arbeidsrecht

RVO
Topic Starter
Berichten: 1

arbeidsrecht

#1 , 10 okt 2012 10:05

Men vriendin was pas zes weken thuis met rugklachten en moest na haar terugkomst langs bij een controlearts, deze arts vertelde har dat de werkgever haar had verzocht om mijn vriendin arbeidsongeschikt te verklaren omdat het niet meer goed botert tussen hun twee .
Mag dit zomaar .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xastheron
Berichten: 719

#2 , 10 okt 2012 10:17

U mag uw dokter ook vragen om op te schrijven dat u zwanger bent: als uw dokter correct is, onderzoekt hij eerst en trekt hij dan de conclusies (bvb "u bent een man, waar val je me mee lastig"). Dus uw werkgever mag vanalles vragen aan de controlearts, hij heeft nu dus gevraagd "kan je controleren of deze persoon arbeidsongeschikt is".
Hoe hij het verwoord heeft, daar hebben we het gissen naar... Tenzij u dit ofwel opgenomen hebt, ofwel de dokter dit wil bevestigen.

Indien u twijfelt aan de correctheid van de controlearts, of indien u belangenconflicten (bvb de dokter kent de baas) vermoedt, dan kan u altijd een tegenexpertise vragen. Moest het zover komen, dan klopt u eens aan bij de vakbond en de mutualiteit voor extra info.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 10 okt 2012 19:02

doe dit dan wel DIRECT na het bezoek van de controlearts, die termijnen zijn héél kort.

Reclame

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#4 , 10 okt 2012 20:03

Men vriendin was pas zes weken thuis met rugklachten en moest na haar terugkomst langs bij een controlearts, deze arts vertelde har dat de werkgever haar had verzocht om mijn vriendin arbeidsongeschikt te verklaren omdat het niet meer goed botert tussen hun twee .
Mag dit zomaar .
is het niet de arbeidsgeneesheer ?

kb 28/5/2003
Onderafdeling 3. - Onderzoek bij werkhervatting.

Art. 35. Na minstens vier weken afwezigheid wegens om het even welke ziekte, aandoening of ongeval of wegens bevalling, worden de werkne(e)m(st)ers tewerkgesteld aan een veiligheidsfunctie, functie met verhoogde waakzaamheid, een activiteit met welbepaald risico, of een activiteit verbonden aan voedingswaren, verplicht aan een onderzoek bij werkhervatting onderworpen.
Wanneer de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer het nodig oordeelt wegens de aard van de ziekte, de aandoening of het ongeval, kan dit onderzoek plaats vinden na een afwezigheid van kortere duur.
Dit onderzoek gebeurt ten vroegste op de dag waarop het werk of de dienst wordt hernomen en ten laatste op de achtste werkdag daarna.


Art. 58. De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer brengt de werknemer op de hoogte van zijn recht om een beroep te doen op de overleg- en beroepsprocedures bedoeld in dit besluit.

Art. 65. Dit beroep is geldig ingesteld op voorwaarde dat het bij aangetekende brief wordt toegezonden aan de bevoegde geneesheer-arbeidsinspecteur van de Medische Arbeidsinspectie binnen de zeven werkdagen na de verzendingsdatum of overhandiging van het formulier voor de gezondheidsbeoordeling aan de werknemer.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”