Ontslagen worden - wat met resterende vakantiedagen tov dop

lemmens_steven
Topic Starter
Berichten: 3

Ontslagen worden - wat met resterende vakantiedagen tov dop

#1 , 07 mar 2007 11:58

Beste,

Zoals in mijn vorige vraag uitgelegd kreeg ik op 1 maart 2007 mijn ontslag. Ik heb een ontslagbrief ontvangen met daarin de melding dat mijn opzegtermijn 6 maand bedraagd en zal eindigen op 31/08/2007 (dus een einddatum werd vermeld door de werkgever).

Er resten mij nog een 20-tal vakantiedagen waarvan ik reeds een 10-tal heb gepland om op te nemen.

Stel nu dat ik geen ander werk vind tegen 31/08/2007 en ik nog 10 vakantiedagen niet heb opgenomen bij mijn huidige werkgever dient mijn huidige werkgever mij deze 10 dagen dan extra uit te betalen eind augustus?

Indien zo, heb ik dan vanaf 1 september recht op een werkloosheidsvergoeding of zal ik er dan (door mijn 10 dagen uitbetaalde vakantie) pas vanaf 10 september recht op hebben?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Steve.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sperwer
Berichten: 1155

#2 , 07 mar 2007 13:06

Eerst verplicht alle vakantie dagen opnemen,tenzij je kan bewijzen deze op andere tijdstippen te hebben geplant.

Heye
Berichten: 468

#3 , 07 mar 2007 14:02

Hallo,

Misschien leuk om weten is dat de wekloosheidsinstelling uw niet opgenomen vakantiedagen uitbetaald. Ja ge kunt in betaald verlof gaan op den dop.
Voor meer info verwijs ik U door naar onderstaande link

http://www.rva.be/D_opdracht_VW/default ... t2=Begrip1

Je bent NIET verplicht om vakantiedagen op te nemen.

Als je zelf je ontslag indient, wordt de opzegtermijn niet geschorst bij ziekte of vakantie. Dat is wel het geval als je werkgever je ontslaat.

Ben je een bediende:
Dan moet je werkgever je op het moment dat de arbeidsovereenkomst afloopt het volgende uitbetalen:

vakantiegeld voor de nog niet opgenomen vakantiedagen.
het vervroegde vakantiegeld, dat wordt berekend op grond van je arbeidsprestaties van het jaar dat je ontslag neemt. Deze dagen moet je dan in mindering brengen op je vakantie van het volgende vakantiejaar.

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

Reclame

sperwer
Berichten: 1155

#4 , 07 mar 2007 15:37

Leer eens lezen.
Wanneer kunt u vakantie nemen ?
Als werkloze hebt u recht op 24 dagen (4 weken) vakantie per jaar, de eventueel tijdens een arbeidsperiode genomen dagen inbegrepen. In principe ontvangt u uitkeringen voor de vakantiedagen die u tijdens uw werkloosheid neemt, behalve indien ze gedekt zijn door vakantiegeld (dit is het geval indien u als loontrekkende hebt gewerkt tijdens het volledige voorbije jaar of een gedeelte ervan).

U kunt het ogenblik van uw vakantie vrij kiezen en beslissen ze in ??n keer of in verschillende keren op te nemen. Indien u uw vakantie in verschillende keren opneemt, dan moet u minstens een vakantieperiode van 6 opeenvolgende dagen nemen (behalve indien u reeds minstens 6 - al dan niet opeenvolgende - vakantiedagen hebt genomen tijdens een arbeidsperiode). De andere dagen mogen vrij worden genomen in ??n keer of in verschillende keren, v??r en/of na de bovengenoemde periode van 6 opeenvolgende dagen.

Indien u onvolledig vakantiegeld ontvangt, dan moet u eerst de dagen opnemen die door dit vakantiegeld zijn gedekt.

U moet de door vakantiegeld gedekte vakantiedagen v??r het einde van het jaar opnemen, zoniet zullen deze worden afgetrokken van uw uitkeringen van de maand december
.

De door vakantiegeld gedekte vakantiedagen mogen niet worden opgenomen tijdens een periode van volledige werkloosheid die door een verbrekingsvergoeding wordt gedekt.
http://www.rva.be/D_opdracht_VW/default ... t2=Begrip1

Staat toch duidelijk dat de niet opgenomen vakantie dagen niet worden betaald, maar afgetrokken worden van de werkloosheidsuitkering.

Heye
Berichten: 468

#5 , 07 mar 2007 15:58

Hey,

Juist sperwer je wordt uitbetaald door het fonds indien je nog dagen over hebt en indien je arbeider bent.
Sorry mijn vergissing.

Bij een bediende:

Dan moet je werkgever je op het moment dat de arbeidsovereenkomst afloopt het volgende uitbetalen:

vakantiegeld voor de nog niet opgenomen vakantiedagen.
het vervroegde vakantiegeld, dat wordt berekend op grond van je arbeidsprestaties van het jaar dat je ontslag neemt. Deze dagen moet je dan in mindering brengen op je vakantie van het volgende vakantiejaar.
Dit geldt ook als je zelf ontslag neemt.

