Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Jumpie
Topic Starter
Berichten: 33

Redenen voor ontslag

#1 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 00:19)

Ik heb gelezen dat België "het unieke land " is waar een werkgever een werknemer nog altijd kan ontslagen zonder redenen. Dus kan men maar iedereen ontslaan wanneer men wilt?

Maar wat wanneer u uw ontslag krijgt omwille van roddels, klachten of aantijgingen en de werkgever ontslaat u dan zonder reden, dus met opzegvergoeding en/of opzegtermijn?

Kan men aan de werkgever vragen om de redenen van ontslag? Of is hij dit niet verplicht om te zeggen?

Want ik vind het toch weer straf dat in België op dat gebied weer alles mag en kan, waar dan ook de gewone man de dupe van is.

JPV
Berichten: 14719
Juridisch actief: Ja

#2 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 07:00)

er is sinds kort een verplichte motivering van het ontslag op vraag van de werknemer. Deze ontslagmotivatie kan, bij verkeerde reden van ontslag/weigering tot motivatie, aanleiding geven tot een schadevergoeding van 2 weken (indien geen/laattijdige motivatie) + een schadevergoeding van 4 tot 17 weken (afhankelijk van de feiten)

denlowie
Berichten: 10541
Juridisch actief: Nee

#3 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 08:33)

Werk hebben is een contract tussen de werknemer en de werkgever, en een contract kan altijd verbroken worden, natuurlijk daar staat altijd een verbreking vergoeding tegen over, dit is niet alleen in België maar overal.
Maar vergeet niet dat er grote discriminatie is in België, een werkgever moet het dubbel verbrekingsvergoeding betalen dan een werknemer en dit voor de zelfde feiten, en vroeger was er dan nog een verschil tussen een arbeider en een bediende.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

JPV
Berichten: 14719
Juridisch actief: Ja

#4 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 11:45)

dat is geen discriminatie. Heeft te maken met het onevenwicht in effect van het ontslag.

denlowie
Berichten: 10541
Juridisch actief: Nee

#5 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 13:55)

JPV schreef:dat is geen discriminatie. Heeft te maken met het onevenwicht in effect van het ontslag.Als dit de reden is, dan moeten ze ook de verkeer boetes aanpassen.

maar dit is zeker de reden niet, een kleine zelfstandige met één werknemer, en een grote multinationaal met 20.000 werknemers de verbrekingsvergoedingen zijn gelijk..
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

JPV
Berichten: 14719
Juridisch actief: Ja

#6 , 3 jaar 9 maand geleden (09 nov 2014 22:05)

denlowie schreef:maar dit is zeker de reden niet, een kleine zelfstandige met één werknemer, en een grote multinationaal met 20.000 werknemers de verbrekingsvergoedingen zijn gelijk..

dit is nochtans wel de reden. De aanpassingen die een werknemer in zijn privé-leven moet doen om zich te schikken naar een andere job, zijn stukken groter dan de aanpassingen die een werkgever moet doen voor het aanwerven van een andere werknemer. Kinderopvang, transport, ...

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”