Pagina 1 van 1

Vervangingsfeestdagen

Geplaatst: 31 mar 2016 09:00
door S1986
Beste,

Ik heb recentelijk ontslag ingediend bij mijn huidige werkgever. Nu loopt mijn opzeg tot 15 mei. Dit omvat 1 mei, een wettelijke feestdag. De bijhorende vervangingsfeestdag is ingepland tussen kerstmis en nieuwjaar (algemeen vastgelegd voor het hele bedrijf).

Bovendien werken wij 40h/week in plaats van 38h/week. Dit wilt zeggen dat ik in totaal 4.5 ADV dagen heb opgespaard (dit jaar nog geen vakantiedagen opgenomen). Hiervan is 1 dag ingezet als brugdag in mei.

Nu heb ik de volgende vragen:

Wat gebeurd er met deze vervangfeestdag van 1 mei? Kan ik deze zelf opnemen tijdens mijn opzegperiode of wordt deze uitbetaald door de werkgever?

Wat zijn de mogelijkheden met de 3.5 ADV dagen. Ik zou deze willen opnemen in mijn laatste week maar het huidige verlofaanvraagsysteem laat niet toe om zelf te selecteren tussen ADV dagen of wettelijke feestdagen. Het systeem is zo opgebouwd dat deze eerst de officiële dagen inzet en dan pas de ADV dagen. Dus volgens HR is er niet de mogelijkheid om de ADV dagen op te nemen waardoor ik dus officiële dagen dien in te zetten.
Dit is niet voordelig gezien de uitbetaalde ADV dagen belast worden en ik minder officiële dagen kan overdragen naar de nieuwe functie. Bovendien heb ik dan "globaal gekeken" meer dan gemiddeld 38 uur per week gewerkt, wat toch niet in orde is mbt de wetgeving?

Reeds dank!

Steven

Re: Vervangingsfeestdagen

Geplaatst: 31 mar 2016 10:11
door JPV
1 mei = moet opgenomen worden (indien niet verplaatst), kan uitbetaald worden of kan je kwijt zijn (indien collectief verplaatst).

die 3,5 dagen verlof : kan afhangen van de sector of van de reglementering binnen het bedrijf. Hier is dus meer info over nodig.

Re: Vervangingsfeestdagen

Geplaatst: 31 mar 2016 10:33
door S1986
In de bijlage van de aanvulling ANPCB (gedeelte dat arbeidsduur bespreekt) bij CAO (PC 200) heb ik volgende teruggevonden:
  • Zes van die dagen worden naar keuze van iedere werknemer gelaten
  • Elk genomen verlof moet bij voorkeur worden afgetrokken van die dagen van de zes dagen inhaalrust die vrij naar keuze van de werknemer worden gelaten en die reeds verworven waren op de datum van het gevraagde verlof.
  • De werknemers die in de loop van een jaar afwezig geweest zijn en daardoor geen volledige prestaties hebben, hebben een beperkt recht op inhaalrust. Volgende worden als afwezigheden beschouwd:
    * de niet gepresteerde dagen voor de indiensttreding of na het vertrek van de werknemer wanneer de indiensttreding van de werknemer of zijn vertrek zich in de loop van het jaar voordoen
    * ...
  • Op het einde van het jaar of in geval van vertrek uit de vennootschap in de loop van het jaar wordt er overgegaan tot een onderzoek van het aantal dagen verlof dat door iedere werknemer werd genomen ter compensatie van de arbeidsduurvermindering.
    De dagen inhaalrust die niet konden worden genomen om dwingende beroepsredenen, geven aanleiding tot de betaling van een som die gelijk is aan het loon dat met die dagen overeenstemt.
Uit het tweede punt kan ik dus persoonlijk besluiten dat het huidige systeem van verlofaanvragen niet conform de bijlage van de CAO is. En uit punt 4 dat er een dwingende beroepsreden moet zijn om te verbieden deze op te nemen?

Re: Vervangingsfeestdagen

Geplaatst: 31 mar 2016 13:34
door JPV
kan je eens een link geven? ik vind die bijlage hier niet direct terug...