Deze stelling klopt wel

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

sperwer
Berichten: 1155

#6 , 07 mar 2007 20:42

klopt.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 jan 2016 01:17



Indien u onvolledig vakantiegeld ontvangt, dan moet u eerst de dagen opnemen die door dit vakantiegeld zijn gedekt.

U moet de door vakantiegeld gedekte vakantiedagen v??r het einde van het jaar opnemen, zoniet zullen deze worden afgetrokken van uw uitkeringen van de maand december
.

heeft er iemand de wet en het artikel waar dit instaat
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden


de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#9 , 27 jan 2016 12:48

er staat niets bij over inhouding van de uitkering (enkel) in december

Art. 46.<KB 2006-07-28/33, art. 3, 154; Inwerkingtreding : 01-08-2006> § 1. Wordt voor de toepassing van artikel 44 inzonderheid als loon beschouwd :
1° het loon gewaarborgd door de wetgeving met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten, door een collectieve arbeidsovereenkomst die de onderneming bindt en door de wetgeving betreffende de bezoldiging door een openbare overheid;
2° het loon voor feestdagen, vervangingsdagen van een feestdag en feestdagen of vervangingsdagen tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid;
3° het vakantiegeld;
4° de bezoldiging voor een schoolvakantieperiode, ontvangen door de leerkracht, tewerkgesteld in een onderwijsinstelling, opgericht of gesubsidieerd door een Gemeenschap;
5° de vergoeding waarop de werknemer aanspraak kan maken uit hoofde van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, [4 met inbegrip van de vergoedingen in het kader van het niet-concurrentiebeding en van de uitwinningsvergoeding,]4 met uitzondering van de vergoeding wegens morele schade en de vergoeding die toegekend wordt ter aanvulling van de werkloosheidsuitkering;
6° het voordeel dat wordt toegekend aan de werknemer in het kader van een opleiding, studies of een leertijd;
[3 7° de vergoeding bedoeld in artikel 19, § 1, vijfde lid, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders.]3
De Minister kan na advies van het beheerscomité bepalen :
1° het tijdstip waarop de werkloze de dagen gedekt door vakantiegeld of door de bezoldiging bedoeld in het eerste lid, 3° en 4° moet uitputten alsmede de wijze waarop het aantal dagen dat door deze bezoldiging gedekt is wordt berekend;
2° in welke gevallen en onder welke voorwaarden het voordeel bedoeld in het eerste lid, 6°, niet als loon wordt beschouwd.
Voor de toepassing van het eerste lid, 5°, wordt beschouwd als een vergoeding voor morele schade, de vergoeding toegekend ter compensatie van de extra-patrimoniale schade die het gevolg is van een foutief gedrag in hoofde van de gewezen werkgever, en die dus niet in de plaats kan treden van de voordelen toegekend in het kader van een normale ontslagregeling.
Voor de toepassing van het eerste lid, 5°, wordt beschouwd als een vergoeding die toegekend wordt ter aanvulling van de werkloosheidsuitkering, de vergoeding of het gedeelte van de vergoeding, toegekend ingevolge de uitdiensttreding van een onvrijwillig werkloze, indien de navermelde voorwaarden vervuld zijn :
- de vergoeding werd door de partijen niet als opzeggingsvergoeding aangemerkt;
- de vergoeding of het gedeelte van de vergoeding kan niet in de plaats treden van de voordelen toegekend in het kader van een normale ontslagregeling, aangezien deze laatste voordelen daadwerkelijk werden toegekend.
[4 ...]4
§ 2. Voor de toepassing van artikel 44 wordt de werknemer geacht een loon te hebben ontvangen voor de dagen inhaalrust.
De mobiliteitsvergoeding die toegekend wordt aan de werkman die ressorteert onder het paritair comité van het bouwbedrijf, wordt niet als loon beschouwd, indien zij betrekking heeft op een dag waarvoor de werkman die het werk niet kan aanvatten, krachtens de uitvoeringsbesluiten van artikel 27, tweede lid, van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, geen recht heeft op loon.
§ 3. Worden voor de toepassing van artikel 44 niet beschouwd als loon, de inkomsten voortvloeiend uit :
1° een mandaat van gemeenteraadslid of een mandaat van provincieraadslid;
2° een mandaat van lid van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° een functie van rechter in sociale zaken;
4° het voordeel dat wordt toegekend door het Participatiefonds aan de werkloze die geniet van het voordeel bedoeld in artikel 36sexies of in artikel 45, vijfde lid;
5° de voogdij over niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 22 december 2003 tot uitvoering van Titel XIII, Hoofdstuk 6 " Voogdij over niet-begeleide minderjarige vreemdelingen " van de programmawet van 24 december 2002, voor zover de voogdij beperkt blijft tot het equivalent van twee voltijdse voogdijschappen.
[1 § 4. Voor de toepassing van § 1, eerste lid, 5°, wordt de vergoeding waarop de werknemer aanspraak kan maken uit hoofde van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, met uitzondering van de vergoeding wegens morele schade en de vergoeding toegekend ter aanvulling van de werkloosheidsuitkering, geacht een aantal maanden te dekken dat wordt vastgesteld overeenkomstig deze paragraaf.
[3 De door de werkgever verschuldigde bedragen, in voorkomend geval samengeteld]3, exclusief het bedrag dat in voorkomend geval toegekend wordt aan de werknemer in toepassing van de wetgeving inzake jaarlijkse vakantie, en exclusief het bedrag dat betrekking heeft op een eindejaarspremie, wordt gedeeld door het normale loon waarop de werknemer gerechtigd zou zijn voor een tewerkstelling gedurende één maand.
Het voormelde resultaat wordt geproportioneerd indien het bedrag betrekking heeft op een periode waarvoor de werknemer normaal recht zou gehad hebben op één van de hierna vermelde uitkeringen, indien de arbeidsovereenkomst niet ware beëindigd :
1° een onderbrekingsuitkering ingevolge een vermindering van de arbeidsprestaties, voor zover de vergoeding die aan de werknemer verschuldigd is, niet werd berekend op het loon dat vooraf gaat aan de vermindering;
2° de deeltijdse werknemer met behoud van rechten die een inkomensgarantie-uitkering geniet;
3° [2 de vrijwillig deeltijdse werknemer die gedurende de werkhervatting in toepassing van artikel 104, § 1bis, gerechtigd is op een inkomensgarantie-uitkering;]2
4° de deeltijdse werknemer bedoeld in het koninklijk besluit van 30 juli 1994 betreffende het halftijds brugpensioen.
De proportionering geschiedt door het voormelde resultaat :
1° te vermenigvuldigen met de factor Q, zoals bedoeld in artikel 99, 1°, en te delen door de wekelijkse arbeidsduur die voorafging aan de vermindering, in de hypothese bedoeld in het vorige lid, 1°;
2° te vermenigvuldigen met de tewerkstellingsbreuk Q/S, zoals bedoeld in artikel 99, 1° en 2°, die geldt op het tijdstip van de uitdiensttreding in de hypotheses bedoeld in het vorige lid, 2° en 4°;
3° te vermenigvuldigen met Q/(S x n/12), in functie van de tewerkstellingsbreuk Q/S, zoals bedoeld in artikel 99, 1° en 2°, die geldt op het tijdstip van de uitdiensttreding, in de hypotheses bedoeld in het vorige lid, 3°. In dit geval correspondeert "n" met het aantal halve uitkeringen waarop de werknemer gerechtigd is overeenkomstig artikel 103.
De rest van het resultaat van de berekening overeenkomstig de vorige leden wordt omgezet naar een aantal kalenderdagen door vermenigvuldiging met 30, waarbij het resultaat van deze laatste berekening wordt afgerond naar de hogere eenheid.]1
[3 § 5. De bepalingen van § 4 zijn van toepassing op de vergoeding bedoeld in § 1, eerste lid, 7°.]3
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#10 , 27 jan 2016 14:09

