Loonafhouding bij zwart werk

Leila
Topic Starter
Berichten: 19

Loonafhouding bij zwart werk

#1 , 09 jan 2007 04:19

Geachte,
een goede vriendin van me vraagt aan mij hoe ze hier het best informatie over kan inwinnen.

Het betreft de volgende situatie.

Een studente werd aangenomen in een beenhouwerij, waar ze vanaf de eerste dag geen contract bij heeft gekregen. Gezien de nieuwe sociale wetgeving, leek dit mss het meest interessants voor haar en concludeerde ze hier uit dat het zwart werk zal worden. Na drie maanden komt er een contract te voorschijn, waarin staat dat ze van die tijd tot die tijd zou aangenomen zijn geworden. Aangezien ze ook nog elders werkt en zich zo aan haar 79 u per maand gehouden heeft, wordt ze nu letterlijk verplicht dat ene contract te handtekenen (waarin staat geschreven dat ze zich ertoe verbindt zgn 23 dagen per jaar max te werken). Uiteraard weigert ze dit contract te tekenen. Met als volgt: weigering van loonbetaling en dat (wat helemaal niet de afspraak is) al haar uren zullen worden aangegeven. Wat kan ze hier bij verrichten? Welke stappen kan ze ondernemen? Verder is er ook een camera-bewaking in de beenhouwerij en er wordt er mee gedreigd dit aan te tonen via deze apparatuur?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Henk
Berichten: 3

#2 , 24 jan 2007 11:11

Schitterend. Ik stel voor dat u de werkgever zijn zin laat doen en laat aantonen aan de arbeidsinspectie dat uw vriendin daar al die uren in het zwart gepresteerd heeft. En dring er op aan dat alle gewerkte uren worden aangegeven.

Enkele principes:
Jobstudenten moeten altijd een geschreven contract hebben. Is er geen geaschreven contract, dan wordt dit verondersteld als zijnde een contract van onbepaalde duur. De slager kan geen tegengetekend arbeidscontract voorleggen. Maar je moet dus wel op een of andere manier kunnen aantonen dat je in loondienst van de slager werkte. Werd het loon cash betaald of via een overschrijving?

Je mag als student ook meer werken, sommige studenten moeten zelf in hun levensonderhoud voorzien, maar dan wordt je niet meer als kind ten laste beschouwd. En moet je je inkomen uiteraard aangeven.
Maar weet dat in dergelijke geschillen de student het sterkste staat.

En voor alle duidelijkheid: mocht de slager toch zo dom zijn om iets met die videobanden te doen dan zal het behoorlijk zwaaien. De boetes voor het in het zwart te werk stellen van personeel zijn behoorlijk hoog. En tussen haakjes, staat die camera er wel legaal?

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”