Niet volstort kapitaal bvba

julien86
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Niet volstort kapitaal bvba

#1 , 1 jaar 10 maand geleden (19 mei 2017 16:06)

Hallo zou iemand mij hier even kunnen helpen?
k heb in december 2007 een bvba opgericht met een partner.

In juni 2008 (6 maanden na oprichting) heb ik mijn aandelen doorverkocht aan mijn partner en ben uit de bvba gestapt. (enige bewijs hiervan is in het Belgisch Staatsblad)

Deze partner heeft in 2009 de volledige aandelen doorverkocht aan 2 andere personen en het bedrijf werd uiteindelijk in 2016 failliet verklaard.

Het kapitaal werd in al die jaren spijtig genoeg niet volstort. Nu, vraagt de curator ons om 50% van het niet volstort kapitaal te betalen.

Nu is mijn vraag of ik verantwoordelijk kan gesteld worden hiervoor aangezien ik in juni 2008 al uit de bvba ben gestapt en dat het 9 jaar na oprichting failliet verklaard werd?

Dank bij voorbaat,

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 12703
Juridisch actief: Nee

#2 , 1 jaar 10 maand geleden (19 mei 2017 16:50)

Dat klopt, jij moest eerst de aandelen van u volstort hebben eer je die kon verkopen, want u had een schuld tegenover de vennootschap die u niet na gekomen bent !

Heb je een overdrachtsovereenkomst waarin uitdrukkelijk bepaald wordt dat de koper van de aandelen de volstortingsplicht op zich neemt??.Een vennoot of aandeelhouder die aandelen overdraagt die niet zijn volgestort, riskeert na de overdracht nog aangesproken te worden tot betaling van het niet-volgestorte bedrag op deze aandelen. De wetgever heeft de overdracht van niet-volgestorte aandelen in een nv uitdrukkelijk geregeld. Voor een bvba ontbreekt een specifieke regeling hiervoor. Dit geeft vaak aanleiding tot geschillen. Nochtans kan een overdrager van aandelen in een bvba vermijden dat hij nadien nog tot volstorting wordt aangesproken als de algemene vergadering van de vennootschap hem na de overdracht van zijn volstortingsplicht ontslaat.

Bron:http://www.crivits-persyn.be

Zie ook

http://www.imposto.be/nl/kennisbank/nie ... e-aandelen

http://flexadvocaten.be/oppassen-geblaz ... andelen-2/
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”