er staat niets bij over inhouding van de uitkering (enkel) in december
toch wel:
Art. 46.<KB 2006-07-28/33, art. 3, 154; Inwerkingtreding : 01-08-2006> § 1. Wordt voor de toepassing van artikel 44 inzonderheid als loon beschouwd ...
3° het vakantiegeld;
...
De Minister kan na advies van het beheerscomité bepalen :
1° het tijdstip waarop de werkloze de dagen gedekt door vakantiegeld of door de bezoldiging bedoeld in het eerste lid, 3° en 4° moet uitputten alsmede de wijze waarop het aantal dagen dat door deze bezoldiging gedekt is wordt berekend;
...

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#11 , 27 jan 2016 18:11

het is voor iemand die een vakbondsopleiding heeft gevolgd in december en krijgt hiervoor deels een werkloosheidsuitkering en aangevuld met bestaanszekerheid tot het dagloon, nu had die niet al zijn verlof opgenomen en rva betaald geen uitkering en werkgever betaald dan die bestaanszekerheid niet. het is een dag opleiding en geen dag werkloos, daarom had ik graag de exacte tekst waaruit blijkt dat zij dan ook de tegemoetkoming van werkloosheidsuitkering voor opleiding mogen inhouden
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#12 , 27 jan 2016 18:56

hethet is een dag werkloosheid waarop een opleiding gevolgd wordt, en werkloosheid kan niet genoten worden als die persoon nog verlof open staan heeft. Zie de teksten die hierboven geciteerd worden.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#13 , 27 jan 2016 20:10

en kan de werkgever op die basis de bestaanszekerheid dan ook niet betalen?
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#14 , 27 jan 2016 20:36

en kan de werkgever op die basis de bestaanszekerheid dan ook niet betalen?
bestaanszekerheid zonder werkloosheid is gewoon loon en dus onderhevig aan RSZ-bijdrages voor werkgevers etc.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”