Dit tart elke verbeelding en recht op verdediging.

Roger A
Topic Starter
Berichten: 36

Dit tart elke verbeelding en recht op verdediging.

#1 , 22 feb 2011 23:03

Hoe pak ik dit het best aan, en welke te volgen stappen ?
Ik ben een 46 jarige arbeider en ben VCA gecertifieerd voor bouw en hoogwerk en was werkzaam in de schoonmaak, specialisatie ramen wassen.

Ik ben destijds bij een glazenwasser in dienst gegaan, die alle veiligheidsregels aan z'n laars lapte, alsook geen rekening houdt met hun eigen arbeidsregels en welzijn van hun werknemers, geenwerkkledij, materiaal en/of geschikt gereedschap, eigen aan de sector.
Ik ga een lang verhaal kort maken, Ik kreeg onenigheid met de werkgever omdat ik bepaalde werken niet kon of mocht uitvoeren, steeds omwille van veiligheid of gebrek aan geschikt werkmateriaal, en toen ik uiteindelijk ermee langs de vakbond ging, adviseerde ze mij om toch nog geen klacht in te dienen, dus heb ik hun raad opgevolgd.
Toen samenwerken niet langer mogelijk was, ben ik ontslagen, met behoud van opzeg en verbrekingsvergoeding, maar toen ik m'n loonfiche kreeg, bleek dat er inhoudingen gedaan waren voor gereedschappen die ik was gaan halen, die gefactureerd waren aan, en ook betaald waren door werkgever. Toen ik dat niet accepteerde heeft ze een slechte C4 opgestuurd, en werd ik nadien, na het verhoor 8 weken geschorst, maar...hun motivatie voor die schorsing, kan ik niet aanvaarden van al mijn schriftelijke bewijzen en klachtweerlegging is huiveringwekkend. Op gesprek vertelde ze mij dat ik uitgenodigd was, na het aankrijgen van 3 klachten van klanten van de werkgever, waar NERGENS mijn naam op vermeld werd, alleen "uw werknemer of ruitenwasser" en nergens een bewijs zoals een werkbon of daglijst die naar mij verwijst. Ik kreeg 15' min om mijn argumenten en documenten neer te leggen, maar ,ik citeer, "Mr. wij gaan uw aangereikte bewijzen niet verifieren of controleren, en morgenmiddag wordt er een beslissing genomen" , en idd 3 dagen later brief in de bus met 8 weken schorsing, ik heb toen nog meer bewijzen verzameld en bezorgd, maar nog was het niet goed genoeg, zelfs een aantoonbaar bewijs dat ik door die schorsing een aanwerving en een examen voor een vaste betrekking misliep was geen voldoende reden om hun beslissing te herzien. Ik ben enige kostwinnaar, ben gehuwd en heb 2 kinderen 8 1/2j en 17 maand).
Wat begrijp ik niet in dit verhaal, want ik vind dit waanzinnig !
Wat kan of moet ik nu doen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 23 feb 2011 08:20

Dringend bij uw vakbond langsgaan met dit verhaal, werkmateriaal dient door de werkgever voorzien te zijn, en mag niet door de werknemer betaald worden. Zelfs indien u nog kosten had, kan dit trouwens niet zonder uw akkoord van uw loon worden vastgehouden.
Bij een tuchtonderzoek heeft u het recht u te laten bijstaan door uw vakbond, en dient alles volledig bewezen te worden.

xena

#3 , 23 feb 2011 11:07

werkmateriaal dient door de werkgever voorzien te zijn, en mag niet door de werknemer betaald worden.
dit is niet altijd waar , bij ons in de haven hebben de kuipers ook allemaal hun eigen gereedschap bij daartegenover staat een forfaitaire vergoeding van 10,42euro per gewerkte shift , hetzelfde voor werkkledij het is verboden uw eigen werkkledij te onderhouden maar wij krijgen hiervoor een forfaitaire vergoeding is dan wel lettelerlijk verboden maar wordt aanvaard , in de bouw heeft zowat elke metser zijn eigen truweel enzo... , heeft de werknemer het gereedschap in ontvangst genomen (waarvan bewijs) en na het ontslag niet terug afgeleverd aan zijn werkgever ? uiteraard zelfs dan is het nog niet helemaal zeker dat het ten laste komt van de werknemer , maar als er bvb nog 2 ladders een splinternieuw boormachine slijpmachine enz...nog in het bezit is van de werknemer heeft de werkgever wel een punt .

