Hulp bij ontslag met onozele reden

misty379
Topic Starter
Berichten: 1

Hulp bij ontslag met onozele reden

#1 , 10 jan 2011 21:33

Hello iedereen, hopelijk kunnen jullie me informatie geven
Situatie:

Ik werkte bij een matrassenwinkel als assistent manager , waar ze gebruikte oude matrassen recycleren , voor de duidelijkheid indien je een oude matras heb die weg moet wordt die kosteloos meegenomen bij aankoop van een nieuwe.
Die wordt niet in de stock opgenomen voor inventaris.
Op een dag komt er een vreemdeling in de winkel en vraag me of ik geen oude matrassen heb ( vreemdelingen kopen die op voor afrika of zo) , we waren met 5 tewerkgesteld die dag in de winkel omdat we de winkel herschikten, om plezier te doen en eerlijk gezegd om plaats te hebben in me stock gaf ik 1 gebruikte oude matras mee , de man wou me betalen maar weigerde het geld en gaf hem gewoon mee.
De dag erna kreeg ik telefoon van een huilende district manager , ik werd ontslaan , é zeg ik waarom dan wel?Diefstal ! Intussen ga de voorbel met een aangetekend schrijven waar me werdt vermeld dat ze mijn contract zullen moeten beindigen en ik 2 dagen later op hoofdkantoor werdt verwacht dus geen enkele reden stond vermeld op die brief .Intussen ben ik dus wel gaan werken hé nog altijd vol ongeloof want dit is een matras van een klant hé dus nog niet eens hun eigendom en had die dag meer dan 6000 euro gestort van de leverdag .
2 dagen voorbij ik na hoofdkantoor , nu blijkt dat er een verkeerde communicatie is geweest en ze dachten dat ik geld had ontvangen en er idd geen diefstal is , waw me eer was hersteld was al iets ,ze hebben me 3 maand verbreking betaald zonder dat ik hoefde te presteren , intussen kreeg ik ook me c4 , nu sta erop vermeld dat ik ontslaan ben voor fout en tussen haakjes (niet respecteren van procedures)
Nu blijkt volgens syndicaat dat ik een sanctie kan krijgen van rva , das straf dat , ik voel me bedrogen en belogen , oke dat ik mss niets mocht meegeven maar een aangetekende verwittiging zou toch voldoende zijn geweest vind ik zeker als ze nooit ontevreden waren had zelfs opslag gekregen..
Ik mis me werk en mis me collegas, de klanten alles gewoonweg !
Intussen heeft syndicaat nieuwe c4 gevraagd of wat ze juist bedoelen met fout
Nu ik ben zo gekwetst , kan dit zomaar ?
Volgens syndicaat kunnen ze je altijd buiten zetten zomaar alle dat kan toch niet hé ik wil werken en niet aan den dop staan ..
Ik heb echter wel een aanbevelingsbrief meegekregen voor volgende werkgevers daar ben ik blij mee of toch niet ik weet het niet meer
Wat zouden jullie doen rechtbank heeft dit wel zin?
Alvast bedankt voor jullie reacties

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
xena

#2 , 11 jan 2011 06:01

.
Laatst gewijzigd door xena op 21 okt 2011 10:10, 1 keer totaal gewijzigd.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 11 jan 2011 08:57

1) je hebt, zelfs al heb je geen geld ontvangen, nog altijd diefstal gepleegd (allez, toch minstens medeplichtig). Rechtbank heeft dus geen enkele zin, je hebt effectief een fout begaan én je bent niet om dringende reden ontslagen. Zij moeten natuurlijk wél kunnen bewijzen dat je een matras (eigendom van hen) meegegeven hebt. hoe dit kan als het niet in een inventaris staat, versta ik niet echt (tenzij video/getuigen).

2) voor de RVA zal je beschouwd worden als iemand die schuld heeft aan zijn ontslag, gezien die fout. Daarvoor kan je gesanctioneerd worden. Echter, het is wel zo dat je enkele positieve elementen kan aanbrengen: je hebt een positieve aanbevelingsbrief, men heeft je na die diefstal nog enkele dagen laten verderwerken (wat niet echt de gewoonte is) én men heeft je verder uitbetaald. Dit kan de sanctie van (normaal) ongeveer 13 weken sterk doen verminderen. Natuurlijk is het best dat je nu werk vindt, je hebt nog enkele maanden om werk te zoeken.

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 11 jan 2011 11:03

en toch is er een belangrijk detail waardoor de hele constructie toch wel wankelt...
er is geen diefstal gepleegd, want ...de oude matrassen worden niet ge-inventariseerd....er bestaan geen aankoopfacturen van, of geen betalingsbewijzen of inbewaringsbewijzen..
deze matrassen behoren dus strikt genomen niet tot het bedrijfseigendom.
Interessant als informatie is ook de uiteindelijke bestemming van deze matrassen, gaan ze naar een recyclagebedrijf?Moet men er geld voor uitgeven om er van af te geraken? (transport etc...)
en ook belangrijk detail: er was een dreigend stockageprobleem: de werknemer heeft gehandeld vanuit de motivatie om een nakend plaatsprobleem pro-actief te remedieren :-)

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 11 jan 2011 11:08

Voor de RVA maakt de al dan niet diefstal niks uit: er is een fout gebeurd (de werknemer geeft dit zelf toe, gezien hij een waarschuwing gepast zou vinden), dus kan het ontslag te wijten zijn aan deze fout. Die matrassen zijn eigendom van iemand: ofwel de oorspronkelijke klant (die echter het eigendomsrecht heeft afgestaan aan de winkel) ofwel de winkel (die dit echter niet heeft geïnventariseerd). De werknemer kan moeilijk beweren dat die matrassen zijn eigendom waren en hij ermee mocht doen wat hij wou ;).

Er kan aan de winkel enkel een kleine fout verweten worden: maar dan wss eerder van fiscale aard (matrassen in 't zwart verkopen aan dat recyclagebedrijf)

Lightning

#6 , 11 jan 2011 11:10

TS is ook niet ontslagen wegens diefstal, maar voor het 'niet respecteren van procedures'. Als de procedure is dat de oude matrassen bestemd zijn voor recyclage (opgehaald door gespecialiseerde firma), dan heeft TS een fout gemaakt tegen de procedure. De reden is overigens van geen belang aangezien er op een correcte manier een verbrekingsvergoeding uitbetaald is. Het ontslag is dus geldig.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”