Erfenis kinderen

annabelleke
Topic Starter

Erfenis kinderen

#1 , 19 jan 2015 12:21

Beste,

Stel dat je, als wettelijk samenwonende, een testament laat opstellen waarin het volgende staat: de langstlevende partner krijgt de volle eigendom op de met de overledene gezamenlijk aangekochte goederen (bv woning, auto) EN de langstlevende partner krijgt vruchtgebruik op de persoonlijke goederen van de overledene (bv bankrekening).

Stel nu dat de ene partner overlijdt. Dan krijgen de kinderen dus het vruchtgebruik op bijvoorbeeld de spaarrekening van de overledene.
Hoe zit het dan met de kinderen als ze minderjarig zijn? Mag je dan het geld van de spaarrekening gebruiken voor het onderhoud en de opvoeding van de kinderen omdat je met je eigen loon en spaarrekening niet genoeg hebt. Bv. om school te betalen, doktersconsulten, een bureau,…
En wat als ze meerderjarig zijn? Dan mogen ze dus zelf over het geld beschikken. De kinderen zijn dan vrij om het geld zelf te besteden? Ze kunnen het dan eigenlijk onmiddellijk verkwisten?

Met vriendelijke groeten,
Annabelle

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 19 jan 2015 18:35

Annabel,
simpel dit = zo'n testament zal je niet kunnen opstellen. Of beter : zo'n testament wordt aangevochten. Want zoveel kan je aan je partner niet weggeven.
Weet dat wettelijk samenwonenden leven in een soort scheiding van goederen. je moet dan voor de aankopen een bewijs voor beiden hebben plus bewijs van beider betaling.
Als je zo'n regeling wilt hebben , dan moeten jullie trouwen. Dan kan je alles wat je samen hebt verworven aan de partner laten. Maar dat is weer niet aan te raden wegens de hoge successierechten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”