als zelfstandige gebonden aan arbeidsovereenkomst?

Noor2
Topic Starter
Berichten: 21

als zelfstandige gebonden aan arbeidsovereenkomst?

#1 , 12 feb 2010 16:43

ik werk als zelfstandige sportinstructeur een aantal uur per week in een aantal fitnesscentra. ik factureer maandelijks.
Nu gaf ik recent aangetekend mijn ontslag in één van die centra. ik had een paar maanden geleden, nietsvermoedend wel een soort van 'overeenkomst' getekend voor 1 jaar maar achtte die van weinig betekenis daar ik zelfstandig ben.
nu wil het centrum mij niet laten gaan of de kosten aanrekenen voor het vinden van een nieuwe instructeur. Indien ik dat niet wil betalen dreigen ze ermee verder te gaan. De factuur van de laatste maand dat ik er werkte is ook nog steeds niet betaald.
welke rechten heb ik hier?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bartvdv
Berichten: 1911

#2 , 12 feb 2010 16:52

Een zelfstandige kan geen arbeidscontract tekenen.

Al naargelang wat er in dat contract staat, ben je voor een jaar aan hen gebonden. Het lijkt mij logisch dat ze op een of andere manier zekerheid willen. Een zelfstandige kan van vandaag op morgen besluiten niet meer voor een klant te gaan werken.

Wat staat er in het contract over opzeg? Wat wordt er gezegd over schadevergoedingen?

Tegenover dat contract zou moeten staan dat jouw facturen op tijd moeten betaald worden. Wil je er persé weg? Kun je je tijd niet uitdoen en tot een compromis komen? Dat jouw laatste factuur niet werd betaald heeft waarschijnlijk te maken met de spanningen rond jouw vertrek/contractbreuk.

xena

#3 , 12 feb 2010 18:25

Een zelfstandige kan geen arbeidscontract tekenen.
waarom niet ? er kan ook geen sprake zijn van schijnzelfstandige want heeft verschillende fitnesscentra als klant . hij zal ook niet vallen onder het toepassingsgebied van de arbeidsovereenkomstenwet , maar voor het arbeidscontract geld art. 1134 bw 21/3/1804 en zal het moeten naleven men kan zelfs gerechtelijk de uitvoering van de overeenkomst eisen op zijn kosten met een bijhorende schadevergoeding

Reclame

bartvdv
Berichten: 1911

#4 , 12 feb 2010 18:49

Een zelfstandige kan geen arbeidscontract tekenen.
waarom niet ?
Hij factureert aan de fitnesscentra.

Noor2
Topic Starter
Berichten: 21

#5 , 13 feb 2010 09:58

in de overeenkomst staat niks vermeld over opzegtermijnen of over kosten bij verbreking.

xena

#6 , 13 feb 2010 13:16

in de overeenkomst staat niks vermeld over opzegtermijnen of over kosten bij verbreking.
er zit een beetje tricky in gezien zelfstandige sportbeoefenaars een speciaal statuut is . maar ben toch van mening dat je er niet onderuit kan .en heb sterke twijfels dat het hier gaat om arbeidsrecht .

misschien even bijvertellen welke benaming jullie aan het contract hebt gegeven en hoe je betaald werd per/u , per training , per maand .
ik denk dat dit iets is voor specialist j demoor

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 14 feb 2010 09:48

“Art.1787.Wanneer men iemand belast met het maken van een werk, kan men overeenkomen dat hij alleen zijn arbeid of zijn diensten, ofwel dat hij ook de stof zal verstrekken.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Ook een zelfstandige kan zijn arbeid/diensten,zonder ondergeschiktheid,verhuren voor een bepaalde tijd. Die overeenkomst eindigt bij het verstrijken van die bepaalde tijd en is niet opzegbaar tenzij anders overeengekomen. Onderzoek dus zorgvuldig uw overeenkomst.

“Art.1142.Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding, ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt.”(B.W.).

‘Dit artikel belet niet dat de uitvoering van de verbintenis in natura zou worden gevorderd en door de rechter bevolen wanneer zij nog mogelijk is. Op de persoon van de schuldenaar mag nochtans geen dwang worden uitgeoefend ten einde hem die uitvoering op te dringen‘(Cass. 5 januari 1968,R.W. 1967-68,1535-1538,noot).

‘De uitvoering in natura is de normale wijze van gedwongen uitvoering zowel van de verbintenissen om iets te doen als van die om iets niet te doen. Alleen wanneer die uitvoering in natura niet of niet meer mogelijk is moet de uitvoering door het gelijkwaardige geschieden‘[Cass. ARC930161F,14 april 1994(Spitaels t. Rigo),onuitg.,geciteerd door TRD&I 1994,775;Cass. 30 januari 2003(H.B./CSDEP),R.W.2005-06,1219-1220].
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

bartvdv
Berichten: 1911

#8 , 14 feb 2010 11:52

een beetje tricky in gezien zelfstandige sportbeoefenaars een speciaal statuut is...
De man heeft niet dit statuut, maar is waarschijnlijk iemand met de opleiding lichamelijke opvoeding/kinisitherapie/... of heeft een cursus 'personal trainer' of iets dergelijks gevolgd met getuigschrift als resultaat. Hij levert dus diensten aan de fitnesscentra als begeleider van nieuwe klanten of om samen met fitnessers een trainingsplan uit te werken.

Vermits het gaat om een jaarcontract zonder de mogelijkheid uit te stappen - schijnbaar - zou het mijn advies zijn om een opzeg te geven van 1,5 maand. Dat lijkt mij ruim voldoende. Zijn facturen moeten gewoon betaald worden en anders zal hij moeten beginnen aanmanen en dagvaarden.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”