Ontslag

nlb
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

Ontslag

#1 , 18 mei 2017 16:27

Beste leden

Graag jullie mening over volgende situatie:

26 januari 2017: eerste werkdag met een bediendecontract tot en met 10 februari (Proef, bediendecontract van bepaalde duur)

11 februari 2017: ingang bediende contract van onbepaalde duur

Het gaat om paritair comité 200, een verkoopfunctie met commissie (basisloon + variabel commissieloon).
De te behalen targets en commissieberekeningen staan volledig omschreven in de arbeidsovereenkomst.

Januari, februari, maart en april verkooptarget behaald en hiervoor ook commissie ontvangen (staat aangegeven op loonbrieven).

Donderdag 27 april 2017 een mondeling evaluatiegesprek dat zeer goed was: geen werkpunten. Dit gesprek staat niet op papier, ik heb althans niets ontvangen of moeten tekenen.

Dinsdag 2 mei: ziektemelding. Dokter schrijft een ziektebriefje tot en met vrijdag 5 mei 2017. Werkgever correct verwittigd en ziekte-attest correct afgegeven.

Maandag 8 mei terug aan het werk gegaan doch gemerkt dat dit te snel was.

Dinsdag 9 mei: ziektemelding op tijd en zoals omschreven in het arbeidscontract, meegegeven dat ik die avond om 18:30u bij de huisarts terecht kon. Omstreeks 14u staat er een controle-arts voor de deur die mijn ziekte bevestigd tot en met vrijdag 12 mei 2017 (in afwachting van verder onderzoek). De huisarts geeft schrijft me een maand thuis (t.e.m. 5 juni 2017) en verwijst me door naar de nodige specialisten. Ik breng dinsdagavond mijn werkgever per mail op de hoogte met een scan van het attest.

Woensdag 10 mei: ik stuur het ziekte-attest aangetekend op. Woensdagavond krijg ik telefoon van mijn baas dat ik het werk donderdag 11 mei moet hervatten. Ik weiger daar ik in orde ben met mijn ziekte-attest. Werkgever geeft aan mij te verbreken en gooit de hoorn neer.

Donderdag 11 mei: ik ontvang een aangetekend schrijven met de boodschap dat mijn contract wordt verbroken met onmiddellijke ingang en dat mij een verbrekingsvergoeding van vier werken zal worden uitbetaald.

Maandag 15 mei: ik ontvang gewaarborgd loon ziekte, verbrekingsvergoeding en vervroegd vakantiegeld op mijn zichtrekening.

Woensdag 17 mei: ik ontvang mijn c4 met ontslagreden 'Slechte verkoopcijfers'.

Zoals eerder aangegeven kan ik bewijzen dat dit onzin is daar ik via mijn loonbrieven en arbeidsovereenkomsten kan aantonen dat mijn cijfers in orde waren. Ik werd ontslagen wegens ziekte. Ik heb ook nooit een verwittiging gekregen, mondeling of per aangetekend schrijven.

Mijn concrete vraag: kan ik een schadevergoeding eisen wegens onrechtmatig ontslag ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 mei 2017 16:29

Waar ligt de grens tussen slechte cijfers en goede cijfers, en staat daar een getal op in je arbeidscontract ?
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

nlb
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 mei 2017 16:39

Artikel 3:

De vaste bruto-maandwedde is vastgesteld op XXXX euro.

Bovendien ontvangt de werknemer een maandelijkse commissie van 10% op het bedrag van de gerealiseerde verkopen dat het gemiddelde van 503,13 euro per werkbare dag in de betrokken maand overschrijdt.

Er wordt tevens een bonus per maand uitgekeerd volgens de netto gerealiseerde omzet per maand op basis van onderstaande tabel.

Het aldus samengestelde bedrag zal worden uitgekeerd door overschrijving op uw bankrekening.

Targetbedragen (Netto-omzet in euro per maand)
10.112,83 euro -> bonus: 168,55
11.798,29 euro -> bonus 202,26
13.483,77euro -> bonus 235,97
etc

Ik behaalde een netto-omzet van 600 euro per gewerkte dag.

Reclame

nlb
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 mei 2017 16:42

Op mijn laatste loonbrief (die waar tevens ook de opzeggingsvergoeding staat), staat ook nog een commissieloon genoteerd.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”