Eigendomsrecht.

Sportief
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Eigendomsrecht.

#1 , 25 okt 2017 07:53

Beste forum, graag jullie advies, visie en input.

Korte schets. Eind oktober 2018 komt een einde aan de handelshuur . De verhuurder werd op de hoogte gesteld. Wettelijk alles in orde en onder controle.

Ik betaalde X-bedrag (aanzienlijk bedrag) bij aanvang huur voor de inboedel. Dit "overnamebedrag" staat vermeld in het huurcontract. Er werd tevens vermelding gemaakt van deze overname in de inboedelbeschrijving. Ikzelf ondertekende destijds de inboedelbeschrijving niet.
Ik ben er uiteindelijk eigenaar van.

Sinds de opzeg, (mondeling/brief/aangetekend) blijft het stil langs de verhuurders-zijde. Het enige dat we vernamen is dat hij de inboedel niet zal overnemen en verder geen contact meer wenst.(??) Een vrij ongewone situatie...

Wat moet je je voorstellen bij "inboedel": centrale (design) toog, volledig ingebouwde kasten op 2 volledige etages, losse moderne rolkasten met wieltjes, flatscreens,....
We vernamen tevens uit goede bron dat het gebouw mogelijks gesloopt zal worden. Dit is echter nog geen 100% zekerheid.

Wat zijn onze rechten? Wat kan en wat kan niet? We moeten volgens de overeenkomst de winkel achterlaten in de staat waarin we hem ontvingen.
Anderzijds is de inboedel van ons... Indien de verhuurder overgaat tot afbraak van het pand, hoe zit dat dan met onze inboedel?
Indien we de kasten dienen "uit te breken" zijn deze kasten dan weer niets waard aangezien het grotendeels inbouwkasten zijn. Anderzijds laten we de winkel achter in "steen"...

Wat is het wettelijk kader hierrond? Wat zegt het eigendomsrecht hierover? Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder?
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik hoor het graag van jullie.
Alvast dank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 25 okt 2017 09:12

Een handelsfonds is meestal eigendom van de huurder. Indien er niets over in de huurovereenkomst staat, of indien de verhuurder niet vooraf zijn toestemming gegeven heeft voor de plaatsing ervan, kan hij eisen dat het wordt weggebroken, en alles terug in de oorspronkelijke staat wordt gebracht. (indien er een ingaande PB is)

Sportief
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 okt 2017 17:53

We namen geen handelsfonds over. We gingen een handelshuurovereenkomst aan en betaalden een aanzienlijk bedrag voor de inboedel. Dit staat in de overeenkomst en de beschrijving. Het gebouw was reeds uitgerust met alle inbouwkasten en dergelijke.
Iemand?

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 25 okt 2017 19:20

Het is uw inboedel want je hebt hem gekocht. Die moet je meenemen en het gebouw onbeschadigd achterlaten.

Wat de verhuurder na de huur met zijn gebouw doet is irrelevant.
Hij doet wat hij wil en moet daarover geen rekenschap aan u geven.

Wat is eigenlijk het probleem?
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

basejumper
Berichten: 4615
Locatie: Diest

#5 , 26 okt 2017 00:26

Wel duidelijk onderscheid tussen inboedel. Simpel gesteld is inboedel alles wat los staat en kan mee genomen zijn. Ingebouwde kasten is bvb gebouw (onroerend door bestemming. Rolmeubelen/stoelen, flatscreens zijn inboedel en kan u dus mee nemen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Handelspraktijken”