Ontslag onderling akkoord - ziek vallen - pesterijen

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

Re: Ontslag onderling akkoord - ziek vallen - pesterijen

#16 , 17 mar 2017 22:10

2 bronnen die dit integraal tegenspreken:
http://ondernemingsdatabank.indicator.b ... 47/related
https://www.sdworx.be/nl-be/payroll/kmo ... -werkgever
Alsook de officiële bron, waar dit voor zover ik kan zien niet in vermeld staat (enkel het gedeelte omtrent het loon, zoals ik al zei):
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 1978070301)
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... e_name=wet
Tot dat artikel van Indicator heb ik geen toegang.
Een gelijkaardig artikel: http://lite.indicator.be/personeel/arti ... ntrolearts (geschreven vanuit standpunt werkgever):
Het ene gevolg (geen loon meer)...
Als de controlearts meent dat een werknemer geschikt is om te werken, maar die een attest heeft dat aantoont dat hij arbeidsongeschikt is, dan zit u in een ‘patsituatie’. De vaststellingen van beide artsen hebben gelijke waarde en heffen elkaar op. Toch zit u dan – op het gebied van loon – in een comfortabele positie: u moet nl. geen gewaarborgd loon meer betalen vanaf de datum van de controle (tenzij de werknemer het resultaat betwist via arbitrage).

... is het andere niet (werk hervatten).
Anderzijds staat het ingevolge de vaststelling van de controlearts nog niet vast dat de werknemer wel degelijk arbeidsgeschikt is. U kunt hem dus niet verplichten om het werk te hervatten, u kunt hem enkel verzoeken om dit te doen. Negeert hij uw verzoek, dan is hij echter niet ongerechtvaardigd afwezig, anders zou het geen ‘patsituatie’ meer zijn. De vakbond had dus gelijk dat de werkgever geen (dringende) reden had om te ontslaan...
Ook SD-Worx zegt hetzelfde (in je link):
De kans bestaat dat de vaststellingen van de behandelende arts en de controlearts niet met elkaar overeenstemmen. Dit heeft tot gevolg dat de werknemer in feite zijn ongeschiktheid niet bewezen heeft.
De werkgever van zijn kant kan de werknemer niet als onwettig afwezig beschouwen. Beide attesten heffen elkaar als het ware op.
Deze situatie kan op drie verschillende manieren opgelost worden (zie verder bij hoofdstuk: “Wat als de vaststellingen niet overeenstemmen?”).
Ik zie dus in geen van beide bronnen dat het eerste attest geldig blijft.
Het is gewoon een patsituatie waar één van beide partijen zal moeten initiatief nemen: beginnen werken, of geen loon krijgen, of arbitrage starten.
Verder uitzieken zal niet tot ontslag leiden zonder actie van de werkgever.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Reclame

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”