Verplicht ontslag medische redenen

Versmesse
Topic Starter
Berichten: 1

Verplicht ontslag medische redenen

#1 , 10 jun 2013 20:55

Hallo, mijn vriendin werk nu 2.5 jaar vast in een bedrijf. Daar ze fibromyalgie heeft zit ze af en toe eens thuis door haar aandoening .
Na haar 2de ziekteperiode dit jaar ( volgens de werkgever de 5 de maal op een jaar tijd) kwam ze terug op het werk waarbij ze te horen kreeg dat ze ontslag zou krijgen door medische redenen.
Daarbij zou ze naar de dokter moeten gaan en een verklaring vragen dat ze definitief niet meer geschikt zou zijn voor het huidige werk en huidige regime bij de huidige werkgever.
En bij de arbeidsgeneesheer zou ze dan een verklaring van overmacht medische redenen moeten halen.
Kan de werkgever deze procedure verplichten aangezien ze haar werk wel nog perfect kan uitvoeren doch meer dan gemiddeld werknemer ziekteperiodes heeft.
Of kan ze ervoor kiezen dat de werkgever haar ontslaat wegens reorganisatie aangezien dit financieel aantrekkelijker is voor ons ?
Hopendo op een spoedig antwoord,

Mvg,

Versmesse.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 jun 2013 03:10


Kan de werkgever deze procedure verplichten aangezien ze haar werk wel nog perfect kan uitvoeren doch meer dan gemiddeld werknemer ziekteperiodes heeft.
hij kan je bij een werkhervatting naar de arbeidsgeneesheer sturen als dit gebeurd kan je best uw vakbond inlichten om de procedure mee op te volgen

28 MEI 2003. - Koninklijk besluit betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers.
Art. 35. Na minstens vier weken afwezigheid wegens om het even welke ziekte, aandoening of ongeval of wegens bevalling, worden de werkne(e)m(st)ers tewerkgesteld aan een veiligheidsfunctie, functie met verhoogde waakzaamheid, een activiteit met welbepaald risico, of een activiteit verbonden aan voedingswaren, verplicht aan een onderzoek bij werkhervatting onderworpen.
Wanneer de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer het nodig oordeelt wegens de aard van de ziekte, de aandoening of het ongeval, kan dit onderzoek plaats vinden na een afwezigheid van kortere duur.
Dit onderzoek gebeurt ten vroegste op de dag waarop het werk of de dienst wordt hernomen en ten laatste op de achtste werkdag daarna.

Art. 36. Het onderzoek bij werkhervatting moet de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer in staat stellen na te gaan of de werknemer nog steeds geschikt is voor de werkpost die hij voordien bezette of de activiteit die hij voordien uitoefende, en in geval van ongeschiktheid, de in artikel 34 bedoelde gepaste preventie- of beschermingsmaatregelen te nemen.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”