Ontslag krijgen wegens medische redenen

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

Ontslag krijgen wegens medische redenen

#1 , 10 apr 2014 17:07

Hallo iedereen, ik vroeg mij het volgende af:

Ik heb gestudeerd voor drukker met een specialisatiejaar. Ze hebben mij aangenomen in een grote drukkerij waar ik nu al 2 jaar werk. Nu komt het boven dat ik niet geschikt ben om drukker te zijn, omwille van mijn ogen. Ik heb inderdaad een vreemde aandoening waardoor mijn ogen niet stil staan. Ik kan zelfs mét correctie nooit perfect zicht krijgen. Voor ik mijn contract tekende kreeg ik te horen dat het "geen probleem" ging zijn daar zij hiervan op de hoogte kwamen tijdens mijn proefperiode. Voor mij was het een klap recht in het gezicht om uiteindelijk te horen dat ze mij geen drukker gingen laten worden. Ze gebaarden zich alsof ik daar al kennis van had. Nu heb ik mij zowat bedacht, en was zeker niet van plan helper te blijven binnen dat bedrijf voor de rest van mijn leven in 3 ploegen, zonder doorgroeimogelijkheden. Ben tevens nog jong, dus heb direct besloten dat ik in september terug wil gaan studeren.

Nu begint natuurlijk de miserie van: ik wil mijn ontslag krijgen. In het ergste geval dien ik het zelf in, ga ik 4 weken als interim werken, om uiteindelijk uitkeringsgerechtigd te zijn. Want dat is namelijk wat ik net wil, en zo vroeg mogelijk voor de veiligheid. Ik moet in juni kunnen aantonen dat ik uitkeringsgerechtigd ben, en voltijds wil studeren voor een knelpuntberoep. Hierdoor zou ik een jaar mogen gaan studeren met uitkering. Anders is het voor mij persoonlijk financiëel niet te doen!

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zelf niet hoef op te stappen? De preventiedienst heeft mij "geschikt" verklaard maar in het contract staat wel degelijk zeer duidelijk dat de werknemer over perfect zicht hoort te beschikken. Ik zie max. 7/10 als ik wakker genoeg ben, en dat kan enkel maar slechter door zenuwen of vermoeidheid. Ik zie zelfs niet in waarom ze mij nog op deze functie houden, het is een serieus risico voor het bedrijf. Als ik vraag of ze mij willen ontslaan wegens mijn medische beperking, wat moet ik doen als ze dat weigeren? Wat moet ik zeggen als ze mij per se op een andere functie willen steken? Bijvoorbeeld in het inktlabo. Wat als ik dat niet wil en écht mijn beroepskansen wil verbreden door te gaan studeren? Moet ik dan écht zelf ontslag nemen? Hoe ontwijk ik dan de sancties van de RVA? Want dit kan allemaal mijn plannen belemmeren, ik heb gehoord dat sancties van 7-52 weken kunnen duren. Aangezien het een onbekende variabele is binnen dit verhaal, ontwijk ik het voor mijn eigen veiligheid liever.

Ik heb ook gehoord dat men hiervoor gewoon langs moet gaan bij de arbeidsgeneesheer voor een ongeschiktheidsverklaring. Maar iemand van de vdab werkwinkel wist mij dan te zeggen dat ik best een attest van de oogarts neem als persoonlijk bewijs. Iemand van de RVA zegt mij dan dat ik dat niet mag doen. Het is nogal onduidelijk en het lijkt precies wel een mijnenveld waar je geen fout in mag maken, of het is omzeep. Ze wisten mij ook te vertellen bij de RVA, dat ik niet mag twijfelen om de arbeidsinspectie te raadplegen in zo'n soort situaties. Want het schijnt dat daar nogal mee gefoefeld wordt.

Ik hoop dat iemand mij hier een beetje mee kan helpen!

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 11 apr 2014 08:13

wat staat er als functie op je arbeidsovereenkomst?

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

#3 , 11 apr 2014 11:09

Officiëel gezien ben ik hulpdrukker. Maar aangezien een tweede controle hoort uitgevoerd te worden door de hulpdrukker is ook hiervoor perfect zicht vereist, staat ook in het contract.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 12 apr 2014 08:25

“Art.44.Om uitkeringen te kunnen genieten moet de werkloze wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn wil zonder arbeid en zonder loon zijn.”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).

‘ik wil mijn ontslag krijgen. In het ergste geval dien ik het zelf in’

Dient u zelf uw ontslag in dan is dit niet onafhankelijk van uw wil.

“Art.51.§ 1. De werknemer die werkloos is of wordt wegens omstandigheden afhankelijk van zijn wil kan uitgesloten worden van het genot van de uitkeringen overeenkomstig de artikelen 52 tot 54. Onder " werkloosheid wegens omstandigheden afhankelijk van de wil van de werknemer " wordt verstaan :1° het verlaten van een passende dienstbetrekking zonder wettige reden;...De bepalingen inzake werkverlating en ontslag zijn niet van toepassing :1° wanneer de werknemer vóór zijn uitkeringsaanvraag een nieuwe dienstbetrekking heeft uitgeoefend gedurende ten minste vier weken;§ 2. Na advies van het Beheerscomité bepaalt de Minister :...2° de procedure* welke dient te worden gevolgd in geval van betwisting over de lichamelijke of mentale geschiktheid van de werknemer om een dienstbetrekking uit te oefenen...”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).

* =art.33 Ministerieel Besluit Werkloosheidsreglementering.26 november 1991

“Art. 93.§ 1. De volledig werkloze kan op zijn vraag vrijgesteld worden van de toepassing van de artikelen 51, § 1, tweede lid, 3° tot 6°, 56 en 58 gedurende de periode tijdens dewelke hij studies met een volledig leerplan volgt, indien de volgende voorwaarden vervuld zijn :...”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

#5 , 12 apr 2014 14:48

Welbedankt voor de beknopte reactie j.demoor!

