Langdurig afwezige en tegenwerkende werknemer ontslaan

guillaume.j
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Langdurig afwezige en tegenwerkende werknemer ontslaan

#1 , 13 jul 2018 20:47

Mijn schoonvader is al meer dan 20 jaar bakker en heeft steeds een personeelsprobleem gehad door de werkuren. Nu werkt heeft hij 2 vaste personeelsleden in de bakkerij zelf, waarvan 1 werknemer al 3-tal jaren tegenwerkt. Het laatste jaar escaleert het alleen maar, waarbij de werknemer sinds januari al meer dan 20 ziektebriefjes heeft binnen gebracht.

Bovendien weet mijn schoonvader nooit vooraf wanneer hij wel of niet komt. Dat is heel vervelend wanneer je om 1u 's nacht begint met bakken en je personeel er niet staat.

Om één of andere reden vindt hij steeds zijn weg naar een nieuw doktersbriefje. Nu heeft hij een arbiedsdokter gestuurd, waarbij hij weigerde open te doen en vervolgens langs te gaan. Hierdoor moet hij hem al niet meer uitbetalen en blijkbaar ook niet voor de briefjes die hij na 48 uur binnenbrengt.

Maar dat lost zijn probleem niet op. De werknemer zegt zelf dat hij niet kan ontslagen worden zonder ontslagpremie te krijgen, en hij zit in principe daar op te wachten.

Mijn schoonvader is zowat ten einde raad, daar een ontslagpremie hem nog een flinke som zou kosten, terwijl hij al zijn werk zelf dubbel mag doen en praktisch al zijn slaap daardoor moet opgeven...

Mijn vraag is dan ook, kan hij deze werknemer ontslaan zonder deze ontslagpremie te moeten betalen? Ik kan mij niet voorstellen dat een werknemer die zo zijn werkgever blokkeerd en misbruik maakt van het systeem nog eens een vergoeding kan krijgen ook?

Alvast bedankt voor alle hulp.

Guillaume

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 13 jul 2018 21:02

Is uw vader geen lid van een beroepsvereniging of een sociaal secretariaat?
Die hebben een juridische dienst.
Ontslaan moet op een wettelijk correcte wijze gebeuren.
VB al beginnen met werkgever in een AS te wijzen op het niet volgen van het arbeidsreglement. Dat moet er zijn.
Verder verwittigd hij op tijd dus voor het werk begint.
Dat zijn zaken die bv allemaal moeten nagekeken worden.

LeenW
Berichten: 12818

#3 , 13 jul 2018 21:10

Dat wordt moeilijk, ik zou voor de korte pijn gaan en hem ontslaan.

Reclame

eylis
Berichten: 8837

#4 , 13 jul 2018 22:03

Begrijp ik dat je schoonvader/bakker een controle-arts naar de "zieke" stuurde? Dat de "zieke" niet thuis gaf en ook niet naar het kabinet is gegaan van de controle-arts? want dat is de procedure: de zieke krijgt dan een briefje met een nieuwe afspraak om zich te melden bij de controle-arts. als de "ziek" zich dus niet gemeld heeft bij de controle-art, dan kan de werkgever een waarschuwing sturen (per AS) naar de werknemer om deze ernstige fout aan te kaarten. Want dat is het: een ernstige fout. Vanaf nu zou ik bij elke ziektemelding een controle-arts sturen. Indien dit nog een aantal keer voorvalt, is er een dossier dat (naar ik meen) in aanmerking komt voor ontslag "om dringende reden". en dan is er géén ontslagvergoeding en komt de werknmer ook niet in aanmerking voor een werkloosheidsvergoeding. Ander mogelijkheid: vooropzeg geven, dan moet de mens zijn vooropzeg wel uitdoen, maar dan is er geen ontslagvergoeding.bijvoorbeeld: als de werknemer er 5 jaar werkt, dan bedraagt de opzegtermijn 7 weken. Dan is het ook achter de rug.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 14 jul 2018 08:23

zoals eylis al schreef hem ontslaan, en eisen dat hij zijn opzeg uit doet, is hij ziek geen probleem controle arts sturen, hij zal zelf na een tijd zijn opzeg geven !

Ja met sommige werknemers werken is niet het plezantste, gelukkig zijn er zeer veel andere.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 14 jul 2018 12:28

Als de werknemer ziek is en gaat naar de dokter, dan heeft hij dat doktersbriefje toch uiterlijk om 19 uur diezelfde dag. Dus tijd genoeg om de werkgever nog te verwittigen voor hij om 01.00 Hr zou moeten beginnen. Mogelijks dat laattijdige verwittiging van de werkgever nog een ernstige fout.

guillaume.j
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#7 , 15 jul 2018 10:37

Begrijp ik dat je schoonvader/bakker een controle-arts naar de "zieke" stuurde? Dat de "zieke" niet thuis gaf en ook niet naar het kabinet is gegaan van de controle-arts?


Inderdaad. Het feit is dat zo'n controle-arts ook telkens geld kost..

Daarnaast heeft hij zijn sociaal bureau ook al gecontacteerd. Daar kreeg hij het antwoord dat het onmogelijk is om zijn werknemer te ontslaan voor zijn afwezigheid aangezien hij telkens een briefje van de dokter afleverd (soms wel niet binnen de 48h)..

eylis
Berichten: 8837

#8 , 15 jul 2018 10:48

Hier een ontslagredenen die vààk op C4's staat: "Het profiel van de werknemer past niet meer bij de functie".

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#9 , 15 jul 2018 10:50

Ja dit is een reden voor ontslag

Of past niet in de groep .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

eylis
Berichten: 8837

#10 , 15 jul 2018 14:10

@lowie, opgelet: sedert 2014 moet de ontslagmotivering op de C4 wel gestoffeerd kunnen worden met bewijsdocumenten (als de RVA of de werknemer daarom vraagt) . Dus het mag niet te vaag zijn. In dit geval zouden de herhaalde voorvallen dat de zgnde zieke niet komt opdagen bij de controle-arts en het laattijdig indienen van ziektebriefjes een bewijs kunnen zijn van een onaangepast werknemersprofiel voor deze functie. "Niet passen in de groep", kan je niet echt hardmaken op paier. Dan zou je verslagen van functioneringsgesprekken moetn hebben waaruit blijkt dat de mens tegenwerkte in de groepsdynamiek.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#11 , 15 jul 2018 16:07

als de werknemer er 5 jaar werkt, dan bedraagt de opzegtermijn 7 weken.
hoe kom je aan die 7 weken?
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#12 , 15 jul 2018 16:58

Bij 5 jaar dienst zal dit eerder 15 weken zijn, het is 7 weken als de werknemer ontslag neemt

Bij 3 jaar dienst = 12 a 13 weken.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”