ontslag door overmacht

sonora
Topic Starter
Berichten: 8

ontslag door overmacht

#1 , 06 mar 2010 10:44

Ben nu reeds 6 maand thuis wegens ziekte , blijkbaar heeft de werkgever het recht om ontslag in te roepen wegens overmacht .
Vraag : hoe lang moet ik terug werken (dagen) om ontslag wegens overmacht te ontlopen ? ( is bewijs van werkhervatting ziekenfonds voldoende )

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
xena

#2 , 06 mar 2010 11:40

Ben nu reeds 6 maand thuis wegens ziekte , blijkbaar heeft de werkgever het recht om ontslag in te roepen wegens overmacht .
de vraag is of uw defenitieve arbeidsongeschiktheid is vastgesteld ? hij kan u niet ontslaan omdat u 6 maanden ziek bent wel omdat je defenitief arbeidsongeschikt bent en daarvoor moet men de voorgeschreven procedure volgen

arbeidsovereenkomstenwet 3/7/1978
" Art. 34. § 1. De arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte of ongeval, waardoor het voor de werknemer definitief onmogelijk wordt om het overeengekomen werk te verrichten, maakt niet uit zichzelf een einde aan de overeenkomst wegens overmacht.
§ 2. De in § 1 bedoelde definitieve arbeidsongeschiktheid moet worden vastgesteld hetzij door de behandelende geneesheer van de werknemer, hetzij door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Indien de vaststelling uitgaat van de behandelende geneesheer van de werknemer, dient dit te worden bevestigd door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Bij gebreke hieraan kan de door de behandelende geneesheer vastgestelde definitieve arbeidsongeschiktheid niet worden gebruikt om het einde van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht vast te stellen.
De Koning is bevoegd om, bij een in Ministerraad overlegd besluit, nadere procedureregels te bepalen aangaande de in het vorige lid bedoelde vaststelling van definitieve ongeschiktheid van de werknemer om het overeengekomen werk te verrichten.
§ 3. Wanneer een werknemer, overeenkomstig de § 2 bedoelde procedure, definitief ongeschikt wordt verklaard om het overeengekomen werk te verrichten, is de werkgever ertoe gehouden die werknemer aan het werk te houden overeenkomstig de aanbevelingen van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, door zijn arbeid aan te passen, of als dat niet kan door hem ander werk te geven, tenzij wanneer dat noch technisch noch objectief mogelijk is of wanneer dat om gegronde redenen redelijkerwijze niet kan worden geëist.
§ 4. Wanneer een aanpassing van de arbeidsomstandigheden technisch of objectief onmogelijk is of wanneer dat om gegronde redenen redelijkerwijze niet kan worden geëist of indien de werkgever geen ander werk kan aanbieden dat overeenstemt met de mogelijkheden van de werknemer of de werknemer een aanbod van ander werk dat overeenstemt met zijn mogelijkheden weigert, mag het einde van de overeenkomst wegens overmacht slechts worden vastgesteld na attestatie van de in § 1 bedoelde definitieve arbeidsongeschiktheid door de bevoegde geneesheer-sociaal inspecteur van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, binnen de termijn en volgens de nadere regels bepaald door de Koning.

sonora
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 07 mar 2010 11:39

Werkgever heeft laten weten dat hij geen ander werk heeft , geen aangepast werk en is niet happig op gedeeltelijk werkhervatting , ook als dat het advies is van de arbeidsgeneesheer .

Hij stelt dat de arbeidsgeneesheer mij moet arbeidsongeschikt verklaren .

vraag : is er dan een opzegvergoeding en hoe staat de rva ten opzichte van arbeidsongeschiktheid (kunnen ze mij verplichten ander werk te aanvaarden )

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”