concurrentie beding / afwijkingsbeding

Summer2012
Topic Starter
Berichten: 4

concurrentie beding / afwijkingsbeding

#1 , 25 jul 2012 15:46

Hallo

In mijn huidig arbeidscontract staat een vermelding van een afwijkingsbeding is dit hetzelfde als een concurrentiebeding?

De werkgeer verbindt zich er toe aan de werknemer, bij de effectieve beeindiging van de arbeidsovereenkomst, een vergoeding te betalen die gelijk is aan de helft van het brutoloon dat overeenstemt met de toepassingsduur van het beding nl 6 maanden.De werkgever kan binnenn een termijn van 15 dagen, te rekenen vanaf de beeindiging van de arbeidsovereenkomst, aan de toepassing van het beding verzaken. In dat geval is bovenvermelde vergoeding niet verschuldigd.

Bij overtreding van dit beding is de bediende aan de werkgever een vergoeding verschuldigd bestaande uit enerzijds de terugbetaling van de door de werkgever betaalde vergoeding en anderzijds een bedrag gelijkwaardig aan het terug te betalen bedrag. De werkgever kan een hogere vergoeding eisen mits het bewijs te leveren van de geleden schade.

Dit beding heeft uitwerking in alle gevallen waarin de arbeidsovereenkomst een einde neemt, behalve wanneer de bediende terecht de arbeidsovereenkomst beeindigd wegens een aan de werkgever te wijten dringende reden.

Groeten,
Melissa
Laatst gewijzigd door Summer2012 op 17 feb 2013 16:27, 2 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 jul 2012 08:21

Indien de werkgever je effectief 6 maand loon uitbetaalt, ja.

Het moet natuurlijk wel over een soortgelijke activiteit gaan. Ben jij bvb uitsluitend actief in veevoeder bij je huidig bedrijf, dan kan hij niet claimen dat je concurrentie aandoet als je volgende werkgever iets met zaden te maken heeft. (tenzij beide linken hebben met elkaar, ik ben geen specialist op vlak van mest bvb :p)


mod: foutje verbeterd, het gaat hier duidelijk over een internationaal bedrijf, dus is een internationale 'beperking' wel degelijk geldig.

Summer2012
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 26 jul 2012 09:29

Beste,

Hartelijk dank voor uw reactie!

Betekend dit dat omdat het internationaal bedrijf is dat ik wereldwijd niet dezelfde functie zou mogen uitvoeren, is dit niet gebonden aan limieten?

Moeten ze mij ook uitbetalen als ik bijvoorbeeld naar een niet concurrent ga werken?

Mijn brutoloon ligt boven de 31467 €, dus voor alle functies geldt er dan dit concurrentiebeding? Ik dacht juist dat dit expliciet vermeldt moet staan in de cao van het paritair commitee voor welke functies het concurrentiebeding geldt? Maar ik kan niets terug vinden over concurrentiebeding hierin? Is het concurrrentiebeding dan geldig?

Groeten,
Melissa
Laatst gewijzigd door Summer2012 op 17 feb 2013 16:24, 2 keer totaal gewijzigd.

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 26 jul 2012 09:52

Wat betreft de geografische beperking:
De beperking tot België is zo geregeld dat het concurrentiebeding voor gewone bedrijven die voornamelijk in België actief zijn, slechts indien u later opnieuw in België werkt van toepassing is, anders dreigt nietigheid. Voor een bedrijf met internationaal karakter (de zogenaamde multinationals), kan er wél buiten de grenzen gegaan worden, maar opnieuw slechts in de landen waar ze actief zijn. Ik vermoed bvb dat Quick niet actief is in Nederland, mocht u voor dat bedrijf werken, dan kan u gerust in Nederland bij McDonalds gaan werken (bedrijven zijn slechts voorbeelden).

Als u geen commerciële salesfunctie hebt bij uw huidige werkgever en u kan uw oude kennis in een nieuw bedrijf als salesmedewerker niet gebruiken, dan mag u gerust daar werken. Leidt u echter het ontwikkelingsteam van hamburgers in de Quick in België, dan mag u niet bij McDonalds hun marketing, zelfs al zijn de jobs volledig verschillend, u kan de kennis wel degelijk gebruiken om voordeel te doen. (dit in de veronderstelling dat de werkgever u wel degelijk het concurrentiebeding uitbetaalt).

Als u naar een niet-concurrent gaat, kan het bedrijf afzien van het niet-concurrentiebeding, maar moeten ze dit uitdrukkelijk doen én op tijd. Zien ze niet expliciet af, dan moeten ze je dit betalen, zelfs al zeggen ze later dat je geen concurrentie voor hen kon zijn.

