Discussie over opzegtermijn crèche

ES89
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Discussie over opzegtermijn crèche

#1 , 10 jan 2017 16:55

Korte schets:
Onze (privé uitgebate) crèche heeft een opzegtermijn van 3 maanden. Omdat wij verhuizen hebben wij een nieuwe crèche gevonden die vanaf 9 januari 2017 voor opvang zorgt. Wij hebben de vorige crèche opgezegd op 10 oktober 2016 met de melding dat we nieuwe opvang hebben vanaf 9 januari, met de vermelding dat als het voor hun handiger is om al op te zeggen tegen 1 januari dat dit voor ons ook OK is (voor als ze al een aanvraag voor de 1e zouden hebben). Bij navraag bleek opzeggen tegen de 1e niet mogelijk, en werd ons het volgende nogal botweg meegedeeld: "drie maanden zijn drie maanden hé".

De letterlijke opzegclausule:

"Indien de samenwerking om bepaalde redenen niet kan voortgezet worden vragen wij een opzegtermijn van 3 maanden in acht te nemen en worden deze U aangerekend bij niet respecteren van deze opzegtermijn."


Groot was onze verbazing dan ook dat wij de volledige maand januari aangerekend krijgen, met als uitleg "dat er altijd met volledige maanden gewerkt wordt". Zijn wij te naïef geweest of hebben we toch een poot om op te staan? Laat maar weten indien er meer details gegeven moeten worden. Alvast bedankt voor jullie respons!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blaatpraat
Berichten: 3793

#2 , 11 jan 2017 08:54

Jullie hebben zeker een poot om op te staan.
Zij hebben recht op betalingen tot en met 9 januari (al kun je nog discuteren dat er snipperdagen zouden mogen ingevuld worden).
Vanaf 10 januari niet meer.

Ik zou zeggen: betaal wat correct is (de aangerekende dagen tot en met 9 januari), de rest betwist je formeel.

ES89
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 jan 2017 17:07

Bedankt voor je reactie!

Zo meteen even opzoeken aan welke vormvereisten zo'n betwisting net moet voldoen. Hopen dat alles goed afloopt, zijn nu geen enorme bedragen maar verhuizen is sowieso al een duur akkefietje, dus alle beperkingen zijn welkom :).

Reclame

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 jan 2017 17:24

Eigenlijk hebben ze het antwoord zelf al gegeven: "Drie maanden zijn drie maanden hé".
Dat is dan niet drie maanden, afgerond naar boven.

Tenzij in jullie contract of het Huishoudelijk Reglement (sinds 2014 verplicht voor de groepsopvang) zou gespecificeerd staan dat er met volle maanden gewerkt wordt.

Is er ook nog een waarborg te verrekenen?
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

ES89
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 16 jan 2017 09:43

Is niet zo vermeld in de voorwaarden. Ondertussen is de factuur aangevochten, maar ik heb al door dat ze van geen wijken willen weten. Er is inderdaad een waarborg, waar we een een beetje door gegijzeld worden natuurlijk. Zij vindt dat wij moeten bijbetalen, wij willen een stuk terug...

Wat is de volgende te verwachten stap?

LeenW
Berichten: 12825

#6 , 16 jan 2017 09:59

Iemand gaat iemand moeten dagvaarden..

giserke
Berichten: 2434

#7 , 16 jan 2017 10:16

Als er over de berekeningswijze niks vermeld staat in hun reglement of overeenkomst bij aanvang hebben ze geen voet om op te staan.
Gezien de prijzen van crèches dagprijzen zijn, is het ook van dag tot dag te berekenen 3 maand lang.

Indien er een borg terug te ontvangen is, zeker niet betalen. Je hebt recht op een correcte factuur alvorens te betalen.

ES89
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#8 , 20 jan 2017 09:12

Heb nog geen respons gekregen op mijn schrijven, laat staan een gecorrigeerde factuur.

Dagvaarden is dan de volgende stap? Maar lees hier en daar op het forum dat dit niet goedkoop is, en het gaat natuurlijk om een relatief kleine som. Dacht misschien om de verzekering in te schakelen, maar gezien het om een contractueel geschil gaat lijkt me dit buiten het bereik van de familiale te vallen?

Iemand een suggestie? Merci alvast.

Blaatpraat
Berichten: 3793

#9 , 20 jan 2017 09:28

Dagvaarden kost je 40 euro (die je terug krijgt als je wint).
Aangezien dit een kleine som is, is de vrederechter bevoegd.
Ga eens naar de griffie van de bevoegde vrederechter om info vragen, is gratis en meestal helpen ze zelfs met het opstellen van het papierwerk.

Het begint pas kostelijk te worden als je er een advocaat bij betrekt (hiervan krijg je een deel van de kosten terug), maar vooral als je er een deurwaarder bij betrekt (heb je normaal niet nodig).

giserke
Berichten: 2434

#10 , 20 jan 2017 11:15

Je kunt ook de crèche laten uitnodigen voor een verzoeningsprocedure door het vredegerecht.

Milo72
Berichten: 1016

#11 , 20 jan 2017 11:41

Zij vindt dat wij moeten bijbetalen, wij willen een stuk terug...
Hieruit leid ik af dat de waarborg kleiner is dan 1 mnd opvang (minder dan wat zij eisen), maar meer dan 10 dagen opvang (en dat gedeelte is wat jullie terug willen krijgen). Klopt dit ?

Het hangt natuurlijk van de grootte van het bedrag af, maar ik denk dat ik de creche de keuze zou laten: de waarborg houden (en dan verlies je alletwee een beetje), ofwel procederen, maar dan eis je het volledige bedrag van de waarborg terug (uiteraard met argumentatie waarom ze dit hoogstwaarschijnlijk zullen moeten betalen). De kans is mijns inziens groot dat zonder veel moeite en met beperkt verlies de zaak snel opgelost is.
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#12 , 20 jan 2017 13:14

Je kan alvast enkel het gedeelte van de maand januari betalen dat onbetwist is, en zelf de waarborg afhouden.
Als er dan nog een verschil is in jullie nadeel, dan zou je kunnen een aangetekende ingebrekestelling sturen om dit terug te vorderen. Bij geen (positieve) reactie naar de Vrederechter stappen.
Als het verschil in het nadeel van de kribbe is, dan ligt het initiatief bij hun.
Wel opletten dat je kan aantonen dat je hun laatste factuur betwist hebt.

Je kan ook Kind en Gezin eens contacteren hierover. Kinderopvang is vergund en Kind en Gezin bekijkt mee of de overeenkomsten en huishoudelijk reglement overeenkomstig de decretale richtlijnen zijn. Rechtstreeks ingrijpen kan Kind en Gezin niet.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Terug naar “Andere”