Verschil tussen geschatte en effectiefe verkoopwaarde huis

fietje35
Topic Starter
Berichten: 2

Verschil tussen geschatte en effectiefe verkoopwaarde huis

#1 , 19 jun 2012 12:23

Een vraagje: een nonkel van ons is onlangs overleden. Zijn enige erfgenaam is zijn broer.

Wij hebben met de familie het successiedossier ingevuld en zijn huis op 185.000 euro geschat.

Stel nu dat wij het huis binnen een bepaalde tijd effectief verkopen voor een hoger bedrag, komt dat verschil dan alsnog in de successie terecht?

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
VDG2
Berichten: 785

#2 , 19 jun 2012 13:10

Art. 127 W.Succ.
Wanneer er bevonden wordt dat de aangegeven waarde van aan de onder artikel 111 voorziene schatting onderworpen goederen te laag is, en dat het tekort gelijk is aan of hoger is dan het achtste van het totaal der waarderingen van de gecontroleerde goederen, zoals zij in de aangifte vermeld zijn, is er een boete gelijk aan de bijkomende rechten verschuldigd.

Wanneer het daarentegen gaat om niet aan schatting onderworpen goederen en er vastgesteld wordt dat hun waarde niet verklaard werd overeenkomstig de bepalingen van dit wetboek, moet de belasting gekweten worden op het bedrag van het tekort; bovendien, wordt een boete opgelopen gelijk aan twee maal de rechten.

Korte uitleg kan je hier vinden (onderaan) http://ondernemingsdatabank.indicator.b ... t=28&k=125" onclick="window.open(this.href);return false;

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 19 jun 2012 18:06

Indien het huis verkocht wordt binnen 2 jaar en 5 maand na het overlijden , aan een hogere prijs dan in de aangifte , doet u best een aanvullende aangifte. U moet dan de hogere successierechten wel betalen , maar u vraagt tevens dat geen boete wordt aangerekend wegens de spontane nieuwe aangifte. Dat wordt meestal aanvaard. Soms is het wel beter te wachten met de verkoop tot die termijn is verlopen.
Deze werkwijze - mindere aangifte - is te verkiezen boven een te hoge schatting in de aangifte. Indien het huis aan een lagere prijs wordt verkocht , krijgt men geen successierechten terug.
De Registratie heeft dezelfde periode van 2 j en 5 m om een , volgens hen , te lage schatting te herzien.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”