buur legt klacht neer bij politie. Recht op inzage van de klacht?

paqué
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

buur legt klacht neer bij politie. Recht op inzage van de klacht?

#1 , 12 okt 2017 19:58

Reeds enkele jaren zit ik verwikkeld in een burenruzie. We wonen 'op den buiten', zeker niet residentieel. Ik heb kippen en enkele hanen (die apart zitten van elkaar). De hanen gaan 's nachts in een afgesloten hok, om mogelijk nachtlawaai te voorkomen. Overdag kraaien ze wel eens, doch m.i. zeker niet 'abnormaal hinderlijk'. De naaste buur, die vroeger zei dat het gekraai niet stoorde (ik heb het hem in het begin meermaals gevraagd) begon plots wel te klagen dat de hanen overdag al eens kraaiden en wil de hanen weg. Politie heeft buurtonderzoek gedaan en gesteld de dieren niet 'abnormaal hinderlijk' waren en daar is het dan bij gebleven. Ik heb de buur gezegd dat hij zich tot de vrederechter moet wenden en dat ik de dieren pas weg zal doen als de vrederechter zegt dat ze weg moeten. Naar de vrederechter gaat hij blijkbaar niet, waarschijnlijk omdat hij weet dat de hanen in de omgeving heel wat storender zijn dan de mijn en ik ook probeer geen overlast te veroorzaken.
U moet ook weten dat ik in een gerechtelijke vereffening en verdeling zit met mijn broer i.v.m. de nalatenschap van onze ouders. De dakgoten van de (ouderlijke) woning, die ik bewoon,zijn in zeer slechte staat, maar gezien er nog geen akkoord is over de waarde van de woning (die ik zal overnemen) en de woonstvergoeding laat ik de goten nog niet herstellen.
Nu kreeg ik vandaag de politie weer aan de deur omdat de buur opnieuw was gaan klagen over de hanen, maar hij heeft het nu wel anders aangepakt. Hij stelt nu dat mijn woning niet onderhouden wordt, en dat hij een paar keer een rat heeft zien lopen en zegt nu dat die ratten afkomen op eten van mijn kippen/hanen en ook een gevolg zijn van de slechte staat van mijn woning. Bovendien stoort het uitzicht van mijn slecht onderhouden woning hem.
De politie was nu vergezeld van iemand van de gemeente, die blijkbaar 'de staat van de woning' wilt komen onderzoeken, hoe het gesteld is met de hygiëne, staat van de woning, elektriciteit, toestand van de tuin e.a. Die persoon zou blijkbaar bevoegd zijn voor 'welzijn van mens, dier en omgeving'.
Ze zagen enkele katten voor het raam (mijn katten komen niet buiten, gezien buur gif legt in zijn tuin) en wilden direct weten hoeveel katten ik heb om te zien 'of ik niet te veel katten heb'. Ze vroegen ook hoeveel kippen/hanen ik heb.
Ik heb hen nu niet binnen gelaten, maar een afspraak gemaakt. Gezien het blijkbaar gaat om m.i. eventueel de woning 'onbewoonbaar' te verklaren zal ik hen uiteindelijk wel moeten binnen laten, vrees ik. Dus dan maar akkoord gegaan met een afspraak binnen 14 dagen, zodat ik mij kan informeren wat in casu allemaal wel/niet kan...
Bij buurtonderzoek bij een andere buur hebben ze blijkbaar gezegd 'over foto's te beschikken waarop de hanen ,en dus het aantal, te zien zijn'. Over foto's hebben ze mij niets gezegd. In feite kan de buur die klacht heeft neergelegd niets zien van de hanen, tenzij hij zich (onrechtmatig) toegang heeft verschaft tot mijn totaal ommuurde en afgesloten tuin. Ze zouden ook gezegd hebben dat ze alles grondig gaan nakijken m.b.t. de 'nodige vergunningen'.

