ontslag medische redenen

pip1979
Topic Starter
Berichten: 1

ontslag medische redenen

#1 , 3 jaar 4 weken geleden (25 jan 2016 15:04)

Hallo

Ik weet dat dit topic al meerdere malen aangehaald is,maar ik vind toch geen antwoord op mijn specifieke situatie. Dus sorry hiervoor en hopelijk kunnen jullie me toch helpen.

Momenteel ben ik al in ziekteverlof van 23/10/2015 en wegens rugproblemen. Ik sukkel ondertussen al 7 jaar met mijn rug en ik heb momenteel nog een contract van 24u als thuisverpleegkundige. Maar zelfs dit is voor mij niet houdbaar.
Mijn werkgever heeft mij onlangs naar de arbeidsgeneesheer gestuurd en ik had dan ook alle uitslagen van mijn onderzoeken meegenomen,ook van vroegere jaren. Nu heeft de arbeidsgeneesheer tegen mij gezegd dat ik naar de toekomst toe dit werk niet kan blijven doen,het zou alleen maar erger worden. Hij heeft mij dan ook voorgesteld om mijn ontslag wegens medische redenen aan te vragen.
Het punt is: ik weet niet goed wat ik hiermee moet doen.
Kan ik dat zelf aanvragen zonder in de problemen te komen of moet mijn werkgever dit mijn ontslag aanvragen(wat mij beter lijkt)? En hoe doe ik dit dan?
Moeten ze mij dan uit betalen of niet? Volgens mijn echtgenoot zijn werkgever wel.
En is het niet zo dat dit ontslag pas kan vanaf 6 maanden arbeidsongeschiktheid? Ik weet het gewoon niet meer,er is zoveel tegenstrijdige informatie te vinden. Hopelijk kunnen jullie wat meer duidelijk geven? Bedankt.

Groetjes Pip

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
JPV
Berichten: 14666
Juridisch actief: Ja

#2 , 3 jaar 4 weken geleden (25 jan 2016 17:19)

een "ontslag om medische redenen" bestaat niet. Maar men gebruikt deze term vaak omdat het duidelijker is dan "beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens definitieve medische overmacht". Die laatste term duidt echter duidelijk aan dat het niet over een ontslag gaat, maar gewoon over een einde wegens overmacht, omdat niemand er dus aan kan doen. En daardoor is er ook geen verbrekingsvergoeding of opzegtermijn. Wat de werkgever van je man zegt, klopt dus niet.

Of je een medische overmacht moet aanvragen: nee, zeker niet. Het maakt geen verschil of je het zelf geeft of indien de werkgever dit geeft.

Het is wél zo dat het niet altijd interessant is om zo'n beëindiging te doen. Het is voor jou eigenlijk enkel interessant als het je zou belemmeren om ander werk te zoeken. Meer zelfs, soms verlies je nog voordelen (hospitalisatieverzekering, ...) door zo'n medische overmacht te regelen. Tenzij je dus een goeie reden hebt: niet doen.

SJO
Berichten: 5

#3 , 2 jaar 11 maand geleden (14 mar 2016 11:17)

Beste JPV,

Kan je daar eventueel nog wat meer over vertellen wat zo de mogelijke nadelen zijn van de ontbinding van een arbeidsovereenkomst door medische overmacht? Mijn arts stuurt hier al een tijdje op aan, maar ik ben wat bang voor de consequenties. Ik ging vandaag hieromtrent ook informeren bij de vakbond en zij raadden me dit eigenlijk ook af.

Reclame

JPV
Berichten: 14666
Juridisch actief: Ja

#4 , 2 jaar 11 maand geleden (14 mar 2016 11:30)

het "nadeel" dat je doet is net dat je geen voordeel doet... je wint er dus niks bij, behalve de gemoedsrust om van je baas af te zijn.

Als je nog extralegale voordelen hebt (bvb hospitalisatieverzekering) zou je die bvb kwijt zijn.

Mod: zie nu dat je een andere persoon bent. Gelieve bij concrete vragen over een eigen situatie, ook een eigen topic aan te maken.


Terug naar “Aanwerving & Ontslag”