Eenzijdig werkuren en werkdagen wijzigen

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 557
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

Eenzijdig werkuren en werkdagen wijzigen

#1 , 12 dec 2016 17:01

Stel :

Je werkt op een klantendienst, tijdens de dag en in de week.
Je hebt al +20 jaar anciënniteit, eerste job en nergens anders gewerkt.

Plots beslist de directie dat het team in shiften moet gaan werken, van heel vroeg 's morgens tot heel laat 's avonds en in het weekend.

Jij gaat hier niet mee akkoord. Als diabetespatiënt wil je op de vaste tijdstippen waarop je moet eten, kunnen eten, (doen ze moeilijk over) en je wil je vrije weekends niet opofferen om te werken.

Mag een werknemer deze wijziging eenzijdig doorvoeren als je niet akkoord gaat?
Het is wel het type werkgever dat alle middelen zal aangrijpen om dan toch maar ergens een fout te gaan zoeken om je nadien buiten te kunnen zetten?
Zelf ontslag geven is geen optie omwille van de anciënniteit, maar de leidinggevenden maken het leven zo zuur dat de sfeer totaal verziekt is.
Dit heeft al enkele malen tot hevige ruzie geleid. Nu begint men te zeggen dat bij zware mondelinge beledigingen iemand zomaar op straat kan gezet worden wegens grove fout.

Wat kan hieraan nog gedaan worden? De vakbond heeft al gezegd niks te kunnen (willen) doen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
katwezel
Berichten: 375

#2 , 12 dec 2016 17:09

Ja werkgever bepaald de werkuren echter dient hij rekening te houden met de cao waaronder het betrokken bedrijf resulteert , gelieve deze te vermelden en dan krijg je een beter advies , vermeld ook of de arbeidsdokter een advies heeft gegeven ivb de diabetespatiënt

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 dec 2016 20:12

Het is nog steeds de werkgever die bepaald wanneer er gewerkt moet worden en niet de werknemer, niet akkoord kan je ander werk zoeken, en ja als je u overste beledigd kan je onmiddellijk afgedankt worden !!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#4 , 12 dec 2016 20:41

wat staat er in het arbeidsreglement inzake werkuren

indien die nieuwe werkuren daar niet instaan zal de werkgever een procedure moeten opstarten voor de wijziging van het arbeidsreglement

8/4/1965,
Art. 6. (§ 1.) Het arbeidsreglement moet vermelden:
1° de aanvang en het einde van de gewone arbeidsdag, het tijdstip en de duur van de rusttijden, de dagen van regelmatige onderbreking van de arbeid.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 dec 2016 20:49

Er is een groot verschil tussen een klein bedrijf en een groot bedrijf in een groot bedrijf kan de cao meespelen.
Bij een klein bedrijf past de werkgever het arbeidsreglement aan en stuurt die op naar de arbeidsinspectie, en de enkele arbeiders passen zich daar aan of zoek ander werk dit is de praktijk!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 13 dec 2016 07:48

Het arbeidsreglement staat onder de arbeidsovereenkomst. Indien de werknemer en werkgever bepaalde uren in de arbeidsovereenkomst afgesproken hebben (bvb omwille van die diabetes), dan moet de werkgever zich daaraan houden, hoe hij zijn arbeidsreglement ook opstelt.

Arbeidsreglement aanpassen kan, maar je kan daar als werknemer ook tegen protesteren. Sociale inspectie kan dan bemiddelen en eventueel naar een ander team overplaatsen waar je hetzelfde werk in dagdienst kan blijven doen. Geen garantie, maar de mogelijkheid is er.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 13 dec 2016 08:18

Natuurlijk kan de werknemer protesteren bij verandering van werkhuis reglement, want de werknemer heeft 14 dagen tijd en er moet een blad papier bij het nieuwe werkplaats reglement liggen waarop de arbeiders bij niet akkoord hun grieven kan opschrijven, dit word dan te samen opgestuurd naar de inspectie, maar of dit veel uithaalt in een klein bedrijf laat ik toch in het midden.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”