zoon van 18 wil dit jaar 6de secundair niet meer naar de school?

giovanna
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

zoon van 18 wil dit jaar 6de secundair niet meer naar de school?

#1 , 19 mar 2018 14:12

mijn zoon van 18 met een leerstoornis (autisme asperger) die in het 6de middelbaar zit heeft het voorbije jaar meer niet dan wel naar de school geweest, hij ging nooit uit, het enige dat hij deed was gamen, tegen einde van het vorige schooljaar heeft hij zich ge out als homo en ging hij uit in het homo milieu, vanaf toen zijn de problemen begonnen, uitgaan enkele dagen achtereen zonder iets van zich te laten horen, drank, drugs. ik heb al van alles geprobeerd om hem te steunen, maar hij zegt dat hij de lessen in de school niet meer kan volgen omdat hij al te veel heeft gemist.
hij heeft afspraken gemaakt met clb, de school probeert hem alle dagen in de school te krijgen, een leerkracht komt hem zelfs halen aan de deur maar het baat allemaal niet als ze in de school kritiek hebben dan wil hij niet gaan hij kan van niemand iets verdragen en aanvaard geen regels. als ik hem zeg dat een volwassen persoon ook regels moet volgen dat dat voor iedereen geld zegt hij dat ik kan zagen.
langs de andere kant wil hij graag zijn diploma halen, hij wil het volgend jaar het jaar overdoen, maar ik geloof hem niet, hij heeft de neiging om alles maar voor zich uit te schuiven, hij is ook al enkele keren naar een psycholoog geweest, als hij daar dan buiten kwam was hij heel euforisch en ging hij met een goed gemoed weer naar school proberen dat diploma te halen maar enkele dagen later is alles terug hetzelfde. wie heeft er ervaring en misschien wat goede raad daarover.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#2 , 19 mar 2018 14:42

Ik vrees een beetje dat dit niet het geschikte forum is voor uw probleem. Je hebt niet echt een juridische vraag, eerder pedagogische / psychologische vragen. Ik vermoed dat er meer gespecialiseerde fora bestaan hiervoor.

Wat puur het juridische betreft: In principe ben je verantwoordelijk voor je studerende kinderen. Maar als ze meerderjarig zijn en duidelijk geen motivatie aan de dag leggen om effectief een diploma te behalen of werk te zoeken, kan je via gerechtelijke weg ontslagen worden van uw ouderlijke onderhoudsplicht. Maar ik vermoed dat dit op dit ogeblik niet de informatie is waar je naar op zoek bent...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Oude Belg
Berichten: 3192

#3 , 19 mar 2018 14:50

Deze vraag al eens gesteld bij de VVA?

http://autismevlaanderen.be/

Autismetelefoon 078/152 252
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

eylis
Berichten: 8837

#4 , 19 mar 2018 19:18

Als je zoon 18 jaar is, is hij niet meer leerplichtig en kan hij dus stoppen met onderwijs. Hij is dan meerderjarig en kan dan zijn eigen keuzes maken. Dat betekent ook dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als hij school of een opleiding volgt, ben jij onderhoudsplichtig tav hem. als hij weigert te studeren, ben je dat niet meer en moet hij zelf zijn boontjes doppen. Stel hem het volgende voor: je begrijpt dat hij niet nar school wil: Ok dan kan hij via interims gaan werken. Ook voor ongeschoolde jongeren is er werk. al zullen dat niet de leukste jobs zijn. Met dat loon financiert hij zijn uitgaven en draagt hij bij in de levenskosten (hij woont immers bij u, begrijp ik) Tegelijkertijd rondt hij zijn secundair onderwijs af via thuisstudie én de centrale examenjury. Als hem dat te moeilijk lijkt, kan hij nog gewoon via de normale manier schoolgaan. Als dat ook niet bevalt, stel hem voor dat hij gewoon gaat werken en stopt met studeren. Maar één van de mogelijkheden moet hij wel kiezen. Want hij staat nu op eigen voeten als hij stopt met school.

Franciscus
Berichten: 38583

#5 , 19 mar 2018 20:01

Hem alleen laten wonen is ook een mogelijkheid maar mogelijk geeft dat meer problemen ...
Thuis moet hij zich wel aan de huisregels houden.
Begeleid wonen.
In Turnhout is daar een heel goede organisatie die zich met allerlei problemen bezighoud. Ook die maken na de intake met hun jongeren afspraken waar ieder zich aan te houden heeft.
Indien van toepassing laat dan maar iets weren.

Terug naar “Andere”