Ontslag dringende redenen .

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

Ontslag dringende redenen .

#1 , 03 aug 2018 08:15

Hallo,

We hebben een van onze werknemers ontslagen wegens dringende redenen door insubordinatie, verbale agressie naar mij als werkgever met obscene sexuele gebaren, klanten afblaffen en beledigen, sexuele beledigende opmerkingen over onze vrouwelijke medewerksters. Allemaal publiekelijk. Hij gevraagd al ik hem wilde ontslaan want als hij zelf ontslag nam kon hij niet gaan stempelen. Ik heb dit geweigerd uit financiële redenen. We weten dat hij naar de arbeidsrechtbank zal stappen... Hoe gaat het nu verder qua procedures?

Bedankt alvast voor de reacties.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 aug 2018 12:55

Misschien een overbodige opmerking, maar zorg dat je je zeker aan de wettelijke procedure houdt voor onslag om dringende reden:

http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=42145

De opgesomde redenen lijken me sterk genoeg voor het ontslag om dringende reden. Dus als u de correcte procedures gevolgd hebt / volgt (en de redenen die u opgeeft stroken met de werkelijkheid, wat volgens mij makkelijk te bewijzen valt als dit allemaal publiekelijk gebeurd is), denk ik niet dat uw werknemer veel kans maakt voor de arbeidsrechtbank.

Maar het belangrijkste is dus om de correcte procedures te volgen! Verder kan u niets doen zolang de werknemer dit niet voor de arbeidsrechtbank brengt. Dus zolang u er niets van hoort, mag u dat ontslag als afgehandeld beschouwen...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

#3 , 03 aug 2018 13:51

Alle procedures zijn stipt opgevolgd (2x3 dagen) . Vandaag krijgt hij de motivatie van zijn ontslag binnen. We zijn er echter bijna 100% zeker van dat er een procedure van komt. Hoe gaat het allemaal een beetje gaan, welke wegen worden bewandeld? Ik ben graag een beetje voorbereid. En de feiten kloppen wel degelijk het kost ons nl net een beetje teveel geld waar we heel hard voor gewerkt hebben, om hier licht overheen te gaan.
Bedankt alvast.

Reclame

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 aug 2018 14:55

Als je er bijna zeker van bent dat er een procedure van komt, denk ik dat je best een advocaat inschakelt die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. Als jullie samenwerken met een sociaal secretariaat, zou je ook daar uw licht eens kunnen opsteken.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

#5 , 04 aug 2018 08:14

Het is dankzij ons sociaal bureau dat al de stappen correct verlopen zijn. Ook hebben ze ons doorverwezen naar een gespecialiseerde advocaat waar we ook al geweest zijn. Hij was heel eerlijk, het is een beetje koffiedik kijken maar wat het is, is het. Zo kon het niet verder. Hoeveel tijd heeft hij om het ontslag aan te vechten? Moet hij de feiten weerleggen? Kortom, heeft de ontslagen werknemer ook maar een bepaalde termijn om te reageren? Of zijn er alleen maar regels en plichten voor werkgevers?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 04 aug 2018 08:46

Het is verlof en alles zit een beetje vast, hij zal naar de vakbond gaan en daar krijgt hij een afspraak met één van hun advocaten (?) dit is niet noodzakelijk dat het een advocaat is maar wel een persoon die niks anders doet, als hij vind dat ze 20% kans maken komt dit voor de arbeidsrechtbank.

Ben jij bij een beroepsorganisatie aangesloten ?

Zoals unizo of de bouw unie enz.., zo ja dan heb je daar recht op een degelijke advocaat..

De deurwaarder of via een aangetekende brief zal je uitnodigen tot de rechtbank !

Nu gaat zeker ook persoonlijk, je zal daar hoogst waarschijnlijk alleen zijn als werkgever.

Als je daar aankomt zal de deurwachter u persoonlijk aanspreken voor welke zaak je komt en tekent dit aan, als de tegenpartij de advocaat komt zegt de deurwachter dat u persoonlijk aanwezig bent, dan is er een kans dat hij u aanspreekt, soms word daar reeds minnelijke schikkingen getroffen.

Dan komt de rechters dit kunnen er veel zijn op de arbeidsrechtbank, de voorzitter is een beroeps rechter, de andere zijn leken rechter evenveel van de arbeiders syndicaten als van de zelfstandige.

Je advocaat heeft al zijn conclusies neergelegd, dus de rechter weet over wat het gaat, en als je aanwezig bet heb je kans dat hij u vragen stelt en daar word naar geluisterd, als je er niet bij bent 30 seconden en de zaak is afgehandeld.

Dus eerst zien of je bij een beroepsorganisatie aangesloten bent ? zo ja krijg je daar een advocaat.

Zo niet ga ZEKER een advocaat opzoeken van arbeidsrecht!

Als je de zaak wint, waar ook zeer veel kans op bestaat volgens wat je schrijft, krijg je een deel van je gerecht kosten vergoed.

En volg alles correct op, want de vakbonden gaan alles uit de kast halen om een fout van u aan te tonen.

Wil je ons hier op de hoogte houden want daar kunnen wij ook veel van leren.
.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

#7 , 06 aug 2018 08:19

Dank je wel Lowie voor je uitgebreide uitleg. We hebben een raadsman, gespecialiseerd in alleen arbeidsrecht, dus daar zitten we wel goed. Er zal dan ook geen enkel gesprek gevoerd worden zonder zijn aanwezigheid. Adviezen en informatie zijn nog altijd welkom. Ik hou jullie op de hoogte.

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

#8 , 06 aug 2018 08:20

Dank je wel Lowie voor je uitgebreide uitleg. We hebben een raadsman, gespecialiseerd in alleen arbeidsrecht, dus daar zitten we wel goed. Er zal dan ook geen enkel gesprek gevoerd worden zonder zijn aanwezigheid. Adviezen en informatie zijn nog altijd welkom. Ik hou jullie op de hoogte.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#9 , 06 aug 2018 11:41

Dank je wel Lowie voor je uitgebreide uitleg. We hebben een raadsman, gespecialiseerd in alleen arbeidsrecht, .
hoelang moet je de werknemer uitbetalen? als dat 2 weken is, zal u dat veel goedkoper uitkomen dan het ereloon van die advocaat. onlangs hier nog op het forum, iemand die op het vredegerecht 6000€ huishuur terugvorderde en de zaak won tot hij in totaal 5600€ aan advocaat mocht betalen, dus onderschat het niet
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Inge2008
Topic Starter
Berichten: 46

#10 , 06 aug 2018 19:48

Het gaat over een fiks bedrag maar dat in voor ons het probleem niet. Probleem is dat hij onze zaak aan het kapot maken is door klanten uit te schelden, medewerkster te intimideren, mijn man, de zaakvoerder, publiekelijk uitschelden en vernederen... Daarvoor is hij ontslagen.

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#11 , 06 aug 2018 22:08

Ontslag om dringende reden wordt vaak betwist. Ook omdat de rechtspraak zeer verschillend is.
Volgens Mr. Buyssens (die over dit onderwerp gepubliceerd heeft) is de enige constante over de rechtbanken heen: betrapping op diefstal op heterdaad ("de hand in de lade").
Voor het overige gaan de verschillende rechtscolleges in verschillende regio's verschillend om met de beoordeling van de feiten.

Je verhaal toont sterk. Belangrijk is daarbij zeker in welke mate je het ook kan bewijzen. En welke argumenten er als wederwoord worden bovengetoverd.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”