Nu wou ik vragen: kan ik inzage vragen en krijgen van die klacht en die foto's, die ze blijkbaar in hun bezit hebben? Ik zou wel graag 'voorbereid' zijn op wat mij allemaal te wachten staat als ze binnen komen en wat mij concreet allemaal ten laste wordt gelegd! En bestaat er nog een verschil tussen 'een klacht' en een PV? Of wordt er van iedere klacht automatisch een PV opgemaakt?
Als ik het goed voor heb moet men een vergunning hebben als men meer de 49 kippen heeft (specifiek over hanen heb ik niets gevonden). Daar blijf ik uiteraard ruim onder. Ik heb echter geen idee of er ergens wordt bepaald hoeveel katten men in huis mag houden? Iemand een idee of hieromtrent iets inde wet wordt bepaald?

Alvast hartelijk dank voor mogelijke informatie!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Philippe68
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#2 , 13 okt 2017 14:39

Of je recht hebt op inzage van de klacht, dat weet ik niet... Ook geen idee hoe dat zit met een onderzoek naar een mogelijke onbewoonbaarverklaring van de woning. Misschien wel iemand op dit forum?

Ik weet wel dat je in een woongebied vrij, dus zonder vergunning, 49 kippen/hanen mag hebben (wordt m.i. geen onderscheid in gemaakt) en 49 katten. Vanaf 50 moet je voor beide een vergunning hebben.

paqué
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

#3 , 13 okt 2017 14:53

THX Philippe! Daar blijf ik voor beide (uiteraard) ruim onder! Daar hoef ik me dan toch al geen zorgen meer om te maken.

Ik maak me nog wel zorgen over de impact van de slechte staat van de dakgoten van de woning en het vochtprobleem dat dat toch met zich meebrengt, op een mogelijke 'onbewoonbaarverklaring' van de woning. In meerdere plaatsen van de woning zijn er vochtproblemen en er staat water in de kelder. Dan moet er waarschijnlijk niet veel bijkomen om al vlug aan 15 strafpunten te zitten... Het is de bedoeling de woning te renoveren, maar pas als ik volledig eigenaar ben van de woning,...

Reclame

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 13 okt 2017 15:32

Kan je niet voorlopig een paar "rustinnekes" aan brengen in die goot en een kelderpomp plaatsen in uw kelder.
Dat zal al veel water weghouden.
Ik weet niet of een buurman de onbewoonbaarheid van uw woning kan aanvragen aan de gemeente. Ik denk dat enkel een huurder dit kan.
Indien werkelijk onbewoonbaar verklaard, heb je minstens 6 maanden om hieraan te verhelpen. Je zal wel vooraf nog gehoord worden, en kan daar uw uitleg geven. Weet niet of ze uw reden zullen aanvaarden.
Je zou vooraf een omstandige plaatsbeschrijving, en een schatting kunnen laten opmaken door een deurwaarder, voor aanvang van uw werken. Kwestie van de waarde van de woning niet te laten stijgen door uw renovatiewerken.

paqué
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

#5 , 13 okt 2017 19:38

Thx Mava! De dakgoot is echt geheel in slechte staat. Daar is geen 'oplappen' aan, vrees ik. Daarom ook dat die grote kosten niet meer werden gedaan. Bovendien is het te hoog om zelf op een ladder er iets aan te doen. Het moet echt uitgegeven worden. Voor de kelder: zou een dompelpomp iets helpen? Denk dat water wel 30 cm hoog staat. Maar dat verhelpt niets aan de vochtproblemen die nu reeds zijn opgetreden en zichtbaar zijn... De kelder krijg ik onmogelijk 'droog' tegen de controle. De woning dateert uit 1950 en tgv die gerechtelijke V&V, die nu al 5 jaar aansleept, is er ook nog geen dakisolatie. Ik vrees dat ik vlug aan die 15 strafpunten zal zitten...

