Ontslag zwangere werkneemster PC 333

Soussou
Topic Starter
Berichten: 31

Ontslag zwangere werkneemster PC 333

#1 , 1 jaar 1 maand geleden (04 jan 2018 15:30)

Beste forumleden,

Graag zou ik jullie deskundig advies willen in het volgende:

Mevrouw A werkt sinds 09/04/2017 voor een werkgever onder PC 333. In augustus (hoogseizoen) heeft zij laten weten dat zij zwanger is aan haar werkgever. Alsnog heeft zij op 16/09/2017 een contract onbepaalde duur gekregen met een tewerkstellingspercentage van 100% namelijk 38 uur. Dit geldt overigens ook voor de bepaalde duur contracten.

Buiten de maand augustus werd zij nooit voor 38-uur ingepland en kreeg zij enkel de uren betaald waar zij voor heeft gewerkt.

Half oktober werd er een nieuwe collega aangenomen, zogezegd die haar zal vervangen gedurende haar zwangerschapsverlof.
Op 29/11/2017 kreeg zij haar ontslag per aangetekend schrijven. De opzegtermijn in haar ontslagbrief is exact de periode van haar zwangerschapsrust namelijk 6 weken vanaf 04/12/2017. Zij was uitgerekend op 18/01/2017. Verder stond er niks in vermeld.

Op 13/12/2017 stuurde mvr A een aangetekende brief naar de werkgever met de vraag naar een schriftelijke motivatie van haar ontslag. Deze heeft zij vandaag gekregen en daarin wordt gesproken over economische redenen. Ondertussen is mvr bevallen op 01/01/2018 en zou graag het volgende willen weten:

1: Zou zij niet haar contracturen uitbetaald moeten krijgen namelijk 38 uur per week gedurende de hele periode? Zij kan er niets aan doen dat zij niet voltijds werd ingepland?

2: Heeft zij onder PC 333 recht op eindejaarspremie, want deze heeft zij nog niet ontvangen?

3: Is haar ontslag rechtsgeldig, zij wordt ontslagen omwille van economische redenen, maar tegelijkertijd zijn er andere collega’s in-dienst getreden.

4: Wat is de volgende stap die zij moet ondernemen indien het hier gaat om een onrechtmatig ontslag van een beschermde werknemer? Vakbond doet helaas niet veel, omdat ze niet lang genoeg is aangesloten. En klopt het dat zij recht zou hebben op een vergoeding van 6 maanden loon?

5: kan zij zelf met een goed onderbouwd dossier naar de arbeidsrechtbank gaan?

Alvast hartelijk dank voor jullie antwoorden!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 12299
Juridisch actief: Nee

#2 , 1 jaar 1 maand geleden (04 jan 2018 15:49)

PC 333 is niet de beste sector.

Ze heeft recht op een eindejaarspremie, maar daar moet je echt niet veel van voorstellen, het is ook het eerste jaar dat deze uitbetaald word.
Naar wat ik lees is dit 340€ bruto
3: Is haar ontslag rechtsgeldig, zij wordt ontslagen omwille van economische redenen, maar tegelijkertijd zijn er andere collega’s in-dienst getreden.
PARITAIR COMITE VOOR DE TOERISTISCHE ATTRACTIES, en dit kunnen economische redenen zijn, wij kennen nu ook die zaak niet en nog minder zijn boekhouding.

Is je vriendin bij een vakbond?
Als je onder zo een PC werkt is het nooit een luxe om lid te zijn van een vakbond


Dat ze eens tot een vakbond gaat !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Soussou
Topic Starter
Berichten: 31

#3 , 1 jaar 1 maand geleden (04 jan 2018 16:00)

Bedankt Denlowie, 340 euro is al meer dan wat zij beweren ;-)
Het is een goedlopende zaak net een klein jaar open in Antwerpen. Zij werkt als onderhouds-medewerkster. Weet jij iets over de uren waar zij voor betaalt moet worden? Zijn dat de 38-uren die vermeld staan op haar contract? In de arbeidsovereenkomst is ook geen enkele afwijking hiervan namelijk te zien.

Ze is inderdaad aangesloten bij een vakbond, maar sinds augustus. Hoogstwaarschijnlijk dat ze om die reden niet veel gedaan krijgt door de juridische dienst. Die hebben haar ontslagdossier ontvangen, maar hebben zelfs tot de dag van vandaag geen brief gestuurd voor een motivering van het ontslag.

Reclame

denlowie
Berichten: 12299
Juridisch actief: Nee

#4 , 1 jaar 1 maand geleden (04 jan 2018 16:21)

Er is een 38 uren week.

Dit is een sector waar de aller minimum lonen worden betaald, en laat de vakbond ook maar eens naar haar loon kijken, dit zal zeker geen vette pre zijn.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”