Eindejaarspremie bij ontslag PC200

Meso96
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Eindejaarspremie bij ontslag PC200

#1 , 12 jan 2023 11:33

Deze vraag is al verschillende keren gepost op het forum, maar omdat mijn werkgever voet bij stuk houdt wil ik deze vraag toch nog eens stellen voor mijn exacte situatie.

Na anderhalfjaar te werken heb ik onlangs mijn ontslagbrief ingediend bij mijn toenmalige werkgever.
In deze brief begon het opzegtermijn van 5 weken te tellen vanaf 28/11/2022. Vrijdag 30/12 was vervolgens mijn laatste effectieve werkdag. Maar hier begint het probleem, ik interpreteer mijn opzegtermijn van 5 weken dat ik in dienst was tot en met zondag 1 januari 2023, terwijl mijn werkgever mijn uitdienstreding op 30/12 heeft gezet. Mijn werkgever zegt vervolgens dat ik ben vertrokken gedurende het jaar en hierdoor niet in aanmerking kom voor de premie (de anciënniteitsregel van 5 jaar is niet van toepassing).
Dus dit is mijn eerste vraag: was ik in dienst tot en met zondag 1 januari 2023 (einde 5de week van opzegtermijn) of tot en met vrijdag 30/12/2022 (mijn laatste effectieve werkdag)?

Ongeacht bovenste antwoord is er een tweede reden waarom ik denk dat ik deze premie toch zou mogen krijgen.
De lonen worden steeds de laatste kalenderdag van de maand gestort, en dat was deze keer ook het geval. De loonbon was op 29/12 opgesteld (zie ik op het document) en in mijn banking app kan ik zien dat mijn loon (en vakantiegeld) al op 30/12 op mijn rekening stond (met in de referentie de datum van 29/12), maar zonder eindejaarspremie.
Dus ik was sowieso niet vertrokken voor de uitbetaling. De betaling was gedaan op dezelfde datum (of misschiens al de 29ste) als mijn laatste effectieve werkdag en niet later.
Klopt het dat omdat ik niet voor de uitbetalingsdatum ben vertrokken (ongeacht in dienst tot 01/01/2023 of 30/12/2022) recht heb op de premie?

Indien het antwoord op één van beide vragen ervoor zorgt dat ik toch recht heb op deze premie, welke volgende stappen zou ik moeten nemen? Ik heb inmiddels al beide punten en mijn redenering meermaals proberen duidelijk te maken aan mijn toenmalige werkgever.

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
DenJurist
Berichten: 8
Juridisch actief: Ja

#2 , 18 jan 2023 10:37

Volgens mij heb je geen recht op eindejaarspremie omdat je nog geen 5 jaar anciënniteit hebt en zelf ontslag hebt genomen.

B.Debuck
Berichten: 335
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 jan 2023 15:54

De sectorale CAO is vrij simpel, je was in dienst op het moment van uitbetaling van de premie dus je hebt er onverminderd recht op een volledige eindejaarspremie.
Juridisch gaat de werkgever hier in de fout om de premie niet te betalen.
Indien je bij een vakbond zou aangesloten zijn zou ik de volgende stappen laten nemen door de vakbond.
Indien dit niet het geval is en je raakt er niet onderling met de werkgever uit, dan best een kosten baten analyse maken om een procedure op te starten voor de arbeidsrechtbank.

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”