Eenzijdige opzegging/Dwingende reden

Verlinde
Topic Starter
Berichten: 3

Eenzijdige opzegging/Dwingende reden

#1 , 15 sep 2010 19:38

Mijn vrouw werkt momenteel bij een Outsourcing bedrijf gespecialiseerd in administratie. Tot op heden werd zij outsourced bij een klant die sinds 1 augustus 2010 besloten heeft het contract stop te zetten de dag dat mijn vrouw uit haar zwangerschaprust annex verlof zou komen.
Nu blijkt dat het outsourcingbedrijf (haar eigenlijke werkgever) niet in staat is een nieuwe opdracht binnen haar profiel te vinden. Vandaag kreeg zij dan ook telefoon met de mededeling dat de alsnog enige opdracht die haar werkgever voorstelt aan te nemen is, want ze kan niet in dienst blijven zonder in een opdracht te zitten, anders moet ze maar haar ontslag indienen (letterlijk gezegd aan de telefoon).

Nu is die aangeboden opdracht verre van het profiel dat mijn vrouw heeft. Na wat heen en weer gebabbel komen we tot de volgende twijfelpunten, waar we graag wat opheldering over zouden krijgen (+ een nacht slapen) vooraleer zij morgen moet beslissen.

1) Kan zij tot eenzijdige opzegging van het werkcontract gedwongen worden en zoja hoe precies?
2) Kan de werkgever hier om dwingende reden haar ontslaan, als zij de opdracht weigert, ondanks dat zij kan voorleggen andere opdrachten te hebben opgevolgd, ook al was het negatief?
3) Kan zij als werknemer, de werkgever persuaderen tot haar ontslag aangezien er geen job kan gevonden worden volgens haar profiel? Of in zachtere termen, een wederzijdse overeenkomst met behoud van uitkering (en) ontslagpremie?
4) Is er iets dat wij overzien?

Alvast bedankt voor de input.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 15 sep 2010 21:50

1. Niemand kan je dwingen om een contract eenzijdig op te zeggen. Wat je echter wss bedoelt is of de werkgever kan beweren dat ze eenzijdig haar contract heeft opgezegd door niet in te gaan op dit aanbod. En daar is het antwoord... ja én nee. Alles hangt af van wat het aanbod precies is (ook de duurtijd) en in welke mate het verschilt van haar "gewoonlijk" werk. Check daarom goed je arbeidsovereenkomst. Staat daar "X wordt aangenomen voor de functie van "consultant in transport van medische documenten tussen universitaire ziekenhuizen", dan zou ik (maar elke rechter interpreteert dit anders) stellen dat X elke consultancy-opdracht over documententransport (of niet-goederentransport) moet aanvaarden én elke opdracht die enigszins in de lijn ligt daarvan: bvb transport van medische producten, workflows in ziekenhuizen, ... . Een opdracht als bvb consultant in SAP-programmatie moet ze dan niet aanvaarden, een opdracht als administratief bediende ook niet. Er is hier wel een voorwaarde bij: het moet over een ESSENTIËLE wijziging gaan. Dat je vrouw dus een maand tijdelijk "gewoon" administratief werk moet doen in afwachting van een nieuwe opdracht, kan je niet weigeren.
2. Indien de opdracht essentieel anders is dan wat haar arbeidsovereenkomst voorschrijft (of de gewoonte, maar dan moet dit duidelijk te bewijzen zijn én langdurig én bevestigd door de werkgever), kan ze een ontslag om dringende reden aanvechten (de werkgever kan dit natuurlijk altijd doen, maa rhet zal niet zonder schadevergoeding kunnen). Indien niet, kan ze dit niet weigeren.
3. de werkgever moet de werknemer werk verschaffen. Bij outsourcen is het "bench" zitten echter niet ongebruikelijk. Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik vermoed dat dit in rechtspraak wel aanvaard is.
Een wederzijdse overeenkomst zal je geen recht geven op uitkeringen (gezien je wettelijk zélf op het ontslag hebt aangestuurd), in die wederzijdse overeenkomst kan je natuurlijk wel naar eigen dunken afspraken maken over financiële consequenties van dit ontslag;
4. Best werkt je vrouw toch bij die opdracht, alvast in het begin. Stel dat je vrouw immers weigert om die opdracht te doen omdat ze die als essentieel verschillend vindt, maar dit dan in de werkelijkheid niet zo is, kan je juridisch met een probleem zitten. Ze kan nog altijd schriftelijk (e-mail kan daarvoor voldoende zijn) protesteren tegen deze opdracht en uitkijken of ze nu een eenzijdige, essentiële wijziging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan hardmaken. Nu dit al proberen te doen, zal misschien véél meer problemen veroorzaken.

Leg de gegevens over het werk voor aan een vakbond of een advocaat, die kunnen dit beter inschatten dan je dit zelf kan doen of via een forum waar men niet over alle gegevens kan beschikken.

Verlinde
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 15 sep 2010 23:00

Dank je voor deze opinie, wij zijn immers lang niet zo hard geschoold in juristiek als jij lijkt te zijn. We gaan er een nachtje over slapen na alle verkregen informatie van vandaag.

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”