Ik bereid mij mentaal al een beetje voor. Het gesprek vindt plaats de volgende maandag. Ik zal de uitkomst ervan hier nadien ook even neer schrijven!

Alvast bedankt!

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

#6 , 13 mei 2014 16:58

Het gesprek verliep goed en het bedrijf is mee gegaan in mijn beslissing. Zo hebben we de arbeidsovereenkomst verbroken wegens medische overmacht. Ben hiervoor bij de huisarts en de arbeidsgeneesheer geweest. Intussen is mijn contract verlopen op 30/04/2014. Nu ben ik gegaan naar de HVW met mijn C4 en attesten. Zij wisten mij enkel nog te zeggen dat er nog een attest van de werkgever ontbrak. Namelijk: de verklaring dat er geen andere gepaste beroepsbetrekking bestond. Heb hiervoor gebeld naar mijn personeelsdienst en zij wisten hier niet direct een antwoord op. Ze gingen er naar kijken. We zijn intussen al bijna een week verder. Wat moet ik beginnen doen als ze weigeren deze verklaring af te leggen? Wat als er wél een andere gepaste beroepsbetrekking was?

mvg

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#7 , 13 mei 2014 17:19

hebben we de arbeidsovereenkomst verbroken? Heb je wat getekend?

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

#8 , 22 mei 2014 18:08

Ik heb de verbreking van het contract wel degelijk getekend.

Zij zijn ook eerder vorige week op de hoogte gehouden geweest. Blijkbaar waren ze het vergeten. De verklaring lag maandag binnen. Ben er vandaag mee naar de HVW gestapt. Zij geven mij nu wel een hoop problemen. De C4 die ik eerder binnen stak blijkt ook niet in orde te zijn. Dit is een samenvatting van de zaken die foutief waren op de C4:

DEEL C:
-Aangekruist "IN GEVOLGE VAN OVERMACHT" - ingeroepen op 15/04/2014

Deze datum klopt niet. Het moet zijn dezelfde datum van de uitdiensttreding indien we spreken over medische overmacht: 30/04/2014

DEEL D:
De volgende vergoedingen werden betaald:
-1: Het normale loon tijdens de opzeggingstermijn. (Staat tussen haakjes bij geschreven: "Bedenktijd". Ik vond de kwestie rond bedenktijd wel al heel exotisch).
Deze termijn dekt de periode van 22/04/2014 tot en met 30/04/2014

-3: een opzegsvergoeding werd toegekend indien de werknemer heeft verlaten in onderling overeenkomst met de werkgever
dekt periode van 22/04/2014 tot en met 30/04/2014

Dit klopt dan weer helemaal niet. Was me niet eerder opgevallen. De periode van 22/04/2014 was ik nog in dienst. Ik heb het gewoon aangepakt door wettelijk verlof te pakken gedurende deze periode. Er werd mij daar bovenop trouwens ook geen opzegsvergoeding betaald zoals zij hier wel aanduiden/beweren. Wettelijk gezien kan dit zelfs niet omdat bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht geen opzegstermijn of vergoeding van te pas komen. Bij wijze van spreken is het: van de ene dag op de andere "op straat".

Bovendien staat er op mijn verklaring dat er een verbreking van de arbeidsovereenkomst plaatsvond in onderling akkoord. Dit is weeral niet juist en kan knellen bij de RVA zegt de HVW. Omdat wettelijk gezien onderling akkoord onder mijn toestemming valt. Dan is het ineens niet meer overmacht. Nu was dit wel een uitzondering, en kon dit bij medische overmacht wel gebeuren. Maar de mannen van de HVW vertelden mij: Nu je de C4 toch moet vernieuwen, vernieuw de verklaring ook maar zodat er geen betwisting meer mogelijk is.

Kloppen mijn assumpties die nu parallel staan met de HVW? Kan mij misschien iemand halen waar ze in gods naam die "bedenktijd" vandaan haalden? Ik heb dit vooraleer ik stappen nam onderzocht. Ik zou gewoon van de ene dag op de andere buiten moeten werden gezet! Zonder termijn of vergoeding, en uitkeringsgerechtigd. Intussen heb ik al een ander werk in tijdelijke placement. Maar ik had toch graag een uitkering gehad voor de 20 dagen waarin ik thuis zat.

Mvg

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#9 , 22 mei 2014 19:45

Wat heb je exact getekend?

Mindrone
Topic Starter
Berichten: 13

#10 , 23 mei 2014 19:06

Het volgende stond op de brief die ik ondertekend heb:

Ondergetekende partijen:

Werkgever...

Werknemer...


stellen vast dat de tussen hen bestaande arbeidsovereenkiomst niet verder kan uitgevoerd worden ingevolge medische overmacht. De arbeidsovereenkomst eindigt op 30/04/2014.

Deze medische overmachtssituatie, zijnde de definitieve arbeidsongeschiktheid van de werknemer voor het overeengekomen werk, blijkt immers uit het nodige doktersattest.

Aangezien de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet te wijten is aan de fout van een van beide partijen, is geen enkele partij gehouden tot het naleven van een opzeggingstermijn of het betalen van een verbrekingsvergoeding.

Aldus opgemaakt in twee exemplaren te ... op 29/04/2014


Voor akkoord,

Handtekening werkgever... Mijn handtekening.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 23 mei 2014 22:07

Dan zal een verbeterde c4 voldoende zijn. Zelfs zonder nieuwe c4 zou het, mits verhoor bij de rva, wel lukken

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”