Kampeerauto parkeerboete - parkeren in zone E9b

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

Kampeerauto parkeerboete - parkeren in zone E9b

#1 , 19 aug 2013 14:35

Na 2 maanden hebben we onze eerste parkeerboete in de bus van onze kampeerauto.
Wij hebben een camper, rijbewijs B, minder dan 3,5 ton. Ons hebben ze bij aankoop laten weten dat we deze mogen aanzien als personenauto en dat de zelfde wegcode geldt.

In Middelkerke wilde we ons parkeren (rond 20:00uur) op de camperparking bord E9h. Deze plaatsen waren allemaal volzet, o.a. ook door personenwagens. Leven en laten leven, we zoeken wel elders een plekje.
Wij zijn dan een straat verder gaan zetten. Er stond wel een plaat E9b, maar de parkeerstroken waren lang genoeg.Er staat nergens dat er geen campers mogen staan en er is ook geen hoogte beperking, zelfs de parkeerstroken staan haaks op de duinen en zijn +/- 8m lang.
Plaats genoeg, en we stonden reglementair geparkeerd, dachten we. Tegen 21:30uur onze trui uit de auto gaan halen en jawel parkeerboete ?
Wij onmiddellijk gaan kijken naar de ruitewissers van de personenwagens op de camperparking en geen parkeerboete ?! Ondertussen stonden daar meer auto's geparkeerd dan campeerwagens.

Parkeerboete luidt : we staan geparkeerd op een plaats van personenauto's...

Mogen wij dan de volgende keer de takeldienst bellen om de personenauto's weg te laten takelen op de camperparkeerplaats ?

Wij willen deze parkeerboete niet betalen en in protest gaan. Wij hebben diezelfde nacht nog foto's gaan trekken van de auto's die op de camperplaatsen stonden en van onze camperauto die eenzaam en alleen reglementair geparkeerd staat op een personenwagen staanplaats.

Ookal hebben wij misschien foutief geparkeerd, ookal denken we van niet (wet zit nogal haaks in elkaar), dan voelen wij ons wel gediscrimineerd en gepest. Waarom krijgen wij een boete en de auto's op de camperplaats niet ?
Middelkerke leeft van toeristen, ons zien ze daar in ieder geval meer terug.

Kan er iemand ons helpen of tips geven ???

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 19 aug 2013 14:50

Uw kampeerauto is geen motorfiets, personenauto, auto voor dubbel gebruik, of minibus. Aan een bord E9b mag u dus niet parkeren, en de boete is terecht. Uit de wegcode: E9b. Parkeren uitsluitend voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen.

Het feit dat anderen een overtreding begaan, geeft u niet het recht om zelf een overtreding te begaan. U kan wel de politie bellen als u dit vaststelt, maar u kan hen niet verplichten om een PV op te maken. Het staat u natuurlijk vrij om daarnaast uw verhaal eens te doen aan de burgemeester, oppositie, lokale of nationale pers, ...

Franciscus
Berichten: 35410

#3 , 19 aug 2013 14:57

http://wegcode.be/forum/showthread.php/ ... rsbord-E9h" onclick="window.open(this.href);return false;
en
http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb ... /253-art70" onclick="window.open(this.href);return false;

Wat staat er op het inschrijvingsbewijs van het voertuig?


Wat u aanhaalt als argument zal vermoedelijk niet aanvaard worden door de rechtbank.
(Mijn ervaring)

Reclame

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#4 , 19 aug 2013 15:48

Wij hebben de politie tegengehouden en hierover aangesproken, hun repliek luide dat wij dan maar de automobilisten hadden moeten aanspreken en wegsturen ? Als auto's geparkeerd staan, zitten de eigenaars niet echt nog in hun wagen. Bovendien zouden zij net van shift veranderd zijn en er niets van afweten.

Op internet hebben we ook nog het volgende gevonden :

1. Categorie M : Voor het vervoer van passagiers ontworpen en gebouwde motorvoertuigen met tenminste vier wielen..

10. "kampeerwagen", is een voertuig van categorie M voor speciale doeleinden waarvan de constructie woonaccommodatie omvat die ten minste bestaat uit de volgende uitrustingen :
• zitplaatsen en een tafel,
• slaapaccommodatie die met behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd,
• kookgelegenheid,
• en opbergfaciliteiten.

e9b geen verbod is voor wagens >3500kg ongeacht de grote er van als de plaatsing ervan geen belemmering vormt voor andere weggebruikers.