Brutoloon heeft enkel iets te maken met het concurrentiebeding voor handelsvertegenwoordigers, die hebben een ander systeem. Concurrentiebeding kan in bepaalde sectoren aan bepaalde voorwaarden verbonden zijn, maar er geldt een algemene CAO. Zie: http://www.cnt-nar.be/CAO-ORIG/cao-001-bis-(21.12.1978" onclick="window.open(this.href);return false;).pdf

Summer2012
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 26 jul 2012 10:09

Bedankt voor uw snelle reactie! Ik kan het document algemene Cao niet openen?

Ik dacht juist dat het loon ook een rol speelt? als je bijvoorbeeld beneden de €57.660 valt zijn er voor bepaalde functies concurrentie bedingen geldig afhankelijk van de cao of is dit niet zo?

Groeten,

Melissa
Laatst gewijzigd door Summer2012 op 17 feb 2013 16:25, 1 keer totaal gewijzigd.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 26 jul 2012 12:01

Deze link zal beter werken :)
http://www.cnt-nar.be/CAO-ORIG/cao-001- ... .1978).pdf

en godverdomme (sorry voor het vloeken), ik dacht dat er effectief ook in pc 220 zo'n concurrentiebeding van toepassing was (had er ooit over gelezen), maar dit is niet het geval! Vergeet dus wat ik gezegd heb heirvoor ;).

Bij PC 220 is er géén concurrentiebeding onder de 57660 euro brutoloon (nét nog dubbel gecontroleerd).

Afbakening moet duidelijk zijn, bij onduidelijkheid geldt het voordeel van de werknemer: sowieso kan wereldwijd niet, gezien het me vreemd zou lijken dat je werkgever bvb in Noord-Korea actief is. Je kan enkel een concurrentiebeding inroepen voor de landen waar je actief bent als onderneming, zelfs al claim je overal te leveren.

Idem voor de functie: moet beperkt worden tot soortgelijke activiteiten die jij doet.

Moraelin
Berichten: 319

#7 , 26 jul 2012 17:30

Ik heb hier wel een vraag over: is dit wel afdwingbaar in België, zo'n concurrentiebeding ? Want dit is een typisch Amerikaanse clausule (ik heb ze ook) maar bij navraag blijkt dat het voor de werkgever bijna onmogelijk is om dit hard te maken in de rechtbank. Stel dat je naar een concurrent wil overstappen dan mag dat dus niet, ergens wel logisch, maar er is een grote grijze zone wat verstaan wordt onder "soortgelijke activiteiten". Bij de TS staat het nog verder gedefinieerd maar anders is dit wel zeer algemeen.

Summer2012
Topic Starter
Berichten: 4

#8 , 26 jul 2012 19:03

Beste JPV,

super bedankt voor de informatie.
Dat er voor paritair comitee 220 geen concurrentiebeding is betekend dit dat het concurrentiebeding in mijn contract nu wel of niet geldig is?

Ik begrijp wel dat zo'n concurrentiebeding een bescherming is voor bedrijven als werknemers naar de concurrent stappen, maar voor de werknemers is het ook wel een belemmering voor hun carriere. Als het je 1e baan is teken je nogal snel een contract met zo'n concurrentiebeding terwijl je maar half weet wat het precies inhoudt??

Groeten,

Melissa
Laatst gewijzigd door Summer2012 op 17 feb 2013 16:26, 1 keer totaal gewijzigd.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#9 , 26 jul 2012 22:17

concurrentiebeding is niet van toepassing indien je loon te laag is :).

ConcB
Berichten: 5

#10 , 29 aug 2012 15:43

Hallo,

Hoe wordt het brutojaarloon berekend?
Hoe moet een forfaitaire onkosten vergoeding, bedrijfswagen en een dagvergoeding in het bruto jaarloon berekend worden?

Dank bij voorbaat.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 30 aug 2012 08:49

-> bedrijfswagen: moet gewaardeerd worden voglens het NORMAAL voordeel dat een werknemer daarmee doet.
-> forfaitaire onkostenvergoeding/dagvergoeding: als u geen onkosten maakt, kan u ook geen forfaitaire onkostenvergoeding krijgen voor uw niet-prestaties. Daarom kan dit ook niet inbegrepen worden in het brutojaarloon, tenzij u kan bewijzen dat deze vergoedingen verdoken loon zijn (omdat ze hoger zijn dan de werkelijk gemaakte kosten), maar dat zal u dan op een herziening komen te staan ivm die vergoedingen uit het verleden.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”