Ontslag omwille van zwangerschap

Voornaam
Topic Starter
Berichten: 3

Ontslag omwille van zwangerschap

#1 , 4 jaar 5 maand geleden (15 sep 2014 16:09)

Op 20 augustus 2013 werd ik aangenomen als leerkracht in een secundaire school. Ik zei tijdens het sollicitatiegesprek zeker dat ik veranderde omdat de verplaatsingen naar Brussel vermoedelijk veel te zwaar zouden worden met twee kindjes...
Ik had op dat moment al één dochter én een dikke buik (was toen 5 maand ver).
Toen ze mij toch aannamen diezelfde dag, 20/8, direct na het gespek, was ik dus aangenaam verrast. Nooit gedacht nog ergens aangenomen te worden op 5 maand zwangerschap. Maar dolgelukkig natuurlijk.
Er werd heen en weer gebeld, gemaild, ik kreeg info over de school, ik kreeg mijn lesrooster toegestuurd, kreeg cursussen en ander materiaal, ging naar de personeelsvergadering, ging mee op de schoolfoto, diende documenten in op de personeelsdienst,... Er kon geen twijfel over bestaan dat ik was aangenomen en klaar om te starten op 1 september. Het enige wat er niet was, was een geschreven contract. Maar dat vond ik op zich niet vreemd want ik mijn 5 vorige jaren -in andere scholen, had ik dat ook nog nooit gekregen.
De drukke voorereidingsweek ging voorbij en ik draaide er helemaal in mee, deed alles wat van mij verwacht werd en was klaar om te starten. Ik begon het echter vreemd te vinden dat men mij maar niet vroeg wanneer ik juist plande van in bevallingsrust te gaan. Ik ben er dan maar zelf over begonnen door op 29/8 aan de dame van de personeelsdienst te laten weten wanneer ik had willen in bevallingsrust gaan.
Blijkaar is er dan een bom ontploft op die school, want de directeur beweerde dat ik daar nooit iets van gezegd had!!

Iedere maandag was in mijn uurrooster een vrije dag. Zo ook dus maandag 1 september. Nu was er wel een moment gepland voor klasfoto's en wilde ik graag weten of ik daarvoor dan al of niet moest komen naar school.
Opnieuw een bom die ontplofte. Als reactie hier op sprak de directeur namelijk een bericht in op mijn voicemail dat ze vrijdag (29/8) zodanig geschrokken waren van het 'nieuws' van mijn zwangerschap dat ze beslist hadden om toch iemand anders aan te stellen. Hij beweerde eveneens dit ingesproken te hebben op mijn voicemail. BAM! Daar stond ik dan. Ontredderd. Oneerlijk. Boos. Verdrietig...
Ik heb achteraf nog een persoonlijk gesprek met hem gevraagd én gekregen, maar 'in belang van de leerlingen' bleef hij bij zijn keuze om mij toch te vervangen.
Ik heb nadien vele instanties gecontacteerd omdat dit écht niet kon. Deze stuurden mij allemaal van het kastje naar de muur.
In november 2013 beviel ik dan van m'n zoontje. Helaas waren er nogal wat complicaties; hij lag tot eind februari 2014 in UZ Brussel. Uiteraard ging mijn aandacht dan naar hem en verschoof deze kwestie naar de achtergrond.
Is er iemand die mij kan zeggen of ik hier nu nog iets mee kan? Intussen ben ik er uiteraard al over, maar vorig jaar heeft dat een serieuze impact op mij gehad, in negatieve zin. Ik was er helemaal ondersteboven van en voelde me zo ongelooflijk oneerlijk behandeld.

Hopelijk kan die ('katholieke') school aangesproken worden op haar verantwoordelijkheid.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
JPV
Berichten: 14666
Juridisch actief: Ja

#2 , 4 jaar 5 maand geleden (15 sep 2014 16:19)

heb je dat voice-mailbericht nog?

Voornaam
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 4 jaar 5 maand geleden (15 sep 2014 16:26)

Ja, dat is een tweede kwestie. Ik had dat voicemail bericht goed bewaard omdat ik wist dat dat van belang kon zijn. Op een gegeven moment (ik vemoed rond nieuwjaar) heeft mijn gsm-operator (Base) zijn voicemailsysteem veranderd en waren de bewaarde berichten weg. Zonder verwittiging, zonder iets,...
Ik heb wel nog mails en andere documenten maar dat voicemail bericht daar werd dus letterlijk toegegeven dat het omwille van de zwangerschap was. Super jammer...
Ik contacteerde Base daaromtrent maar kwam 2 x bij een telefoniste die niet wist hoe en wat.
Ik weet dus niet in hoeverre ze dat bericht nog ergens hebben of niet. Ik weet evenmin hoe ik dat kan te weten komen. Als ik dat bericht terug zou hebben, dan staat het verband vast.

Reclame

JPV
Berichten: 14666
Juridisch actief: Ja

#4 , 4 jaar 5 maand geleden (15 sep 2014 16:29)

welke berichten heb je nog?

Sowieso is er trouwens het probleem van arbeidsrechterlijke verjaring na 1 jaar. Je zou dus strafrechterlijk moeten gaan, wat een langere procedure is.

Voornaam
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 4 jaar 5 maand geleden (16 sep 2014 11:04)

Ja, had ik dat geweten, dan had ik toch net iets sneller de draad van deze historie weer opgepikt. Al die mensen die ik direct na de gebeurtenissen vorig jaar hieromtrent contacteerde, allemaal verschillende instanties die me allen van het kastje terug naar de muur stuurden en niemand NIEMAND die me zei dat het binnen een jaar diende aangepakt te worden. Maar het zij dan maar zo. Ik was daar compleet door ontredderd en dat doe je niet met een zwangere vrouw. Dus ja, als hier nog iets met te doen is, dan doe ik dat!
Welke berichten heb ik nog? Berichten op voicemail? Niets meer.
Alle andere zijn mails met praktische afspraken, uurroosters, lesmateriaal,... Er is wel één persoon die kan bevestigen dat het kiezen van een andere kandidaat een rechtstreeks gevolg was van de 'schrik' van mijn zwangerschap. De directeur contacteerde een pedagogisch begeleider om die er van op de hoogte te stellen dat ik nu toch niet de lessen zou geven in dat schooljaar omdat ik zwanger was. En dat er om die reden dus iemand anders zou aangesteld worden. Ook die persoon contacteerde ik achteraf en zij gaf toe dat dit wel degelijk aan de basis lag. Ik heb haar nummer bewaard.

JPV
Berichten: 14666
Juridisch actief: Ja

#6 , 4 jaar 5 maand geleden (16 sep 2014 13:45)

Bel haar nog eens op (bvb in het kader van dat u haar als referentie vraagt bij een nieuwe job, om je niet-tewerkstelling van vorig jaar te verklaren aan een nieuwe werkgever) en neem dit gesprek op. U hebt het recht om zo'n gesprek op te nemen en te gebruiken in de rechtbank. Zij kan dan later, indien nodig, getuigen onder eed en haar versie van de feiten bevestigen/ontkennen.

U zal via de strafrechtbank dienen te gaan en uw schade te bewijzen. De bewijslast, dat u wegens zwangerschap gediscrimineerd bent, zal wel volledig bij u liggen. Best neemt u hiervoor een advocaat.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”