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#5 , 19 aug 2013 15:56

15 MAART 1968. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.
[BS 23.03.1968]
Artikel 1. Begripsomschrijving
§1. Classificatie volgens de internationale voertuigcategorieën :
1. Categorie M : Voor het vervoer van passagiers ontworpen en gebouwde motorvoertuigen met tenminste vier wielen..
Categorie M1 : Voor het vervoer van passagiers ontworpen en gebouwde voertuigen met ten hoogste acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.
Voertuigen van categorie M1 worden onderverdeeld volgens type en code van het koetswerk op volgende wijze :
a) Personenauto's (M1)
AA - Sedan
ISO norm 3833 - 1977, punt 3.1.1.1, met inbegrip van voertuigen met meer dan vier zijramen.
AB - Voertuig met achterklep
Sedan (AA) met een klep aan de achterzijde van het voertuig.
AC - Stationwagen
ISO norm 333 - 1977, punt 3.1.1.4.
AD - Coupé
ISO norm 3833 - 1977, punt 3.1.1.5.
AE - Cabriolet
ISO norm 3833 - 1977, punt 3.1.1.6.
AF - Voertuig voor meerdere doeleinden
Andere motorvoertuigen dan die genoemd onder AA tot en met AC bestemd voor het vervoer van personen en hun bagage of goederen, in één enkele ruimte.
Evenwel, zal een voertuig van type AF niet beschouwd worden als van categorie M1, maar van categorie N en gecodificeerd als FA, indien het aan de twee volgende voorwaarden voldoet :
1. Het aantal zitplaatsen met uitzondering van die voor de bestuurder bedraagt niet meer dan zes;

Een "zitplaats" wordt als aanwezig beschouwd indien het voertuig is uitgerust met "toegankelijke" zitplaatsverankeringen;

Onder "toegankelijke zitplaats-verankeringen" worden verstaan verankeringen die kunnen worden gebruikt. Om te voorkomen dat verankeringen "toegankelijk" zijn maakt de fabrikant het gebruik ervan fysiek onmogelijk, door bijvoorbeeld de afdekplaten vast te lassen of door soortgelijke vaste bevestigingsmiddelen aan te brengen die niet met behulp van gewoonlijk beschikbaar gereedschap kunnen worden verwijderd;
2. P - (M + N x 68) > N x 68, waarin :
P = de technische toelaatbare maximummassa in beladen toestand (in kg);
M = massa in rijklare toestand (in kg);
N = aantal zitplaatsen met uitzondering van die van de bestuurder.
b) Voertuigen voor speciale doeleinden (M1)
SA Kampeerwagens
SB Gepantserde voertuigen
SC Ambulances
SD Lijkwagens.

Uit bovenstaande begrijpen wij hieruit dat wij wel op bord E9b mogen staan....snif, hulp !

Turaki
Berichten: 6870

#6 , 19 aug 2013 16:02

Nochtans is de wegcode hier heel duidelijk, nl uitsluitend (wat dus wil zeggen alleen deze en geen andere) motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, of minibussen. Een kampeerauto is geen van deze, dus mag niet volgens E9b.

Voor de juiste classificatie, lees onderstaande:
http://www.wegcode.be/wetteksten/sectie ... h/115-art1" onclick="window.open(this.href);return false;

U zal zien dat een kampeerwagen niet valt onder de categorieën die toestemming krijgen om te parkeren volgens het bord E9b. Mochten er geen borden hebben gestaan, mag u wel parkeren als een gewone auto.
Lees ook:
http://wegcode.be/forum/showthread.php/ ... r-parkeren" onclick="window.open(this.href);return false;

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#7 , 20 aug 2013 11:33

Een verwittiging van de politie had op zijn plaats geweest, Concequent optreden ook...iedereen gelijk voor de wet toch ? Wij stonden in niemands weg, parkeerplaats was ruim genoeg en er waren nog voldoende vrije plekken, terwijl de camperparking volzet was door auto's. Bovendien is er geen huis te zien en sta je daar tegen de duinen.
Maar de boodschap is duidelijk, mochten we of iemand anders ooit in dezelfde situatie terecht komen, is de camperaar verplicht de politie op te bellen om de auto's te laten verwijderen, want de camperaar kan en mag alleen hier staan en de camperaar heeft geen zin in een boete.

