ontslag om medische reden

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

ontslag om medische reden

#1 , 16 apr 2013 10:33

Goeiemiddag allemaal.

Ik ben momenteel in ziekte wegens een traumatisch incident op het werk. De verzekering heeft het afgekeurd als AO maar dit vecht ik momenteel aan .
Ik heb onlangs mijn ontslag gekregen met een opzegtermijn van drie maanden. Ik ben contractueel bediende bij de provincie.
Nu heeft mijn werk me gebeld om me te vragen om zelf ontslag te nemen om medische reden. Zij zien ook in dat, nu meteen, mijn opzeg doen geen optie is.
Heeft dit nadelen voor mij. Zij beweren dat hun arbeidsgeneesheer dit zeker zal aanvaarden.
In mijn sector (sociale) zal ik niet meteen aan de slag kunnen vanwege het aanwezig trauma. Ook is dit, door toedoen van een aantal omstandigheden, veel meer aanwezig en stel ik mezelf de vraag of nu werken er volledig inzit. (ben in doorgedreven therapie)

Groeten, little dancer.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#2 , 16 apr 2013 10:39

Even erbij vermelden dat deze therapie betaald wordt door mijn werk. Aangezien dienst welzijn en preventie dit aanvaard heeft.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 16 apr 2013 16:19

Op zich heeft dit geen grote nadelen voor jou als je toch niet meer van plan bent om terug te gaan werken bij je huidig werk. Het geeft je wat mentale rust dat die periode voorbij is. Je moet wél, om geen problemen te hebben bij de RVA, medisch afgekeurd worden door de arbeidsgeneesheer en daarna moet de werkgever je arbeidsovereenkomst om medische redenen beëindigen. Je krijgt dan géén opzegtermijn, geen verbrekingsvergeoding, maar kan onmiddellijk stempelen mocht dit nodig zijn.

Je kan ook, in plaats van de werkgever je te laten ontslaan, zelf ontslag nemen om medische redenen, op zich maakt het niets uit, maar het lijkt me altijd zekerder dat je werkgever je ontlsaat dan dat je zelf ontslag neemt. Indien je een foute procedure zou volgen om zelf ontslag te nemen, zijn de problemen voor jou, anders zijn ze voor de werkgever. Contacteer indien nodig je vakbond voor een brief voor beëidinging van de arbeidsovereenkomst om medische redenen ;).

Reclame

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#4 , 16 apr 2013 20:14

Alvast bedankt voor het snelle antwoord.
Ik dacht wel dat ze beter mijn ontslag geven. In prinicipe kunnen ze dit nu al. :!:

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 16 apr 2013 20:46

Eigenlijk mag je niet over ontslag spreken, maar over een "beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens (medische) overmacht". Stirkt genomen is dat geen ontslag.

Als ze je nu "gewoon" ontslaan zonder arbeidsgeneesheer, moeten ze wel nog een verbrekingsvergoeding betalen.

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#6 , 28 mei 2013 16:40

Hallo,
ik ben niet ingegaan op hun vraag om zelf medisch ontslag te nemen.
Nu zit het zo, dat één van de vier titularissen die ik vervang, op pensioen gaat. Vervalt mijn contract dan ook automatisch? (zou beter zijn)
Ik heb mijn ontslag wel al gehad met een termijn van drie maanden opzeg.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#7 , 28 mei 2013 17:06

Staat in je AO dat je effectief 4 personen vervangt?

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#8 , 28 mei 2013 17:37

Inderdaad en één ervan gaat op pensioen deze persoon telt voor 7u36

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#9 , 28 mei 2013 20:24

dan lijkt me in het slechtste geval je arbeidsovereenkomst gewoon van onbepaalde duur, maar is de opzegtermijn nog altijd van toepassing. Verandert in de praktijk niks dus.

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#10 , 28 mei 2013 20:44

Ik heb even mijn contract nog eens goed nagelezen en er staat wel in:

Artikel 2: Indien het motief voor de vervanging wegvalt, neemt het contract automatisch, van rechtswege en zonder inachtneming van een opzeggingstermijn op dat ogenblik een einde. In het geval van voortijdige opzegging in de loop van de vervanging, wordt de opzeggingstermijn vastgesteld overeenkomstig de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

Ben je daar iets mee? :idea:

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 29 mei 2013 07:29

nee, gezien je opzeg reeds bezig is en het motief voor de vervanging nog altijd er is, er is iemand tekort.

Motief voor de vervanging die wegvalt = de werknemer komt terug.

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#12 , 29 mei 2013 12:55

Nu heb ik telefoon gehad omtrent mijn contract. Ik heb 2 contracten, eentje voor een 4/5, hiervan gaat één titularis dus op pensioen.
Een ander voor 1/5 voor een vervanging van een ouderschapsverlof en die stopt op 30/6.
Zij zeggen dat de stopzetting rechtsgeldig is. Nu val ik dus vanaf 1/6 op een 1/5 contract, heeft dit gevolgen voor mijn uitkering? Ik zal best contact opnemen met het ziekenfonds.

Stel, in het beste geval dat het toch als Arbeidsongeval wordt aanvaard, kan ik dan ook de kosten na deze periode doorrekenen, zoals de psycholoog en dokter? ( de psych wordt nu door werk betaald maar stopt bij einde contract)
Deze zijn beiden van mening dat ik nog niet werkbekwaam ben momenteel.

Franciscus
Berichten: 38602

#13 , 29 mei 2013 13:40

Om een arbeidsongeval te zijn moet het ongeval voldoen aan specifieke voorwaarden.
Als het daar niet aan voldoet ==> geen arbeidsongeval. het is een plotse gebeurtenis die een letsel veroorzaakt en die voorvalt tijdens en door het feit van uitvoering van de arbeidsovereenkomst’. Juridisch bekeken zijn er in deze definitie twee bestanddelen te onderscheiden: een ongeval met letsel en de band tussen ongeval en arbeid.
Een traumatisch incident wil dus helemaal niet zeggen dat het als arbeidsongeval zal worden erkend.

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#14 , 29 mei 2013 13:50

Geloof me Franciscus,
ondertussen heb ik die regel al meerdere malen gelezen.
Is een ingewikkeld dossier, zelfs bij de verzekering zeggen ze dat. Ik wil je gerust het dossier eens doorsturen, ik zit al bijna aan een roman. :lol:
Maar de verzekering stelt, zo interpreteer ik het toch, doordat ik al andere ( misschien voor anderen) ' traumatische' zaken heb meegemaakt, tijdens het uitvoeren van mijn werk, er sprake is van cumul. Terwijl de specialist, en hun eigen adviserend geneesheer volgt dit, zegt dat er wel een causaal verband is.

littledancer
Topic Starter
Berichten: 32

#15 , 29 mei 2013 14:01

Franciscus,
adviserend geneesheer van Ethias stelt in zijn bespreking:

Psychische decompensatie tgv voorval op het werk (datum)
en een diagnose van post traumatische stress stoornis werd weerhouden, gezien een onverwerkt, ernstig incident op het werk in (datum)

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”