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 13 okt 2017 20:01

Een vochtige kelder is nog altijd beter dan een kelder waar 30 cm water in staat, en het zal al iets doen aan de andere vochtigheid in uw huis. Die vochtige lucht verspreidt zich in het hele huis en veroorzaakt schimmels. Dat kan je beter voorkomen, en zal de latere renovatie mogelijks iets minder doen kosten.
En je hebt al een kelderpomp voor een 25 €

Franciscus
Berichten: 38583

#7 , 13 okt 2017 20:53

Een gerechtelijk onderzoek ( als dat er zou zijn) is geheim, niet tegensprekelijk en schriftelijk.
Pas als het Openbaar Ministerie het dossier vrijgeeft hebben de partijen toegang tot een dossier en alle elementen.

jungbrunnenwald
Berichten: 8

#8 , 14 okt 2017 13:06

Ben helemaal geen specialist , maar laat voor de werken een bestek opmaken door een vakman. Laat hierin opnemen dat de werken starten na uitspraak vonnis ofzo.

tira00
Berichten: 929

#9 , 14 okt 2017 14:47

Water in een kelder maakt een woning echt niet onbewoonbaar.
Zo zullen er heel veel oude woningen zijn...

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 14 okt 2017 15:26

Maar het levert u wel een pak strafpunten op van Wonen Vlaanderen, en vanaf 15 punten is het pand onbewoonbaar

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#11 , 14 okt 2017 17:46

Maar het levert u wel een pak strafpunten op van Wonen Vlaanderen, en vanaf 15 punten is het pand onbewoonbaar
Dan zijn alle huurwoningen in Vlaanderen onbewoonbaar.
15 strafpunten krijg je al voor een elektrische kabel die wat los hangt, of een verlengkabel die te dun is.
Het zijn niet de strafpunten die een woning onbewoonbaar maken, maar de gebreken die een risico vormen voor de bewoner.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

paqué
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

#12 , 14 okt 2017 20:39

Thx voor alle nuttige informatie! Ik zal al proberen met een dompelpomp, die ik al ben gaan kopen. Ik maak me toch echt wel zorgen, want aan 15 strafpunten zit ik direct. Als ik het goed begrijp kan de woning met 15 strafpunten onbewoonbaar verklaard worden? En dat allemaal voor een paar hanen, die mijn buur kost wat kost wil weg hebben. Via de vrederechter weet hij dat hij het niet haalt. Nu ligt de macht bij de burgemeester, die zijn kozijn is...
Mijn buur is blijkbaar tijdens mijn afwezigheid in mijn afgesloten, ommuurde tuin(2m) geweest om foto's te nemen. Daarom zou ik de foto's graag zien. Kan ik een klacht neerleggen voor het feit dat hij mijn eigendom heeft betreden? En zo ja, hoe moet ik die klacht dan formuleren?

TomStr
Berichten: 38

#13 , 16 okt 2017 12:11

Het gebouw wordt in principe van binnenuit beoordeeld. (dus zolang je geen schade hebt van de lekkende afwatering zou het geen negatieve punten mogen opleveren)
De beoordeling is beperkt tot de waarneembare gebreken die een onmiddellijk negatief effect hebben op de bewoning van het hele gebouw.

Kan je zelf al eens door de kamers wandelen:

https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wv ... 0-2016.pdf

Tom

LennieK
Berichten: 1858
Juridisch actief: Nee

#14 , 17 okt 2017 13:47

als het inderdaad gaat om een woningonderzoek in het kader van de Vlaamse wooncode, dan zal dat wellicht voor u niet zo een grote impact hebben. U bent toch eigenaar-bewoner?

Er moet al veel gebeuren vooraleer een eigenaar-bewoner kwalijke gevolgen ondervindt van zo'n onderzoek...

Wat wel zou kunnen, is dat men aast op een artikel 135 van de nieuwe gemeentewet.

Dan verklaart de burgemeester dat de toestand van uw woning een gevaar vormt voor uw eigen of de openbare veiligheid en heeft men iets meer armslag om in te grijpen.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#15 , 17 okt 2017 16:03

Maar kan een wildvreemde (de buurman) zomaar een woning onderzoek vragen voor uw woning? Hij heeft toch geen enkele juridische grond hiervoor. (buiten die kakelende kippen dan, maar die leven in een kippenhok, en daar is de reglementering helemaal anders dan voor een woning.
Ook met die lekkend goot heeft hij geen enkel uitstaans, tenzij die lek hem wakker houdt en/of natte voeten geeft.

Terug naar “Administratief recht”