een wijziging van ontslagreden is wel schriftvervalsing , vraag aan de juridische dienst van uw vakbond tijdig beroep aan te tekenen tegen deze schorsing en uw ingehouden loon terug te vorderen van uw werkgever

loonbeschermingswet 12/4/1965
Art. 23. Op het loon van de werknemer mogen alleen in mindering worden gebracht:
1° de inhoudingen krachtens de belastingwetgeving, de wetgeving op de sociale zekerheid en krachtens particuliere of collectieve overeenkomsten betreffende bijkomende voordelen inzake sociale zekerheid;
2° de krachtens het werkplaatsreglement opgelegde geldboeten;
(3° de vergoedingen en schadeloosstellingen, verschuldigd ter uitvoering van artikel 18 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, en van artikel 24 van de wet van 1 april 1936 op de arbeidsovereenkomst wegens dienst op binnenschepen en van artikel 5 van de wet van 10 februari 2003 betreffende de aansprakelijkheid van en voor personeelsleden in dienst van openbare rechtspersonen.) <W 2003-02-10/34, art. 7, 012; Inwerkingtreding : 09-03-2003>
4° de voorschotten in geld verstrekt door de werkgever;
5° de gestelde borg voor het nakomen der verplichtingen van de werknemer.
Het totaal van de inhoudingen mag niet meer bedragen dan één vijfde van het bij elke uitbetaling verschuldigde loon in specie na aftrek van de inhoudingen op grond van de belastingwetgeving, van de wetgeving op de sociale zekerheid en van particuliere of collectieve overeenkomsten betreffende bijkomende voordelen inzake sociale zekerheid.
Deze beperking is echter niet van toepassing wanneer de werknemer bedrog heeft gepleegd of vóór de afrekening van de in het eerste lid, 3°, bedoelde vergoedingen en schadeloosstellingen vrijwillig zijn dienstbetrekking heeft beëindigd.

Reclame

ganapathi tantra
Berichten: 1340

#4 , 23 feb 2011 16:33

Ook in onze sector van de schrijnwerkerij dienen de manne over hun eigen kist te beschikken en krijgen daarvoor een vergoeding.
Belangrijk is niet wie je bent maar wel wie je kent

Turaki
Berichten: 6870

#5 , 23 feb 2011 20:19

Als je een vergoeding krijgt voor zelf aan te kopen materiaal, betaald de werkgever nog steeds, en voorziet hij, onrechstreeks in het werkmateriaal.
Eigen keuze wat je gebruikt vermindert dit principe niet.
Men zou evengoed kunnen werken met een catalogus waaruit je moet kiezen. Komt op hetzelfde neer.

Roger A
Topic Starter
Berichten: 36

#6 , 24 feb 2011 15:25

Deze werkgever vergoede meestal als wij iets gaan halen waren, en bij ontslag vorderde ze dat allemaal terug van mijn loon.
Dit verhaal is ook bekend bij de vakbond, ze hebben zelfs een brief daarover geschreven, maar zoals tegenwoordig altijd, blinkt de vakbond weer uit in niets doen, ze zeggen als ze niet betaald gaan we geen zaak starten, kost ons teveel, en brengt te weinig op, maar wel een brief sturen met de vraag om 2 maand achterstal te betalen, waarom zou ik nog.

Roger A
Topic Starter
Berichten: 36

#7 , 24 feb 2011 15:25

Deze werkgever vergoede meestal als wij iets gaan halen waren, en bij ontslag vorderde ze dat allemaal terug van mijn loon.
Dit verhaal is ook bekend bij de vakbond, ze hebben zelfs een brief daarover geschreven, maar zoals tegenwoordig altijd, blinkt de vakbond weer uit in niets doen, ze zeggen als ze niet betaald gaan we geen zaak starten, kost ons teveel, en brengt te weinig op, maar wel een brief sturen met de vraag om 2 maand achterstal te betalen, waarom zou ik nog.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 24 feb 2011 21:57

wat staat er op de C29 als reden van je sanctie (letterlijk)?

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”