erkenning kind

zenus
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

erkenning kind

#1 , 19 aug 2017 14:52

hallo,

Mijn zoon heeft een papa van Syrische nationaliteit die feitelijk maar niet officieel gescheiden is.
Zijn scheiding werd een aantal jaren geleden aangevraagd, maar blokkeert en het ziet er niet naar uit dat dat snel opgelost zal geraken.

Als gevolg van het IPR kan hij ons kind niet erkennen op de gemeente.

Is er een andere mogelijkheid voor hem om ons kind te erkennen?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8836

#2 , 19 aug 2017 15:13

wat is het IPR?

zenus
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 aug 2017 15:18

internationaal privaatrecht - sorry

Reclame

eylis
Berichten: 8836

#4 , 19 aug 2017 15:21

Inderdaad, het Internationaal Privaatrecht. Maar een erkenning van een kind is geen gerechtsmaterie. Daar moet geen vonnis aan te pas komen. Mijns insziens kan de vader perfect aangeven bij de gemeente dat hij de vader is. Als jij natuurlijk niet ook nog met iemand anders gehuwd bent. Een vader kan, zelfs als hij gehuwd is met iemand anders, een kind bij een vrouw erkennen. De vader moet natuurlijk wel in orde zijn met zijn ID-documenten. Wat heeft men bij de gemeente precies gezegd?


zenus
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#6 , 19 aug 2017 18:52

Bedankt voor jullie reacties.

Spijtig genoeg kan de vader ons kind niet erkennen omdat hij de Belgische nationaliteit niet heeft/had op de dag van de geboorte (wel een ID-kaart van onbepaalde duur).
Daardoor geldt volgens de gemeente het Syrisch familiaal recht en volgens de gemeente kan binnen dit recht een vader geen kind buiten zijn huwelijk erkennen.

eylis
Berichten: 8836

#7 , 19 aug 2017 22:15

En helemaal zeker dat de gemeentelijke medewerker de Syrische wetgeving ként? Want er klopt iets niet in hun redenering: Syrië is een Moslimland dat meerdere huwelijken erkent voor een man. Dus als je met je partner een trouwgelofte aflegt voor een islamgeestelijke met 2 getuigen wordt daar een akte van opgesteld. Dat kan in 2 talen bijvoorbeeld in het Arabisch én Engels of Frans. Deze akte kan je ook nog laten inschrijven op de ambassade van Syrië. En dan kan je partner perfect jullie kind erkennen. Als de gemeente meent dat de familiewetgeving van het land van oorsprong moet gevolmgd worden, wél dan zijn ze blijkbaar vergeten dat je partner van allebei zijn vrouwen kinderen kan erkennen....(onafgezien van het feit dat ik persoonlijk vind dat de scheiding van de eerste vrouw natuurlijk best zo snel mogelijk afgehandeld wordt)


zenus
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#9 , 20 aug 2017 09:37

@Eylis: bedankt voor het creatief advies :-). Wij zijn beiden niet gelovig dus ik denk dat we eerst even op zoek zullen gaan naar een oplossing waarbij zo'n religieus huwelijk niet nodig is..

@ Franciscus: bedankt voor de link.

Ik zal eerst nog eens naar de gemeente gaan om meer info te vragen.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#10 , 20 aug 2017 12:47

De meeste rechters zijn geen creatieve geesten wanneer ze werken.

Wetboek IPR

Art. 21. De toepassing van een bepaling uit het door deze wet aangewezen buitenlands recht wordt geweigerd voor zover zij tot een resultaat zou leiden dat kennelijk onverenigbaar is met de openbare orde.
Bij de beoordeling van deze onverenigbaarheid wordt inzonderheid rekening gehouden met de mate waarin het geval met de Belgische rechtsorde is verbonden en met de ernst van de gevolgen die de toepassing van dat buitenlands recht zou meebrengen.
Wanneer een bepaling van buitenlands recht niet wordt toegepast wegens deze onverenigbaarheid, wordt een andere relevante bepaling van dat recht of, indien nodig, van Belgisch recht toegepast.


Bigamie is een misdrijf in België. Dat raakt de openbare orde. In beginsel zal bijgevolg dergelijk huwelijk niet worden erkend in België, ook al werd het afgesloten in een jurisdictie waar polygamie legaal is. Bepaalde gevolgen van dergelijk huwelijk kunnen echter wel in België worden erkend. Geval per geval te beoordelen door de rechter.

Cf. ook Art. 18 IPR:

Art. 18. Voor de bepaling van het toepasselijk recht in een aangelegenheid waarin partijen niet vrij over hun rechten kunnen beschikken, wordt geen rekening gehouden met feiten en handelingen gesteld met het enkele doel te ontsnappen aan de toepassing van het door deze wet aangewezen recht.

Samengevat: indien een huwelijk in België wordt geweigerd wegens polygaam, kan u niet snel naar Syrië trekken om daar te huwen, dan terug te komen.

De ambtenaar beroept zich vermoedelijk op de bepalingen van art 62-65, WIPR. Onderzoek of de vader niet via het consulaat van Syrië een erkenningsakte kan laten opstellen.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

zenus
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#11 , 29 aug 2017 09:58

@ Xenophon
Bedankt voor je reactie!

Wij zijn helemaal niet van plan te huwen.
We zijn wel op zoek naar een manier om het kind door de vader te laten erkennen want de scheiding (ingediend in 2012) zit muurvast om redenen waar ik hier niet verder over wil uitweiden. We willen de twee procedures (scheiding en erkenning) naast elkaar voeren om zoveel mogelijk frustratie te vermijden en tijd te winnen, want op dit moment heeft mijn zoontje op papier geen vader.

Het eenvoudigst lijkt ons via een vonnis aangezien de Syrische ambassade geen erkenning van het kind zal opstellen zonder huwelijk.
De advocaat vraagt dus nu aan ons om de wettelijke bepalingen uit het Syrisch recht te zoeken die strijdig zijn met onze openbare orde, waardoor het Belgisch recht toegepast kan worden betrekkelijk het onderzoek naar het vaderschap,
meer bepaald of een vrouw in Syrië een onderzoek naar het vaderschap kan instellen tegen een man die nog getrouwd is? Kan een vrouw in Syrië dus een procedure onderzoek naar het vaderschap instellen voor een kind verwekt met een man die getrouwd is met een andere vrouw?

Indien het Syrisch familierecht dit vorderingsrecht niet toekent aan de vrouw, is volgens onze advocaat het Syrisch recht in strijd is met de Belgische internationale openbare orde in de zin van artikel 21 WIPR.

Hebt u misschien een idee waar we deze wetsartikelen zouden kunnen vinden?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#12 , 29 aug 2017 10:04

Hebt u misschien een idee waar we deze wetsartikelen zouden kunnen vinden?
Ambassade van Syrië

Terug naar “Adoptie”