Franciscus
Berichten: 35410

#8 , 20 aug 2013 11:48

Feit dat de politie niet optrad tegen de foutief geparkeerde auto's is geen bevoegdheid voor de rechtbank.
Het is wel een bevoegdheid van de korpschef.
Het lijkt me niet meer dan logisch dat beide verkeersborden gerespecteerd dienen te worden en dus dient er in beide gevallen te worden opgetreden.
Alleen u weet niet of een andere ploeg de voertuigen al niet in overtreding heeft genomen. Het is niet verplicht toch wel heel wenselijk dat een bericht van vaststelling wordt achtergelaten.

U kan (terecht) de burgemeester van die gemeente en de korpschef van de politiezone eens aanschrijven.

Turaki
Berichten: 6870

#9 , 20 aug 2013 11:53

Camperaar (nieuw woord geleerd vandaag) kan enkel politie bellen, maar kan niet verplichten om te takelen of vaststellingen te doen. Zoals Franciscus (en ik eerder) al zei, eens contact opnemen met burgemeester en korpschef. Heeft dit geen gevolg, dan zijn er andere kanalen om uw misnoegen kenbaar (en openbaar) te maken.

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#10 , 20 aug 2013 13:30

Gaan we doen...

-wij zijn nieuwe mobilhome gebruikers en zijn nog niet helemaal op de hoogte van dubbelzinnige wetgevingen, een verwittiging had op zijn plaats geweest.

- wij zijn tenslotte toeristen die consumeren in de gemeente Middelkerke, wel op een andere manier reizen maar daarom niet hoeven gediscrimineerd te worden. (andere landen hebben stilaan door dat ook kampeerautotoeristen de middenstand helpen aan een inkomen)

-als de desbetreffende politieagent de moeite had genomen om te gaan kijken naar de desbetreffende (kampeerautoparking) 50m verderop had hij de inbreuken van meerdere personenwagens kunnen vaststellen die onze "voorbehouden plaats zie bord e9h" innamen. Deze dusdanig zonder bekeuring en in overtreding

-we stonden reglementair geparkeerd, welliswaar in zone E9b en vormden geen obstakel op de openbare weg en stonden niet langer dan 4u stil.

- de wet omschrijft het bord e9b als pakeerplaats voor auto's waar volgens de huidige wet voertuigen van klasse M1 onder vallen.

- we zullen deze onvriendelijke en discriminerende houding van Middelkerke in de pers en op camperforum melden.

Lightning

#11 , 20 aug 2013 13:48

-wij zijn nieuwe mobilhome gebruikers en zijn nog niet helemaal op de hoogte van dubbelzinnige wetgevingen, een verwittiging had op zijn plaats geweest.
U wordt geacht de wegcode te kennen.
- wij zijn tenslotte toeristen die consumeren in de gemeente Middelkerke, wel op een andere manier reizen maar daarom niet hoeven gediscrimineerd te worden. (andere landen hebben stilaan door dat ook kampeerautotoeristen de middenstand helpen aan een inkomen)
U hebt uw voertuig fout geparkeerd en wordt daarvoor beboet. Op welke manier wordt U hierdoor gediscrimineerd?
-als de desbetreffende politieagent de moeite had genomen om te gaan kijken naar de desbetreffende (kampeerautoparking) 50m verderop had hij de inbreuken van meerdere personenwagens kunnen vaststellen die onze "voorbehouden plaats zie bord e9h" innamen. Deze dusdanig zonder bekeuring en in overtreding
Waaruit hebt U kunnen afleiden dat die andere fout geparkeerde auto's zonder bekeuring zijn gebleven?
-we stonden reglementair geparkeerd, welliswaar in zone E9b en vormden geen obstakel op de openbare weg en stonden niet langer dan 4u stil.
Nee, U stond niet reglementair geparkeerd.
- de wet omschrijft het bord e9b als pakeerplaats voor auto's waar volgens de huidige wet voertuigen van klasse M1 onder vallen.
Het is niet omdat een personenauto een voertuig van klasse M1 is, dat alle voertuigen van klasse M1 personenauto's zijn. We zouden dezelfde redenering ook kunnen verdertrekken naar bord e9h, waardoor de personenwagens geparkeerd op die plaatsen daar ook zouden mogen staan? Nee toch, want dan spreekt U uzelf tegen!
- we zullen deze onvriendelijke en discriminerende houding van Middelkerke in de pers en op camperforum melden.
Het gaat U niets opleveren, maar als het U kan plezieren...

