onvolledige uitleg?

derobbe
Topic Starter
Berichten: 4

onvolledige uitleg?

#1 , 30 dec 2015 16:09

Volgens mijn advocaat krijg je geen uitkering nadat je zelf ontslag neemt.

Volgens de website van de RVA krijg je een schorsing van 4 - 52 weken.

Is het antwoord van de advocaat onvolledig, of is de website van de RVA fout?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 31 dec 2015 07:28

Je krijgt idd in principe geen uitkering nadat je zelf ontslag neemt. Zie uitleg van de rva:

Het principe

U wordt toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen zo u het bewijs levert van:

een aantal arbeidsdagen in loondienst (wat we wachttijd noemen);
gedurende een bepaalde periode (referteperiode) onmiddellijk voorafgaand aan de uitkeringsaanvraag.
werkloosheidsuitkeringen te kunnen genieten moet u wegens omstandigheden onafhankelijk van uw wil zonder arbeid en zonder loon zijn.

- See more at: http://www.rva.be/nl/documentatie/infob ... PX1QD.dpuf

Zelf ontslag nemen geeft je dus in principe geen recht op uitkeringen, gezien u wegens omstandigheden afhankelijk van je eigen wil zonder arbeid/loon zit.

Je kan echter een aanvraag voor werkloosheidsuitkeringen indienen en dan telt:
U hebt uw werk verlaten?

In geval van werkverlating zonder wettige reden, kunt u een verwittiging krijgen of kunt u van het recht op uitkeringen uitgesloten worden gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 52 weken. Een deel of het geheel van deze periode kan het voorwerp vormen van een uitstel, d.w.z. dat u tijdens de periode van uitstel het recht op uitkeringen behoudt.

U kunt voor onbepaalde duur van het recht op uitkeringen uitgesloten worden indien de werkverlating is gebeurd met het opzet uitkeringen aan te vragen en werkloos te blijven

- See more at: http://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t47#h2_1

De sanctie is dus niet beperkt tot enkel een mogelijkheid tot een beperkte sanctie van 4 tot 52 weken, maar kan groter zijn.

Advocaat was dus correct afhankelijk van hoe duidelijk je je vraag stelde.

derobbe
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 31 dec 2015 10:13

Dus in de praktijk een schorsing van 4 tot 52 weken, mits een aanneembare en aantoonbare reden van vertrek, zoals een werkgever die diensten probeert af te persen en dreigt met lasterlijke aangifte bij de overheid.

In dit laatste geval zou een melding van mogelijk misdrijf bij de politie volledig moeten zijn als bewijs voor de RVA?

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 31 dec 2015 13:02

als je die laatste zaken kan bewijzen, is er zelfs geen sprake van een schorsing. Alles hangt af van de redenen van ontslag en de omstandigheden. Zo heb ik een werknemer gehad die de deur van zijn werkgever instampte en hem serieus bedreigde. Deze kreeg maar een minimumsanctie (twijfel nu tussen 4 en 8 weken). Dit omdat de RVA de werkgever kende en weet dat die mensen treiterde (geld bewust achterhouden), bovendien was de werknemer iemand die effectief in uiterste nood zat.
Een werknemer die zat achter het stuur zat en daarom ontslagen werd, kreeg echter 26 weken sanctie. Het feit dat die persoon relatieproblemen had was (terecht) geen excuus om dronken achter het stuur van een vrachtwagen te zitten.
Iemand die betast werd door de werkgever, maar omwille van familiebanden geen klacht wou indienen bij de politie en enkel een aantal aanwijsbare mails had ivm collega's die bevestigden dat de werkgever een liederlijk leven had (zonder over betastingen te spreken), kreeg zonder problemen uitkeringen.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”