht aan het D-visum, zie http://www.agii.be/thema/arbeidsmigrant ... buitenland ). Volgens jou is deze info dan niet correct?

Stel dat ze toch op deze manier in België wettelijk zou verblijven. Hoe kunnen we dan trouwen terwijl ze hier blijft - of gaat dat niet (zie volgend punt)?

Volgens jou is er dus geen mogelijkheid om met haar tijdige 'reisvisum' OF werkvisum te trouwen in België en vervolgens hier alles te regelen - dus moet ze daarna opnieuw naar Rusland/Duitsland (ik zoek alvast uit waar) om het nodige te regelen.

Ik vond dit artikel: http://www.agii.be/thema/de-derdelander ... ure-voor-0

Waarin staat dat ze het in principe de gezinshereniging in BE zou moeten kunnen aanvragen, want volgens mij valt zij onder "je bent niet visumplichtig en hebt een kort wettig verblijf (van maximum drie maanden)"? of met een langere verblijfsvergunning (door de arbeidskaart) "je hebt al een (ander) verblijfsrecht van meer dan drie maanden (bv. een verblijfsrecht als buitenlands student of een machtiging tot verblijf via regularisatie)"

De piste wettelijk samenwonen moet denk ik niet verder onderzocht worden - ik wou dit enkel bekijken indien dit interessanter zou zijn.

@willyboy: verklaar je nader?


willyboy
Berichten: 897

#8 , 14 jul 2018 11:52

Legalisatie en apostille
Landen willen zekerheid over de status van elkaars documenten. Vaak is het een ingewikkelde zaak om die status vast te stellen.

Daarom wordt gebruikgemaakt van legalisatie en apostille.


Wat is legalisatie?
Legalisatie is de vaststelling dat een document is afgegeven door een daartoe bevoegde persoon en dat de handtekening op het document inderdaad van de ondertekenaar is. In de praktijk is soms een hele reeks van handtekeningen van instanties nodig die op de hoogte zijn van elkaars bevoegdheid. Dit heet een legalisatieketen.

Wat is apostille?
Met een apostillestempel verkort u de legalisatie van uw document. Als u een apostille krijgt, hoeft u het document niet meer te laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar u het gaat gebruiken.

De verkorte procedure voor legalisatie is alleen mogelijk voor landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten: het Apostilleverdrag. Met een apostillestempel kunt u documenten uit het ene verdragsland in een ander verdragsland gebruiken.

ook geldig in belgie

Terug naar “Andere”