Groepsfoto in krant

athomassin
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Groepsfoto in krant

#1 , 22 feb 2018 16:46

> Beste,
> Een krant wil een groepsfoto trekken van zowel onze volwassenen ploeg als jeugdploeg U8, en dit publiceren.
> Moeten zij aan iedereen een schriftelijke toelating vragen ivm privacy of gdpr ?

Mvg,
Thomassin André

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 22 feb 2018 17:22

Normaal niet als het gaat om een groepsfoto op een openbare plaats.
Hiervoor is er geen voorafgaande toestemming vereist. Dit zou ook onmogelijk zijn daar men niet van iedereen eerst de toelating kan vragen. De personen die zich op deze groepsfoto of de openbare plaats bevinden, zullen zich hier achteraf niet kunnen tegen verzetten. Door zich aan te sluiten bij een groep of zich te bevinden op een openbare plaats, verlaat men een deel van zijn privéleven. Hierdoor wordt een zekere vorm van openbaarheid gecreëerd.

Met openbare plaats wordt bedoeld: "van zodra onverschillig wie er toegang heeft". Dit kan gratis zijn of na betaling van een entreeprijs of de prijs van de consumpties. Uit deze definitie kan worden afgeleid dat de straat, een restaurant, warenhuizen, het strand en een parking openbare plaatsen zijn, dus ook in dit geval het voetbalveld van jullie sportclub.

Toestemming moet wel gevraagd worden als men details van 1 bepaald individu uit die foto zou uitvergroten, want dan wordt dit individu uit de anonimiteit van de groep gehaald.

Franciscus
Berichten: 38590

#3 , 22 feb 2018 23:50

Maar u hoeft niet mee op de foto te staan.
Het is niet omdat u lid bent van een vereniging dat die vereniging in uw plaats kan bepalen dat er foto's worden getrokken waar u opstaat.

Reclame

Terug naar “Privacy-bescherming”