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#12 , 20 aug 2013 14:25

Bedankt voor de feedback.
Wegcode is me ondertussen wel duidelijk.
Maar waarom hebben ze dan op die plaats autostaanplaatsen van 8m lengte en 2,5m breed ?
Er staken geen gelijkaardige briefjes achter de ruitenwissers van de auto's.
Wij hebben hierdoor de politie aangesproken en zij hebben dit bevestigd. Wij hadden volgens hen de automobilisten van de geparkeerde auto's moeten vragen om elders te gaan parkeren. Nu wij moeten toegeven dat we niet elk terasje van de dijk zijn afgewandeld om iedereen aan te spreken en op zoek te gaan naar de eigenaars van deze bewuste fout geparkeerde auto's ;-p.
Enfin, had die 55,00 EUR liever gegeven aan mensen die er iets nuttigs mee doen.
Middelkerke staat op camperforums reeds gekend als ongeliefd...wij zijn niet de eerste blijkbaar. Alleen te laat gelezen...

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#13 , 20 aug 2013 15:05

Maar waarom hebben ze dan op die plaats autostaanplaatsen van 8m lengte en 2,5m breed ?
Omdat er personenwagens bestaan die lang en breed zijn (een Mercedes Viano bijvoorbeeld is al meer dan 5 meter en bijna 2 meter breed.)
Er staken geen gelijkaardige briefjes achter de ruitenwissers van de auto's.
Wij hebben hierdoor de politie aangesproken en zij hebben dit bevestigd.
Misschien hebben zij niet bekeurd, maar een andere ploeg wel, zonder briefjes achter de ruitenwissers te steken.
Wij hadden volgens hen de automobilisten van de geparkeerde auto's moeten vragen om elders te gaan parkeren. Nu wij moeten toegeven dat we niet elk terasje van de dijk zijn afgewandeld om iedereen aan te spreken en op zoek te gaan naar de eigenaars van deze bewuste fout geparkeerde auto's ;-p.
Of u had ook iets verder kunnen rijden naar een andere parkeerplaats waar u wel reglementair kon staan.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

VESE
Topic Starter
Berichten: 32

#14 , 20 aug 2013 16:25

Wij zijn verder gereden naar een andere parkeerplaats waar wij dachten reglementair te staan, maar wij hadden ons vergist.
Kan u voor mij eens uitzoeken waar dat wij ons hadden moeten parkeren in Middelkerke zonder een boete te hebben. Hou er rekening mee dat de kampeerautostaanplaats volzet was en dat wij 4 uurtjes ter plaatse zijn geweest om onze dochter bij vrienden af te zetten, We zijn samen met onze vrienden waar ze een weekje op vakantie kon blijven te gaan eten om dan opnieuw door te rijden naar Ieper. We hadden afgesproken in Surfclub De Kwinte.
Het is een les geweest van 55,00 EUR. De wegcode is mij nu zeer duidelijk geworden. Ook dat er een nultolerantie is tov Kampeerauto's.
Waarom ? Joost mag het weten !

Sirkii
Berichten: 4367

#15 , 20 aug 2013 21:10

Bijna nergens : http://www.middelkerke.be/systems/file_ ... =906&ver=2" onclick="window.open(this.href);return false;

Kampeerauto s nemen nu eenmaal veel plaats in en er is in t seizoen al een parkeerprobleem voor personenwagens.

Ken je http://www.zwerfautosite.be/phpBB3/inde ... bff90b019d" onclick="window.open(this.href);return false; al? Uren leesplezier over parkeerperikelen, keuring, ...

Wist je dat je met een motorboten (zelfs meer dan 3500kg) door de Antwerpse konijnenpijp mag en dat een klein licht vrachtje dat niet mag. Kijk maar eens naa r verkeersbord.

Nog veel plezier met je mobiel huisje. Heb er zelf ook een kleintje (dat individueel gehomologeerd is)

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”